Dončić podaljšal reprezentančni moratorij

Košarka 15. Jun 20245:52 0 komentarjev
Luka Dončić. Foto: Profimedia

''Ni še konec,'' so po treh porazih poudarjali košarkarji Dallasa. Luka Dončić je to ponovil tudi v noči na soboto, ko je prvič v finalni seriji ugnal Boston (122:84) in odločitev o prvaku lige NBA zamaknil vsaj v prihodnji teden. Posledično to pomeni, da slovenska reprezentanca ostaja ''zamrznjena tema''.

Celotno zadnjo četrtino je Luka Dončić (29 točk, 5 skokov, 5 asistenc) lahko presedel na klopi. Kot vsi zvezdniki. Da bo Dallas dobil četrto tekmo finala, je bilo namreč jasno že ob koncu tretje četrtine, tako da sta oba trenerja Jason Kidd in Joe Mazzulla vsem nosilcem namenila počitek in jih tako začela pripravljati na peto temo, ki bo na sporedu v noči na torek. Današnja se je končala s komaj verjetnih 122-84 za Dallas, Boston pa zdaj skupno vodi s 3-1.

”Vedeli smo, da si ne smemo privoščiti poraza. Nobenega si ne smemo. Verjeli bomo do konca,” je ob odhodu v slačilnico dejal Dončić. Dodal je, da je imela ekipa tokrat pravo obrambno energijo, iz katere je izviral tudi napadalni tempo. ”Nihče ne želi biti poražen z rezultatom 4-0. Pokazali smo, da zmoremo. Tako moramo igrati tudi v Bostonu,” poudarja ljubljenec občinstva v Dallasu.

Foto: Profimedia

Precej manj je priljubljen med navijači tekmecev, pa tudi kritiki so mu po zadnjih tekmi namenili kar nekaj ostrih besed. ”Ne menim se za kritike. Kritike so pač del športa. Vedno bodo prisotne, ne glede na vse. Jaz želim zgolj pomagati svoji ekipi do zmag. Želim uživati in igrati košarko. Želim se zabavati,” je dejal na to temo.

Finale lige NBA: spored tekem

Prva tekma: Boston – Dallas 107:89

Druga tekma,  Boston – Dallas 105:98

Tretja tekmaDallas – Boston 99:106

Četrta tekma, Dallas – Boston 122-84

Peta tekma, 18. junij ob 2.30 Boston – Dallas

Morebitna šesta tekma, 21. junij ob 2.30 Dallas – Boston

Morebitna sedma tekma, 24. junij ob 2.00 Boston – Dallas

Sanje o zgodovinskem zasuku (nobena ekipa se doslej po zaostanku z 0-3 ni prebila do zmage 4-3) in prvem prstanu za Dončića še živijo. Posledično pa se podaljšuje tudi negotovost okrog njegove poletne reprezentančne razpoložljivosti v kvalifikacijah za olimpijske igre. Trenutno je to tema, ki je zamrznjena. Luka je namreč z vodstvom reprezentance in KZS sklenil neformalen dogovor o tem, da se o izbrani vrsti ne pogovarjajo do konca finala.

”Vsi v reprezentanci držimo pesti, da se Luka prebije do naslova prvaka. Če je kdo sposoben zgodovinskega preobrata, je to prav Luka. Nato pa … Naslednji dan ga bomo poklicali in vprašali, kakšno je stanje. Doslej je vedno dejal, da bo igral, če mu bosta zdravje in čas to dovoljevala. Zagotovo ga zdaj ne bomo motili, nato pa bomo storili vse, da pride in nam pomaga v olimpijskih kvalifikacijah,” nam je ob izteku prvega dela priprav v Zrečah dejal reprezentančni direktor Matej Likar.

Spored pripravljalnih tekem:

23. junija: Litva – Slovenija (Vilna)
25. junija: Slovenija-Litva (Ljubljana)
28. junija: Slovenija-Brazilija (Ljubljana)

Olimpijske kvalifikacije:

2. julija: Slovenija-Hrvaška (Pirej)
4. julija: Slovenija-Nova Zelandija (Pirej)

Polfinale in finale bosta 6. in 7. julija.

Olimpijske igre v Parizu bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!