Dončić: Ni se jim zgodil Dončić, zgodila se jim je Slovenija

Eurobasket 2022 6. Sep 202223:551 komentar
Delite:
Foto: FIBA

"Borbenost in ekipni pristop," je za ključna elementa slovenske zmage nad Nemčijo (88:80) v četrtem krogu skupinskega dela EuroBasketa 2022 označil Luka Dončić. Vseeno mimo dejstva, da je bil najkoristnejši košarkar tekme, ni mogel.

Na vprašanje, kaj se po kar sedmih zaporednih zmagah v tem poletju, od tega treh na EuroBasketu v Kölnu, zgodilo nemški reprezentanci, so v domačem taboru odgovorili: ”Zgodil se nam je Luka Dončić.” In kako ta odziv komentira junak tekme, ki je v slabih 34 minutah dosegel kar 36 točk, ujel 10 odbitih žog, soigralcem namenil štiri asistence, tekmecu (to je bil Dennis Schröder) pa eno blokado? ”Ne, ne … Ni se jim zgodil Luka Dončić. Zgodila se jim je Slovenije. Nisem igral le jaz. Prav zaradi tega sem ponosen na soigralce,” je odgovoril Luka.

Vseeno dvomov o najkoristnejšem košarkarju tekme ni bilo. Pa ne le zaradi statistike, temveč tudi zaradi pomembnih točk v zaključku, odlične obrambne akcije in energije, s katero je okužil soigralce. Zato smo ga po tekmi vprašali, na kakšen način se je prepričal, da vendarle upraviči vodstvena pričakovanja. ”Na uvodnih treh tekmah nisem odigral, kot bi želel. No, met še vedno ni dober. Moram ga popraviti. Po drugi strani pa … Vsi gledajo mene in Gogija. Morava voditi ekipo. A pomembno je, da držimo skupaj – v dobrih in slabih trenutkih. Le tako bomo zmagovali,” je dejal.

Kam vodijo zmage, niti ne ve. Pravi namreč, da se ne obremenjuje s potencialnimi nasprotniki v osmini oziroma četrtfinalu. Zdaj ga zanima predvsem Francija, s katero se bo Slovenija za slovo od Kölna v ponovitvi olimpijskega polfinala pomerila v sredo popoldan (17.15). Tistega poraza ni pozabil in ga verjetno nikoli ne bo. ”Težko je bilo. Četrti na olimpijskih igrah … To je najhuje. A na to skušamo gledati kot na pozitivno izkušnjo,” pravi LD 77 in dodaja: ”Prvenstvo bo še dolgo. A zdi se, da nas je zadnja izkušnja povezala.”

Slovenija s tremi zmagami in porazom meri na prvo mesto v skupini. Foto: F.Z./N1

Cilj ostaja kolajna. Ali vsaj želja. ”Finale je še daleč. Tekma za tekmo. Nesmiselno je gledati na prihodnost,” pravi eden od osrednjih zvezdnikov EuroBasketa. Tokrat mu je izjemno oporo nudil kapetan Goran Dragić. Nanizala sta kopico izjemnih akcij v najtežjih trenutkih. Resda večinoma individualnih, saj slovenska igra takrat ni imela izdelanega napadalnega sistema. Je pa sistem večinoma dobro delovala pri ustavljanju nemškega skoka in pletenju obrambnih zank, pri čemer tudi Nemci tokrat niso imeli strelsko navdahnjenega večera.

Odziv selektorja Aleksandra Sekulića

“Prikazali smo odlično predstavo in zasluženo zmagali. Pred polno dvorano smo uživali in odigrali tako, kot smo se dogovorili. Bili smo zbrani, borbeni, razpoloženi v napadu, tako da smo s tem prebrodili nekatere napake, ki so se nam zgodile. Jutri je pred nami še ena težka tekma, ki se je moramo lotiti kot današnje, saj bo odločala o prvem mestu v skupini.”

Komentari

Vaš komentar