(Ne)znani boter Dončićevega prestopa

Košarka 19. Apr 20245:00 0 komentarjev
Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: Profimedia

Medtem ko se Luka Dončić pripravlja na nov poskus v končnici lige NBA in čaka na vnovično uvrstitev v najboljšo peterko rednega dela, pa je njegov oče Saša Dončić potrdil pristnost zgodbe o nemara kar ključni selitvi v Madrid.

”Kdo je bil ključen za prestop k Realu? Luka. Brez njega ne bi bilo nič,” se med jutranjo kavo nasmehne Saša Dončić, ponosni oče Luke Dončića, ki je Dallas vrnil v končnico lige NBA, sam pa postal prvi strelec rednega dela, kandidat za MVP ter pravi abonent v idealni peterki. Ob tem prikima oceni, da bi ob takšnem talentu in odločnosti uspel v slehernem okolju. Vseeno ne skriva, da mu je šola madridskega Reala, v katero je vstopil pri vsega trinajstih letih in v njej vztrajal šest let, olajšala pot, dala športno in človeško širino ter ga tudi preizkusila. In medtem ko v Evropi kroži kar nekaj različic in ”posrednikov” prestopa, starejši Dončić pritrjuje zgodbi Mirka Miličevića, ki si je v priljubljenem srbskem podkastu ‘Jao Mile’ pripisal lep del zaslug selitev mladega Luke v špansko prestolnico.

Luka Dončić je na člansko sceno stopil v dresu Reala. Foto: Profimedia

Danes 58-letni srbski košarkarski delavec, ki ima v žepu tudi turški potni list, je dejal, da je na Luko postal pozoren prav zaradi poznanstva z njegovim očetom. V živo ga je prvič videl, ko je organiziral preizkušnjo pri Galatasarayu. ”Star je bil 13 let in 8 mesecev. Stanovali smo v vili z bazenom. Napočil je čas za prvi trening. Po dvajsetih minutah mi je bilo vse kristalno jasno. Fantič je igral moško košarko. Razumel je košarko, razmišljal, bil koordiniran, imel met … Videl sem dovolj,” je v omenjenem podkastu pojasnil Miličević.

Bazen, ki ga je omenil, v nadaljevanju zgodbe ni bil nezanemarljiv. ”V nekem trenutku je Luka prijel očeta in ga vrgel v bazen. Prirojena moč. Ko sem to videl, sem se zamislil. Tudi Saša je bil šokiran, pa čeprav mu je godilo,” se spominja Miličević, ki danes dejstvo, da Luka takrat ni prepričal strokovnega štaba turškega kluba, ocenjuje kot dobro. Prav zaradi tega je namreč nato poskusil z Realom.

”Poklical sem Alberta Herrerosa, direktorja Reala, in se dogovoril za srečanje. Luka in Saša sta prišla. Začel se je trening. Med dvanajsto in petnajsto minuto je zazvonil telefon. ‘Mati božja, kaj je to,’ je dejal Herreros,” v smehu pripoveduje tedanji zastopnik, ki je vedel, da so se takrat odprla madridska vrata.

Kdo je Mirko Miličević?

Mirko Miličević. Foto: Profimedia

Danes deluje kot osebni košarkarski trener v Beogradu. Pred tem je vrsto let kot trener in zastopnik služboval v tujini. Nase pa je še pred razpadom nekdanje Jugoslavije opozoril kot košarkar. Igral je za beograjsko Crveno zvezdo in zagrebško Cibono. Bil je tudi reprezentant. Med drugim je bil leta 1984 član bronaste mladinske reprezentance na EP, kjer je bil njegov soigralec tudi Jure Zdovc, tri leta zatem pa je v družbi Dražena Petrovića zaigral na zagrebški univerzijadi. Po razpadu Jugoslavije je igral v Izraelu (Hapoel Jeruzalem), Grčiji (Aek, Apollon), Italiji (Napoli) in Španiji (Valladolid), zadnje desetletje kariere pa je prebil v Turčiji.

Tudi Saša Dončić priznava, da mu selitev v Turčijo ni dišala. ”Naloga agenta je, da košarkarju poišče najboljše možno okolje. Je pa res, da je položaj okrog tega v košarki precej slabše urejen kot v svetu nogometa. Tudi klubi nimajo kaj prida od vzgoje mladega košarkarja. Ko govoriva o Luki, je res, da je Mirko Miličević sprva zagotovil preizkus pri Galatasarayu. Ko sva si ogledala trening, na katerem se je preizkusil Luka, sva hitro spoznala, da to ni pravo okolje zanj. Mirko je nato uredil še preizkus pri Realu. Tam je bila slika povsem drugačna. Naleteli smo na prave ljudi na pravem mestu,” pravi Dončić, ki je takoj začutil, da je Madrid pravo okolje za sina.

In medtem ko se ob Miličevićevih prigodah nasmehne, pa ga bolj moti zgodba iz leta 2018, ko so ga mediji povezovali z afero o ponarejenih podpisih in zahtevah za zamenjavo košarkarskega zastopnika. ”Razumem, da mediji iščejo bombastične zgodbe, čeprav nacionalni medij tega ne bi smel početi. Me pa moti, da je bila zgodba sprva bombastična, prvega epiloga pa ni bilo. Zato tudi nisem pravi naslov za odgovore o tem. Ljudje, ki so govorice spravili v medije, vedo o tem več kot jaz. Na ta epilog čakam že šest let. Nisem ga dočakal,” pravi oče Dončić, ki pa raje kot o starih zamerah govori o prihodnosti. Tudi o končnici lige NBA. Ta se bo za Dallas Mavericks in LA Clippers začela v nedeljo ob 21.30.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!