Usoda se je grdo poigrala z Novomeščani

Gašper Okorn, Krka
Gašper Okorn, trener Krke. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Košarkarji novomeške Krke so se v ključnem delu sezone znašli v precejšnji godlji. Tako v prvenstvu kot ligi ABA 2 so izidi lepo sledili začrtanim ciljem, a bodo po seriji poškodb precej težje uresničljivi. Krkaši so skoraj čez noč ostali brez treh ključnih visokih košarkarjev, kar že pušča posledice na izidih. O težavah in njihovi rešljivosti je spregovoril glavni strateg ekipe Gašper Okorn.

Poškodbe so sestavni del športa, je dobro znana in oguljena mantra, a na takšen ugriz usode se je skoraj nemogoče pripraviti. Ne le, da so se poškodbe zgostile v najbolj neposrečenem trenutku sezone, po zaprtju tržnice in pred začetkom sklepnega dela, v člansko moštvo sedemkratnih slovenskih prvakov so zarezale na najtežje nadomestljivem položaju. V kratkem obdobju so Novomeščani ostali brez vseh treh centrov!

Na stranskem tiru sta pristala tako Jurij Macura kot Robert Jurković, medtem ko se z velikimi težavami spopada tudi Mate Vucić. Z 211, 207 in 205 centimetri gre za tri najvišje košarkarje ekipe. Višine seveda ne moreš trenirati, glavni strateg Gašper Okorn je tako primoran v iskanje alternativnih rešitev.

“Razočarani smo. Najtežje so stvari, na katere ti nimaš vpliva. Meni se to še ni zgodilo, da bi na istem položaju ostal brez vseh igralcev. Dodatna težava je zelo mala verjetnost, da bi se kdo od trojice sploh vrnil. Enostavno smo šokirani, da se je to zgodilo po dobrih predstavah v mehurčku v Širokem Brijegu. Po tem šoku niti nismo imeli časa za rešitve. Prestopni rok je zaprt. Sem večni optimist, a v tem trenutku moram biti realen. Sezona bi se lahko zaradi tega razvila povsem drugače. Potrebujemo dan ali dva, da to prespimo in doživimo kot realnost ter se tega lotimo. Daleč od tega, da se predajamo,” je za Sportklub dejal 49-letni strokovnjak, ki je to sezono preporodil Krko, a mu zdaj grozi, da bo vso delo zaman.

Gašper Okorn, Krka
Jurij Macura je praktično že končal sezono. Foto: Liga ABA/Dragana Stjepanović

Vucić ostaja edino upanje

Za kakšne poškodbe gre? Jurković je prejel udarec, ki se je sprva zdel nedolžen in je nato celo še odigral eno tekmo. Šele dodatni pregledi so razkrili, da gre za resnejšo težavo s kolenom in ga je potrebno nemudoma očistiti z operativnim posegom, ki je bil medtem že izveden. Odsoten bo vsaj šest tednov. Macura ima težave s hrustancem, prav tako v kolenu, in potrebuje vsaj dvomesečni počitek. Vucića muči zadnja stegenska mišica.

“V Šenčurju je Vucić poskušal odigrati pet minut, a je bilo še slabše. Gremo v to smer, da nas do mehurčka ne zanima nič in tvegamo ter ga poskušamo pripraviti za ta zaključni turnir lige ABA 2. Verjamemo v to, da nam lahko pomaga, ko bo prišel 12. april,” je kot zadnji kanček upanja, da bo vendarle na ključnih tekmah še lahko računal na pomoč centra, dodal Okorn.

Posledice poškodb se že kažejo. Na nedeljski prvenstveni tekmi proti Šenčurju so Krkaši boj za odbite žoge izgubili s kar 26:43. Nasprotniki so pobrali kar 21 skokov v napadu, poraz je bil tako neizbežen. Odlična forma na domačih tleh, ki jih je še do konca februarja popeljala do razmerja 17-1 in zanesljivega prvega mesta na lestvici slovenskega prvenstva, je trenutno nedosegljiva. Po treh zaporednih porazih je Krka prvič to sezono zdrsnila na drugo mesto, vodstvo so prevzeli košarkarji Helios Suns.

Organizator igre Rok Stipčević je ostal brez dveh “tarč” pod obročem, Vucića in Jurkovića (na sliko v ozadju). Foto: Aleš Fevžer

V iskanju prilagoditev

“Nisem človek, ki bi bil nagnjen k jamranju. To ni v moji naravi, a res gre za posebno situacijo, ki nas je precej šokirala. Ne jočem in iščem alibijev. Ta šok nas je predramil in iščemo rešitve. Spreminjamo način treninga, kar ne bo šlo na noč, a se bomo poskušali prilagoditi. Tako je v življenju, na koncu vedno trdim, da je vsaka stvar za nekaj dobra, če znaš iz tega nekaj povleči,” je kljub silnim težavam na pozitivno noto zaključil Okorn.

Pred zaključnim turnirjem lige ABA 2, ki ga bodo od 12. do 16. aprila gostile Domžale, se bo Krka v prvenstvu pomerila še z Rogaško in Podčetrtkom. Novomeščani bodo obračuna izkoristili za preizkušanje rešitev, ki bi lahko rešile sezono.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje