Dallas v zaključni sprint s Ferrarijem in tovornjakom

Luka Dončić kyrie Irving
Foto: Profimedia

Luko Dončića in druščino čaka le še zaključni sprint rednega dela sezone, ki bo odločil, če bodo Teksašani na počitnice odšli predčasno, ali si vendarle priborili vsaj dodatne kvalifikacije za končnico.

Pet tekem, najprej dve v gosteh, nato za konec še tri na domačem parketu. Po vrsti bo Dallas igral proti Miamiju, Atlanti, Sacramentu, Chicagu in San Antoniu. Le zadnje moštvo je na papirju precej slabše in brez možnosti za končnico. Obe preostali gostovanji sta zelo zahtevni, saj tako Miami kot Atlanta v vzhodni konferenci bijeta krčevit boj za končnico.

Pred zaključkom je v Dallasu pred medije stopil športni direktor Nico Harrison. Čeprav je njegovo moštvo izgubilo kar šest od zadnjih osem dvobojev, s čimer je zdrsnilo celo z mest za dodatne kvalifikacije za končnico, ostaja optimist. Predvsem, ko je govora o možnostih, ki jih premore naveza Luka Dončić-Kyrie Irving.

“Potencial je neomejen. Imamo Ferrarija in pošastni tovornjak, če me razumete, kaj hočem povedati? Oba sta izjemna stroja, a povsem različna, kar nam daje veliko dinamike. Lahko igrata skupaj. Možnosti so res neomejene,” je govoril Harrison, čeprav ni pojasnil, kdo je Ferrari in kdo pošastni tovornjak.

V nadaljevanju je izstrelil še nekaj posrednih kritik proti preostalim članom moštva: “Moramo se vprašati, kako se lahko ostali igralci, ne želim dejati le podporni člani, a izpolnjujejo specifične vloge, bolje vklopijo.”

Čeprav je bil to sezono ogromno kritik deležen predvsem glavni trener Jason Kidd, mu je Nico stopil v bran. “Opravlja odlično delo. V prvi vrsti skrbi, da je med Luko in Kyriejem odlična komunikacija. To mu uspeva dobro. Letos je sicer v težkem položaju, a ostaja pozitiven in mislim, da igralci čutijo to dobro energijo.”

Športni direktor Dallasa Nico Harrison
Športni direktor Dallasa Nico Harrison. Foto: AP Photo/Jeff Chiu via Guliver

Pregrešno draga naveza

Irving in Luka Dončić sta do sedaj skupaj zaigrala na zgolj 13 tekmah in vpisala vsega štiri zmage. Parket sta si delila 336 minut. Časa, da razvijeta kemijo, je še veliko. Težava je, da sta po vseh statističnih metrikah najboljša, ko imata žogo v svojih rokah. Če bo Dallas s prišlekom iz Brooklyna poleti podpisal novo pogodbo, bo najverjetneje maksimalna oziroma blizu maksimuma, ki za Irvinga znaša vrtoglavih 270 milijonov dolarjev za pet let sodelovanja.

Če sodimo po zadnjih besedah Kyrieja, brez dvoma obstaja obojestranski interes, da se sodelovanje nadaljuje. “Ob mojem prihodu je bil realističen pogled na situacijo, da bo šlo za dolgotrajen proces. To je dolgoročna zgodba, nekaj, kar je večje od nas samih. Ne moremo čez noč postati šampionska ekipa,” je dejal 31-letni Američan.

Dallas bi tako v dva sila podobna košarkarja samo v sezoni 2023/24 predvidoma vložil kar 86 milijonov dolarjev (v Irvinga predvidoma 46 in Dončića 40 milijonov dolarjev), medtem ko bo spodnja omejitev plač za celotno moštvo predvidoma 134 milijonov dolarjev. Prav veliko manevrskega prostora Mavsi za izboljševanje preostalega dela moštva ne bi imeli, predvsem zaradi visokih pogodb Timmyja Hardawayja in Davisa Bertansa (skupaj bosta prihodnjo sezono zaslužila 35 milijonov dolarjev).

Dvojna teža dvoboja s Chicagom

Bi pa lahko veliko dodatno poletno orožje Dallas Mavericksov postal letošnji izbor na naboru. To bi bila za Teksašane najboljša mogoča tolažilna nagrada, a bi jo prejeli le pod pogojem, če bi do konca sezone izgubili dovolj tekem, naj se sliši še tako nenavadno.

Posebej pomembna bi lahko bila za Mavse predzadnja tekma rednega dela sezone, ko v American Airlines Center prihaja Chicago. Do takrat bomo razpletu sezone še bližje, v kolikor bi Dallasu v lovu na končnico kazalo slabo, bi lahko prav medsebojni obračun s Chicagom močno vplival tudi na poletno aktivnost Teksašanov.

Zakaj? Kot smo pisali že pred dnevi, dolguje Dallas svoj letošnji izbor v prvem krogu nabora New Yorku. Dolg je še posledica menjave za Kristapsa Porzingisa v sezoni 2018/19. A omenjeni izbor je zaščiten za prvih deset mest. To pomeni, da ga Dallas obdrži, v kolikor bo tudi po loteriji – ta je na sporedu 16. maja in so v njej vsi klubi, ki so ostali brez končnice – pristal med prvimi desetimi. V tem primeru bi se poplačilo dolga prestavilo v leto 2024.

Porzingis je medtem že v Washingtonu. Foto: AP Photo/Alex Brandon via Guliverimage

Če bi se sezona končala danes, bi Dallas ostal brez končnice, trenutno pa ima 11. najslabši izkupiček zmag in porazov (37-40). S tem bi imel na loteriji 90,6 odstotka možnosti, da izbor pristane na mestih od 11 do 14, oziroma posledično obstaja 90,6-odstotna verjetnost, da bi šel izbor v roke New Yorku.

Trenutno ima 10. najslabši izkupiček prav Chicago (36-40). Povsem mogoče je torej, da bi medsebojni obračun Chicaga in Dallasa močno vplival na poletno trgovanje Mavsov. Izbori v loteriji omogočajo ulov velikega talenta, oziroma imajo v morebitnih menjavah precejšnjo vrednost. Biki bodo do konca sezone igrali še proti Charlottu, Memphisu, Atlanti, Milwaukeeju, Dallasu in Detroitu.

Kot zanimivost, z 10. izborom so bili izbrani številni odlični košarkarji, kot so Paul George, Brook Lopez, Mikal Bridges, CJ McCollum, Andre Bynum, Joe Johnson, Paul Pierce …