Bo Luka Dončić dočakal EuroBasket v domači Ljubljani?

Luka Dončić. Foto: Profimedia

"Cilj ostaja: domači EuroBasket, na katerem bi nastopil tudi Luka Dončić," zagotavlja predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in dodaja, da bo mogoče o izvedljivosti načrta za leto 2029 ugibati že na podlagi majskih volitev novega vodstva evropskega dela Fibe.

Poleti bo minilo okroglih deset let od trenutka, ko so Jesenice, Celje, Koper in Ljubljana gostili evropsko košarkarsko prvenstvo. Slovenija je bila tistega leta 2013 tudi zadnja samostojna gostiteljica največjega evropskega reprezentančnega tekmovanja, saj so nadaljnja tri prvenstva vselej gostile po štiri države. Tako bo tudi leta 2025, ko se bodo v vlogi gostiteljev predstavili Ciper (Limassol), Finska (Tampere), Poljska (Katowice) in Latvija (Riga). Vsaka država bo gostila eno od predtekmovalnih skupin, zaključni del z velikim finalom pa bo gostila latvijska prestolnica Riga.

Čeprav uradnega razpisa za evropsko prvenstvo 2029 še ni, pa naj bi Mednarodna košarkarska zveza vztrajala pri konceptu več gostiteljev, ki ga je medtem prenesla tudi na svetovno prvenstvo (letos ga bodo gostili Japonska, Indonezija in Filipini). In vse kaže, da se bo v čakalno vrsto znova postavila tudi Slovenija. Spomnimo, Košarkarska zveza Slovenije se je potegovala že za eno od skupin EuroBasketa 2022, a ostala praznih rok. Za naslednje prvenstvo nato ni oddala prijave, zdaj pa se predsednik Matej Erjavec in sodelavci ogrevajo za EP 2029.

“Luka Dončić ni večen”

“Želja ostaja, da bi enkrat v eri Luke Dončića zaigrali tudi na domačem prvenstvu. Luka ni večen, pa čeprav bi si to želeli. Merimo proti letu 2029,” nam je potrdil prvi mož KZS in dodal, da je trenutno realna predvsem kandidatura za skupinski del. “Fiba Europe sicer lahko poskrbi za izjemo. To se bo zgodilo tudi v primeru Latvije. A načeloma bi morala Slovenija ponuditi Stožice za skupinski del in še večjo dvorano za zaključni del. Zato je, vsaj po trenutnih pravilih, izvedljiv le skupinski del. Verjamem, da bi bila to nova zgodba o uspehu,” pravi Erjavec, ki je sicer predsednik panožne zveze postal eno leto po domačem EuroBasketu 2013, v zadnjem mandatu pa je tudi član izvršnega odbora Fibe Europe.

Matej Erjavec. Foto: MaPa

Ob pogovoru o velikih tekmovanjih je pozornost preusmeril prav na bližajoči se volilni kongres Fibe Europe, ki bo med 18. in 20. majem potekal v Münchnu. “Videli bomo, kakšna bo sestava izvršnega odbora. Če bo obarvanost podobna, kot je danes, potem lahko resno računamo tudi z ‘vračanjem dolgov’. Pri tem imam v mislih potegovanje za eno od skupin EuroBasketa 2022. Takrat smo bili kandidati in favoriti pred Gruzijo. A je skupino dobila slednja, pa čeprav takrat še ni imela ustrezne dvorane. Po domače, na vrsti bi bila tudi Slovenija,” je dejal Erjavec, ki lahko v bavarski prestolnici v boju za žezlo Fibe Europe pričakuje spopad Jorge Garbajosa (Španija) – Jean-Pierre Siutat (Francija).

In medtem ko vrnitev moškega EuroBasketa ostaja cilj, pa je letošnja realnost ženski EuroBasket 2023, ki bo potekal v Tel Avivu in Ljubljani (15. – 25. 6.). “Tudi žensko evropsko prvenstvo za nas predstavlja velik zalogaj. Vsekakor črpamo tudi iz izkušenj ob organizaciji moškega EuroBasketa. Vseeno je jasno, da bomo potrebovali veliko ljudi, organizacijo … In, seveda, denar. Pri tem sem hvaležen državi, ki nam bo pomagala s prispevkom do 1,4 milijona evrov. S tem bomo pokrili stroške kotizacije in televizijskih pravic,” proti juniju pogleduje Erjavec.