Irving naj bi se želel izenačiti z Dončićem

Košarka 22. Maj 202315:23 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Bo Kyrie Irving ostal član Dallas Mavericks? To je pred naslednjo sezono eno ključnih vprašanj, s katerim se ukvarjajo Teksašani, ki so organizatorja igre v menjavi z Brooklynom pripeljali sredi februarja. Po zadnjih informacijah iz ZDA, naj bi si z Američanom, ki mu s koncem junija poteče pogodba, že segli v roke.

Prihod Kyrieja Irvinga teksaške zasedbe (še) ni preporodil, kot so si pred menjavo predstavljali vodilni možje franšize. Dallas je po njegovem prihodu zdrsnil z mest, ki zagotavljajo končnico. V zaključku rednega dela sezone, ko je bilo že več ali manj jasno, da Mavsi ne bodo ujeli niti dodatnih kvalifikacij, so se tako že posvetili načrtovanju poletnih potez, s katerimi bi rezultatsko krivuljo znova obrnili navzgor.

Pred dnevi so imeli Teksašani srečo na loteriji, ko je bilo dokončno potrjeno, da jim na letošnjem naboru pripada 10. izbor. Pred njimi je zdaj pomembna odločitev: izbrati perspektivnega košarkarja ali izbor izkoristiti v menjavi za takojšnjo pomoč, torej za že izdelanega igralca.

Tretja ključna faza poletja bo za Maverickse nastopila konec junija. Takrat se lahko klubi začnejo pogajati s prostimi košarkarji, v tem bazenu pa je tudi Irving. Potem, ko je Dallas v zameno zanj Brooklynu “odštel” Spencerja Dinwiddieja, Doriana Finneyja-Smitha in izbor v prvem krogu nabora leta 2029, je seveda pomembno, da novo pridobitev zadržijo v American Airlines Centru. Irving je na 20 tekmah za Dallas v povprečju vpisal 27 točk, 5 skokov in 6 asistenc.

dončić irving
Bosta Kyrie in Luka ostala soigralca? Foto: Profimedia

Časovna uskladitev z Dončićem

Sodeč po zadnjih zapisih v ZDA, naj bi bil interes obojestranski. “Slišal sem, da so si v roke segli že pred samo menjavo z Brooklynom. Kyrie pa jim je sporočil, da ne bo sprejel nič manj od maksimalne pogodbe,” naj bi za Bleacher Report dejala ena od oseb blizu kluba.

Po besedah zaupnega vira naj bi Irving z Dallasom podpisal triletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za dodatno leto. S tem, da je zadnje leto opcijsko po izbiri košarkarja. Tako bi se pogodbeno povsem izenačil s časovnico Luke Dončića, ki se mu pogodba izteka leta 2027, a jo lahko prekine že leto prej.

Irving bi lahko glede na pričakovani salary cap v sezoni 2023/24 za štiri leta zvestobe prejel 210 milijonov dolarjev, torej več kot 50 na sezono. V sezoni 2026/27 bi Luka in Kyrie klubski proračun skupaj osiromašila za vrtoglavih 107 milijonov dolarjev.