Pred vrati Dallasa trener s šampionskim pedigrejem

Košarka 23. Maj 202316:00 1 komentar
Bosta Jason Kidd in Frank Vogel združila moči? Foto: Profimedia

Dallas Mavericks po porazni sezoni intenzivno načrtujejo, kako rezultatsko krivuljo obrniti navzgor. Po okrepitvi vodstvenega kadra, naj bi bila zdaj na vidiku tudi sveža moč na klopi, a ne na položaju glavnega trenerja.

Precejšen del krivde za slabo uvrstitev Dallasa v letošnji sezoni, ko se mu ni uspelo uvrstiti niti v dodatne kvalifikacije za končnico, zagotovo na svojih plečih nosi celoten trenerski štab. Medtem ko so številni klubi, ki so v zadnjih letih krojili vrh lige NBA, brez zadržkov odslovili trenerje, od Milwaukeeja do Philadelphie, Toronta in Phoenixa, se v Teksasu niso odločili za menjavo. Če kdaj, potem bi zdaj bil pravi trenutek, saj so na trgu pristali kar trije šampionski trenerji – Mike Budenholzer, Nick Nurse in Doc Rivers.

Jason Kidd kljub neprepričljivim nastopom ob parketu in za mikrofoni novinarskih konferenc ostaja glavni strateg Mavericksov. Bo pa po poročanju v ZDA dobil novega pomočnika. Lanskoletni odhod Igorja Kokoškova, ki že dve desetletji zelo uspešno opravlja to vlogo v ligi NBA, se je Teksašanom precej poznal. Enako velja za Jamahla Mosleyja, ki je klub zapustil že pred prihodom Kidda. Če je odhod slednjega morda še uspel nadomestiti Kokoškov, tega ne moremo trditi za nekdanjega selektorja Slovenije.

Luka Dončić in Igor Kokoškov sta v Dallasu sodelovala v sezoni 2021/22. Foto: Guliverimage.

Dallas snubi Franka Vogla

Dallas je po koncu sezone sicer zapustil pomočnik Greg St. Jean, njegovo mesto pa naj bi po poročanju Marca Steina zapolnil Frank Vogel. Gre za 49-letnega košarkarskega strokovnjaka, ki se je uveljavil na klopi Indiane. Pacersi so pod njegovim vodstvom od leta 2011 do 2016 veljali za odlično obrambno ekipo, ki je v končnici štrene mešala tudi “Heatlesom”, kot se je Miamija prijel vzdevek v obdobju z LeBronom Jamesom.

Po dvoletni epizodi z Orlandom je Vogel leta 2019 postal glavni strateg Los Angeles Lakersov. Tam je moči združil tudi z LeBronom in že v prvi sezoni Jezernike preoblikoval v odlično obrambno ekipo, ki je bila najboljša že po rednem delu in osvojila tudi šampionski prstan. Sledili sta dve slabši sezoni, ki sta ju zaznamovale tudi številne poškodbe, aprila 2022 se je Vogel poslovil od mesta angelov.

Los Angeles Lakers po osvojenem naslovu v sezoni 2019/20, foto: Guliverimage.

Trener s takšnim pedigrejem bi bil za Dallas velika pridobitev. Prav tako naj bi v Los Angelesu, kjer je bil njegov pomočnik tudi Kidd, z zdajšnjim trenerjem Luke Dončića stkal tudi močne prijateljske vezi. “Frank Vogel me je pripravil za ta posel, že za službi v Brooklynu in Milwaukeeju. Razume igro, igralce postavlja na prave položaje, da so lahko uspešni in tudi dobro posluša svoje zvezdnike,” je Kidd dejal med lansko končnico, potem ko je Dallas izločil Phoenix.

Steptembra je bil Vogel v družbi športnega direktorja Nica Harrisona prisoten tudi na enem izmed treningov Dallasa. Primarno si je želel znova zasesti mesto glavnega trenerja, a naj bi zdaj pristal tudi na vlogo pomočnika.

Okrepitev vodstvenega kadra

Dallas se je sicer že pred časom za svetovalno vlogo dogovoril z Dennisom Lindseyjem, ki bo v prihodnje tesno deloval ob športnemu direktorju Harrisonu. Lindsey je z ligo NBA povezan vse od leta 1996, ko je v Houstonu začel kot video analitik in oglednik ter kasneje napredoval do podpredsednika. Od leta 2007 do 2012 je bil pomočnik športnega direktorja v San Antonio Spurs. Nato se je preselil v Utah, kjer je do leta 2019 deloval kot športni direktor in nato še kot podpredsednik košarkarskih operacij. Leta 2021 se je poslovil od franšize iz Salt Lake Cityja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje