Dallas pred prelomnico, ki bo odločila sezono

Košarka 3. Feb 202312:321 komentar
Luka Dončić
Luka Dončić v pogovoru z Jasonom Kiddom. Foto: AP Photo/John McCoy via Guliver.

Ligo NBA še manj kot teden dni loči od zaprtja tržnice, zato se pričakovano v zadnjih dneh v ameriških medijih pojavlja vse več govoric o prestopih. Med njimi pogosto najdemo tudi Dallas, ki se je znašel na prelomnici. Bodo Teksašani kupci ali prodajalci?

NBA tržnica se to sezono zapre v četrtek, 9. februarja, ob 21. uri po slovenskem času. V naslednjih dneh lahko tako pričakujemo vse več špekulacij. Kot vsako leto je tudi letos pričakovati nekaj menjav, morda še kakšna več kot običajno, glede na precejšnje zatišje, ki vlada praktično že vso sezono.

Do danes so namreč letos izpeljali le dve menjavi. Led sta 5. januarja prebila Boston in San Antonio, ko se je za izbor v drugem krogu v Spurse preselil Noah Vonleh. Prejšnji teden pa so Jezerniki iz Washingtona za Kendricka Nunna in dva izbora v drugem krogu v kader dodali Ruija Hačimuro.

Rui Hačimura v novi preobleki; Foto: Guliverimage

Najresnejši kandidati za menjavo?

Jared Vanderbilt (Utah): Že več mesecev se v govoricah pogosto pojavlja franšiza Utah Jazz. Na voljo naj bi bila Jared Vanderbilt in Malik Beasley. Predvsem za Vanderbilta vlada precejšnje zanimanje, predvsem s strani Portlanda, je poročal The Athletic. Letos 23-letni Američan v povprečju vpiše 8,5 točke, 7,8 skoka in 2,7 asistence na tekmo in se najbolje znajde na položaju krilnega centra.

O.G. Anunoby (Toronto): Odlični krilni košarkar Toronta prav tako širom lige uživa veliko zanimanja, omenjajo se vsaj Indiana, New Orleans, Memphis, Phoenix in New York, a so Kanadčani zanj postavili visoko ceno. Za vzorec naj bi imeli menjavo Donovana Mitchella iz Utaha v Cleveland. Cavsi so zanj odšteli kar tri izbore v prvem krogu in še tri talentirane košarkarje, vključno z Laurijem Markkanenom. Če bo Toronto vztrajal pri tej ceni, bo Anunoby tudi po 9. februarju član kluba.

John Collins (Atlanta): Ameriški krilni košarkar je v izložbenem oknu Atlante že vso sezono. V zadnjih dneh naj bi Hawksi tudi spustili ceno in želijo v zameno le kakšnega kvalitetnega košarkarja, medtem ko naj bi zahtevo po dodatnih izborih umaknili. Zanj naj bi se zanimala Utah in Houston.

Kaj bo storil Dallas?

Da Luka Dončić v Dallasu krvavo potrebuje pomoč, se pogovarjamo že več let. Minulo poletje so uspeli Mavsi v kader dodati le Christiana Wooda, a hkrati izgubili Jalena Brunsona. Moštvo, ki ga v večini sestavljajo košarkarji blizu ali čez starostno mejo 30 let, že daljše obdobje stagnira.

Težava Dallasa, o kateri smo na naši strani že pisali, je pomanjkanje izborov na prihodnjih naborih, kakor tudi košarkarjev, ki bi na tržnici imeli večjo vrednost. Skoraj edini takšen je Dorian Finney-Smith, ki naj bi imel širom lige precej snubcev.

Dorian Finney-Smith. Foto: Tony Gutierrez/AP/Guliverimage

V Teksasu so tako pred težko odločitvijo. Bodisi bodo kupci in storili vse, da ob Dončića dodajo še kakšnega kvalitetnega košarkarja, kar bo glede na zgoraj omenjene težave zelo težko. Bodisi bodo prodajalci in se raje bolje pripravili na poletje, ko bi vendarle morali imeti nekaj več manevrskega prostora.

Kaj že zdaj lahko ponudi Dallas?

Izbori: Prvi izbor v prvem krogu nabora, ki ga lahko uporabijo v menjavi, je šele leta 2027. Na voljo sta še nabora iz drugega kroga v letih 2027 in 2029.

Igralci z dodano vrednostjo: Dorian Finney Smith. 29-letni krilni košarkar velja za obrambnega specialista, ki zadeva tudi izza črte. Gre za košarkarja, ki so v ligi NBA zelo cenjeni. Prav tako ima razmeroma ugodno pogodbo sklenjeno vse do konca sezone 2025/26.

Iztekajoče pogodbe: Christian Wood, Dwight Powell, Frank Ntilikina, Theo Pinson. Iztekajoče pogodbe so uporabne predvsem za izenačitve plač v kompleksnem svetu menjav v ligi NBA. Wood je sicer ob Luki to sezono morda celo drugi najpomembnejši član, a ker za zdaj klub z njim ne najde skupnega jezika za novo pogodbo, ni izključeno, da naslednji teden pristane v drugi ekipi.

Dallas je večji del sezone nekje v zlati sredini lige NBA, z izjemo prebliska v drugi polovici decembra, ko je nanizal sedem zaporednih zmag. Trenutno je z razmerjem 28-25 celo na 4. mestu Zahoda, a so razlike vse do 13. mesta izjemno majhne. Oklahoma denimo zaostaja le štiri zmage, a je skoraj na dnu lestvice.

Luka se je v noči na petek znova poškodoval, po gležnju ga je skupila še peta na njegovi desni nogi, poročajo v ZDA. Poškodbo je utrpel ob poskusu zabijanja ter odšepal v garderobo. Resnost poškodbe za zdaj ni znana, če bi se izkazalo, da gre za težjo, bi tudi to lahko vplivalo na odločitve kluba v prihodnjem tednu.

Komentari

Vaš komentar