Teksaški kolaps priložnost za nov začetek

Luka Dončić kyrie Irving
Foto: Profimedia

Luka Dončić je z Dallas Mavericksi v izgubljenem položaju. Katastrofalna forma v zadnjem obdobju je Teličke pahnila s četrtega vse do enajstega mesta zahodne konference, ki že čez dva tedna pomeni konec sezone. Letošnja zgodba Teksašanov se sesuva kot hišica iz kart, je iz nje vendarle mogoče povleči tudi nekaj pozitivnega?

Še 8. februarja, ko je Kyrie Irving po odmevni menjavi Dallasa in Brooklyna debitiral v novem dresu, so bili Mavericksi četrto najboljše moštvo na Zahodu, z razmerjem zmag in porazov 30-26. Na naslednjih 19 tekmah so vpisali le še šest zmag in strmoglavili po lestvici navzdol. Po dveh grdih porazih proti že dolgo odpisanemu Charlottu vse do trenutnega 11. mesta (36-39), ki ne zagotavlja niti uvrstitve v dodatne kvalifikacije za končnico.

Luke Dončića tako premaganega še nismo videli. Bleščeča kariera še vedno komaj 24-letnega Ljubljančana, se je morda sploh prvič obrnila v negativno smer. Temu je botrovalo ogromno nesrečnih dejavnikov, ki so si v zadnjem letu sledili kot domine. Tako na osebni kot športni ravni. Od ponesrečenega EuroBasketa in govoric, da so slovenski reprezentanti v Nemčiji ponočevali, do pravnega spora z mamo Mirjam Poterbin za lastništvo blagovne znamke LD77. Nazadnje je težave v zasebnem življenju sploh prvič javno priznal po prvem od dveh zaporednih porazov proti Charlottu, ki so morda že zapečatili letošnjo usodo Dallasa.

“Mislim, da lahko to vidite na parketu. Občasno čutim, kot da to nisem jaz. Včasih sem se smejal na parketu. Tako frustrirajoče je iz več razlogov, ne le zaradi košarke,” je v soboto dejal Luka in novinarju prikimal, da gre za osebne težave, o katerih ne želi podrobneje razpredati. Po porazu v noči na ponedeljek slovenski košarkarski as medijem ni bil na voljo.

Luka Dončić slaba sezona
Foto: Profimedia

Irving Dončiću stopil v bran

Čeprav so ob silnih težavah Dallasa številni hitro skočili na vlak prepričanja, da so se v Teksasu igrali z ognjem in se opekli, ko so iz Brooklyna pripeljali Irvinga z ugledom muhastega zvezdnika, dobro obveščeni viri blizu kluba pravijo nasprotno. 30-letni Američan naj bi navdušil s profesionalizmom in v kratkem času postal pomembna navzočnost v garderobi, je poročal novinar ESPN Tim MacMahon. Glede na dejstvo, da ga številni košarkarji širom lige NBA obožujejo, to niti ni takšno presenečenje. Težave ležijo drugje.

“V prvi vrsti menim, da ne smemo biti presenečeni, ko nekdo pokaže povsem človeška čustva. Prepričan sem, da si je v zasebnem življenju že priznal težave. Da to storiš pred javnostjo, gre običajno za potlačena čustva, ki so se nabirala skozi daljše obdobje in se le še želiš razbremeniti. Ponosen se nanj za odkritost in odprtost,” se je o slovenskem soigralcu po zadnjem porazu čustveno razgovoril Irving in dodal: “Ljudje včasih pozabijo, da ta služba traja 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Hvaležen sem, da je odkrit, mi pa mu moramo skupaj pomagati in ga podpreti, kolikor le lahko, ga objeti, kot našega brata. Zmage in porazi se bodo vrstili, jaz si le želim, da bo z njim vse v redu in bo končno spet pomirjen.”

Luka Dončić kyrie Irving
Foto: Profimedia

Luka ima na svojih plečih praktično od polnoletnosti breme vsega sveta. S tem, ko je pisal zgodovino kot čudežni deček košarke, je hote ali nehote, nase prevzel tudi vso odgovornost za uspeh na klubski in reprezentančni ravni. Športni in poslovni. Zasebni in javni. Od Real Madrida do Dallasa in slovenske reprezentance.

Morda je za največjega svetovnega zvezdnika, kar jih je v vsej zgodovini ustvarila Slovenija, še najbolje, da letos sezono v ZDA izjemoma zaključi prej. Po številnih poškodbah, ki se jih je le letos nabralo že skoraj deset, bi tako prvič po več letih imel nekoliko daljši poletni premor. V reprezentanco, ki se bo avgusta merila na svetovnem prvenstvu, bi prišel spočit in željan igre. Predvsem pa bi se lahko posvetil razreševanju osebnih težav.

Nenazadnje bi Dallas tudi, če bi uspel v krčevitem lovu na končnico, težko premikal gore. Najverjetneje bi trenutno nefunkcionalno franšizo čakalo zgodnje slovo, ki ne bi zadostilo apetitom Luke Dončića.

