Dallasu vse bolj grozi črn scenarij

Košarka 22. Mar 202316:00 komentar
Luka Doncic
Foto: Guliverimages

Boj za končnico lige NBA v zahodni konferenci je izenačen, kot že dolgo ne. Približno deset tekem pred koncem četrti Phoenix in dvanajsti New Orleans ločijo vsega tri zmage. V tej gneči se je znašel tudi Dallas, ki bo za preboj v izločilne boje še močno trepetal.

Zdi se skoraj neverjetno, da si je po približno 72 tekmah sezone le Denver na Zahodu že zagotovil uvrstitev v sklepni del, medtem ko je kar devet od 15 moštev ene konference tako izenačenih, da lahko praktično ena zmaga odloča med neposredno uvrstitvijo v končnico in predčasnim koncem sezone.

V takšnem položaju se je z Dallasom znašel Luka Dončić, ki medtem še vedno ni dovolj nared za napore po poškodbi stegenske mišice. Če ne bo že kmalu nazaj, medtem ko se s poškodbo sooča tudi drugi zvezdnik Kyrie Irving, bi se lahko Teksašanom sezona povsem izjalovila. Oba sta trenutno vprašljiva za nastop na naslednji tekmi.

Iz vrst Mavericksov so sicer v sredo popoldne sporočili, da se je status Dončića izboljšal v ‘probable’, kar po izkušnjah lige NBA pomeni okrog 90 odstotkov možnosti, da bo ponoči tudi na parketu. Irving pa skupaj s Markieffom Morrisom (težave z levim kolenom) in Timom Hardawayom Jr. (bolezen) ostaja vprašljiv za obračun z Golden State Warriors.

Opomba: V končnico se neposredno uvrsti najboljših šest. Klubi od 7. do 10. mesta se za zadnji dve mesti potegujejo v dodatnih kvalifikacijah (play-in, op.a.).

Na lestvici to sezono že 12 dni zunaj končnice

Že v noči na četrtek bo na delu znova nekaj neposrednih konkurentov. Mavsi (36-36) bodo doma gostili Golden State Warriors (37-36). O pomembnosti tekme ni potrebno izgubljati besed, dovolj je pogled na zgornjo lestvico. Dallas bi z zmago preskočil Bojevnike in vsaj za en dan tudi Oklahomo (36-36) ter tako znova zasedal tako želeno 6. mesto.

Na Zahodu bodo naslednjo noč na delu tudi Minnesota, ki gosti Atlanto, na obisk k Utahu prihaja Portland, medtem ko se bodo Jezerniko doma pomerili s Phoenixom. Lestvica bi tako lahko že v četrtek zjutraj izgledala povsem drugače.

Forma Teličkov to sezono je polna nihanj. Po slabšem začetku, ko so se krajše obdobje držali celo na skromnem 11. mestu, so se nato prvič povzpeli vse do 4. položaja. Sledil je vnovičen padec na 11. mesto in nato po decembrskem preporodu, ko so nizali zmage, znova skok na 4. mesto lestvice. Skupno so 12 dni, oz. slabih 10 odstotkov, letos že preživeli zunaj mest, ki vodijo vsaj v dodatne kvalifikacije. Neposredno vozovnico so držali 75 dni oz. dobro polovico dosedanjega dela sezone.

Dallas z obema zvezdnikoma le 33-odstoten

Zanimiv je podatek, da so Teksašani od velike menjave za Irvinga, ki so jo uradno potrdili 6. februarja, do danes, zabeležili negativno razmerje zmag in porazov: 7-10. V tem obdobju sta superzvezdnika Dončić in Irving skupaj zaigrala na le devetih obračunih, a vpisala le tri zmage in kar šest porazov, od tega so štirje prišli proti neposrednim tekmecem za končnico (Minnesota, LA Lakers, Phoenix in New Orleans).

Že zdaj je jasno, da bo Dallas vpisal drugi najslabši odsototek zmag, odkar se je leta 2018 okrepil s slovenskim reprezentantom. Le v njegovi uvodni sezoni so za zdaj beležili negativno razmerje (40,2 odstotka) in zanesljivo zgrešili končnico. V naslednjih treh letih so nato vpisali 57,3, 58,3 in 63,4 odstotka zmag v rednem delu. Letos, tudi če bi slavili na preostalih 10 dvobojih, največ 56,1 odstotka.

dončić irving
Foto: Darren Yamashita-USA TODAY Sports via Guliver

Vpliv na poletje in črn scenarij

Boj za končnico ima za Mavse globlji pomen, kot zgolj za letošnjo sezono. Velja dodati, da letošnji izbor v prvem krogu nabora dolgujejo New Yorku. Gre za obveznost še iz menjave, ki je leta 2019 v Dallas pripeljala Kristapsa Porzingisa. Če bi Mavsi zgrešili končnico in bi njihov nabor pristal na mestih od 1 do 10, bi izbor obdržali, poplačilo pa bi se prestavilo v leto 2024.

Z obdržanjem izbora bi Dallas prejel vsaj lepo tolažilno nagrado, v kolikor bi zgrešil končnico, a za kaj takšnega nima nikakršnih garancij. Povsem lahko se namreč zgodi, da bi v primeru neuvrstitve uradno izbirali na repu loterije, torej od 11. do 14. izbora, s čimer bi ta romal v roke New Yorku. To bi bil najslabši scenarij za Mavse in na tej točki še zdaleč ni nemogoč, temveč je z vsakim porazom bližje realnosti. Ne pozabimo tudi, da se Irvingu po sezoni izteče pogodba. Izpad iz končnice in izguba izbora bi lahko bila odločilna tudi pri njegovem odhodu, Dallas pa zanj v zameno ne bi prejel ničesar. Kot tudi lani ni za Jalena Brunsona.