Luka Dončić z junaško predstavo dvignil Slovenijo

Luka Dončić - junak zmage nad Nemčijo. Foto: FIBA

V živčnem obračunu gostiteljev prvenstva in aktualnih evropskih prvakov je slovenska košarkarska reprezentanca v četrtem krogu skupinskega dela EuroBasketa na krilih izjemnega Luke Dončića premagala Nemčijo (88:80) in bo v sredo proti Franciji igrala za prvo mesto v skupini.

Vsega minuto in 38 sekund je na vročem obračunu vodila Nemčija. V preostalem času je bila v prednosti, večkrat tudi z dvoštevilčno prednostjo, Slovenija. Vseeno je na koncu trepetala za tretjo zmago na tem prvenstvu. Zanjo je v največji meri zaslužen Luka Dončić (36 točk, 10 skokov). S svojo z naskokom najboljšo predstavo na tem prvenstvu je Slovenijo popeljal do dragocene zmage. Dragocene tako na točkovni kot tudi psihološki ravni. To je bil namreč odločen odziv na nedavne težave in dokaz, da je notranji pogovor padel na plodna tla.

”Dihali smo drug za drugega. Vse atome moči smo pustili na parketu. Le tako lahko posežemo po najvišjih mestih. O tem smo se pogovarjali tudi po porazu proti BiH,” je po tekmi poudaril kapetan Dragić, z 18 točkami drugi strelec Slovenije. ”Odbili smo se nazaj. Po zadnji tekmi smo potrebovali takšen odziv,” je bil zadovoljen Mike Tobey, ki verjame, da bo gleženj nared za nadaljevanje prvenstva.

Slovenskim ljubiteljem košarke je sicer dih zastal že po sodniškem metu, saj je Mike Tobey pristal na sodnikovi nogi ter v bolečinah odšepal v slačilnico. Že po nekaj minutah se je sicer vrnil v dvorano in tudi na parket. Njegovi soigralci, med katerimi se je v prvo peterko vrnil Goran Dragić, pa so medtem že začeli uveljavljati tokrat dobro zastavljen taktični načrt. V dobršni meri so namreč preprečili nemški napadalni skok, z obrambnimi različicami tekmeca silili v mete z razdalje, pri čemer pa je bil ta na začetku sila nenatančen. Predvsem prvi zvezdnik domače vrste Dennis Schröder dolgo ni naravnal strelske roke.

Foto: F.Z./N1

Obrambna energija se je učinkovito pretakala tudi v napad, kjer je temelj postavil Luka Dončić (že do glavnega odmora je dosegel 17 točk, v drugem polčasu jih je dodal še 19), sledili pa so mu tudi soigralci. Na prelomu med prvima četrtinama, ko so imeli Nemci največ težav s slovensko obrambo, so se branilci naslova po delnem rezultatu 9:0 odlepili in v 13. minuti po košu Alekseja Nikolića vodili s +12 (26:14). Nemci so bili prisiljeni prilagoditi igro, popravili so tudi met, a so do konca druge četrtine prednost zmanjšali le na osem (36:44).

Že prva akcija tretje četrtine, ki jo je z zadetim metom za tri točke zaključil Schröder, je nakazala nemško ofenzivo. V sicer zelo nepovezani četrtini, prežeti z napakami na obeh straneh, so gostitelji kot z blagim plamenom topili slovensko prednost. Ta je v 37. minuti znašala le še dve točki (54:52). Slovenski odgovor je sledil zgolj v obliki individualnih poskusov, v katerih sta bila uspešna G. Dragić in Dončić, tako da je prednost gostov ob vstopu v zadnjih deset minut tekme znašala šest točk (61:55). Dodaten zagon sta dala nato Slovencem z dobrim odprtjem zadnje četrtine kapetan in Klemen Prepelič, s čimer sta nekoliko ohladila Nemce.

Ko se je sedem minut pred koncem v igro vrnil Dončić, so se na slovenski strani vrstili napadi z njegovimi individualnimi poskusu, med katerimi je stavil predvsem na telesno premoč. A ko je tri minute pozneje zadel svojo drugo trojko, so izbranci selektorja Herberta delovali obupano (78:66). Predvsem ob pravem festivalu zgrešenih metov z razdalje, pogosto iz povsem odprtih položajev. V zadnjih minutah so se z zaključnim jurišem znova nevarno približali. Za preobrat pa je po blokadi LD 77 Schröderju ter odločnosti Dragića in Dončića zmanjkalo časa.

”Ponosen sem na to ekipo. Na soigralce. Igraš minuto ali 30, vseeno … Vedeli smo, kaj naš čaka. V Münchnu so nas ubijali s skokom. Tokat smo jih odgovoriti. Zelo pomembna zmaga. Kaže nam pot. Tako agresivno se moramo lotiti vsake tekme,” pravi Luka Dončić.

Foto: F.Z./N1

Po odločnem odgovoru, ki je na trenutke spominjal na odziv ob soočenju z Litvo na odprtju prvenstva, Slovenijo nova preizkušnja čaka že čez manj kot 20 ur. V zadnjem krogu skupinskega dela se bo namreč Sekulićeva četa v ponovitvi dramatičnega olimpijskega polfinala iz Tokia pomerila s Francijo (17:15).

Nemčija : Slovenija 80:88

Dvorana Lanxess, gledalcev 18.000, sodniki: Kozlovskis (Latvija), Baldini (Italija), Horozov (Bolgarija).
Slovenija: G. Dragić 18 (3:3), Nikolić 2 (2:2), Prepelič 9 (7:8), Murić 1 (1:2), Tobey 10, Blažič 7, Z. Dragić 3, Čančar 2 (2:2), Dončić 36 (6:9).
Nemčija: Lo 13 (2:3), Giffey 3, Voigtmann 4 (2:2), Wagner 8 (2:2), Theis 8 (4:5), Schröder 19 (2:3), Wohlfarth-Bottermann 3 (1:2), Thiemann 8 (3:3), Obst 14 (4:5).

Prosti meti: Slovenija 21:26, Nemčija 20:25.
Met za dve točki: Slovenija 23:38, Nemčija 12:24.
Met za tri točke: Slovenija 7:27 (Tobey 2, Dončić 2, G. Dragić, Blažič, Z. Dragić), Nemčija 12:37 (Schröder 3, Lo 3, Wagner 2, Obst 2, Thiemann, Giffey).
Skoki: Slovenija 41 (32 + 9), Nemčija 33 (27 + 6).
Osebne napake: Slovenija 21, Nemčija 22.
Pet osebnih: Theis (38.).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!