V porazih se skriva priložnost

Padec po lestvici zahodne konference bi lahko imel blagodejen vpliv na prihodnost Dallasa, ki je vse od prihoda Dončića čez lužo pri sestavi moštva okoli Slovenca pogrnil na celi črti. Donnie Nelson je s spodletelo menjavo za Kristapsa Porzingisa, ki še danes omejuje Mavse, po več kot 20 letih odletel s položaja športnega direktorja. Trenutno se, za zdaj sicer neuspešno, z gradnjo ekipe spopada Nico Harrison.

Nedopustna lanskoletna izguba Jalena Brunsona še močno skeli. Tudi menjava za Christiana Wooda se je izkazala kot strel v prazno in niti slučajno ni zapolnila ogromne vrzeli pod obročem. Zdaj v zraku visi še usoda Kyrieja Irvinga, ki se mu po sezoni izteče pogodba. V primeru njegovega odhoda bodo Mavsi prihodnjo sezono še bolj osiromašeni.

Mark Cuban in Luka Dončić
Lastnik franšize Mark Cuban Dončića vse težje ohranja zadovoljnega. Bo imel počasi dovolj? Foto: Profimedia

Zadnja rešilna bilka Dallasa je letošnji izbor v prvem krogu nabora. Zaradi menjave za Porzingisa, Teksašani New Yorku dolgujejo še en izbor v prvem krogu. Po vseh predvidevanjih naj bi ta dolg poplačali že letos, a bi se lahko vse skupaj po seriji porazov Teličkov zamaknilo za dodatno leto. Izbor je namreč zaščiten za prvih deset selekcij. Če bo Dallas zgrešil končnico, obstaja precejšnja verjetnost, da bo izbiral med najboljšimi desetimi, kar bi pomenilo, da izbor obdrži.

Zakaj rešilna bilka? Ker so izbori na naborih izjemno cenjeni, predvsem tisti v zgornji polovici tabele. 14 klubov, ki se ne uvrsti v končnico, konec maja sodeluje v žrebu. Ekipe so glede na lestvico lige NBA razporejene v obratnem vrstnem redu, od najslabšega do najboljšega. Če bi se sezona končala danes, bi imel Dallas tri odstotke možnosti za prvi izbor (beri: supertalenta Victorja Wembanyamo) in 13,9 odstotka za izbor med prvimi štirimi.

Višji izbor zagotavlja večjo možnost za izbor košarkarja, ki bi se lahko razvil v ključnega člana zasedbe teksaške franšize. Za nameček bi vsaj štiri sezone igral na razmeroma ugodni pogodbi, kar je v luči zahtevnega navigiranja znotraj zapletenih pravil lige NBA velika dodana vrednost. Alternativno pa bi se lahko Dallas odločil, da izbor z veliko vrednostjo izkoristi na trgu v menjavi za kakšnega že izdelanega košarkarja.

Mavsi (36-39) imajo do konca sezone le še sedem tekem. Trenutno za 10. Oklahomo (37-38) zaostajajo za eno zmago, a imajo ob tem tudi slabši medsebojni izkupiček, kar zaostanek poviša na dve zmagi. Bolje jim kaže v razmerju do Jezernikov (37-38), ki imajo enako razmerje kot Oklahoma in tudi slabši izkupiček proti Dallasu. Teksašani se bodo pomerili še z Indiano, Philadelphio, Miamijem, Atlanto (vsemi štirimi v gosteh), Sacramentom, Chicagom in San Antoniom (vsemi tremi doma).

Moštvo potrebno celovite prenove

Pozitivni učinki bi lahko bili multiplikativni. V primeru uspešnega poletja bi lahko bil že naslednjo sezono v Dallasu znova srečnejši Luka Dončić, ki že pet let čaka predvsem na centra, s katerim bi lahko izkoriščal elitno sposobnost igranja pick and rolla. Prav tako bi se povečale možnosti za prepričanje Kyrieja Irvinga v podaljšanje pogodbe.

Z izjemo Josha Greena, ki je to sezono pri 22-letih pokazal velik napredek in precejšen talent, in morda še 20-letnega novinca Jadena Hardyja, so praktično vsi ostali člani zasedbe Dallasa povsem pogrešljivi. Vključno s trenerjem Jasonom Kiddom, ki skoraj zagotovo ne bi smel “preživeti” letošnje sezone. Niz sprememb, ki bi teksaško barko vrnil na zmagovite tirnice, bi se najverjetneje moral začeti z njegovo razrešitvijo.

Po sezoni se sicer pogodbe iztečejo Irvingu, Christianu Woodu, Dwightu Powllu, Franku Ntilikini, Markieffu Morrisu, Theo Pinsonu in Justinu Holidayu. Gradnja novih Mavericksov bi se morala nadaljevati okoli Dončića, Irvinga na novi pogodbi, Greena in Hardya ter izbora na letošnjem naboru. Če jim izbor uide in nato morebiti tudi Irving, bi lahko kmalu na izhodna vrata Dallasa potrkal tudi Luka.