Dončićevo sporočilo: Ne čakaj do zadnjih treh sekund

Košarka 6. Mar 202310:04 1 komentar
Devin Booker in Luka Dončić. Foto: Profimedia

Nedeljski poraz Dallas Mavericks proti Phoenix Suns (130:126) je zaznamoval tudi vnovičen spor Luka Dončić - Devin Booker. Kaj sta po tekmi povedala glavna akterja, med katerima se je sicer zaiskrilo že v preteklosti?

Slabih deset sekund pred koncem nedeljske tekme, ki so si jo zaradi ugodnega termina lahko ogledali tudi slovenski ljubitelji košarke, se je pri rezultatu 128:126 Luka Dončić v svojem slogu podal pod tekmečev koš. Josh Okogie je po Ljubljančanovem obratu in telesnem stiku padel po tleh, Dončić je nato prehitel tudi Kevina Duranta, žogo v loku spustil proti obroču, a zgrešil met za podaljšek. Tekma se tukaj še ni končala. Pa ne le zaradi akcij na obeh straneh, temveč zaradi tistega, kar se je zgodilo takoj po Dončićevem zgrešenem poskusu in Durantovem skoku.

Akcijo je namreč iz neposredne bližine spremljal Devin Booker. Že ob Dončićevem prodoru je z razširjenima rokama namigoval, da bi moral mož s piščalko Slovencu dosoditi osebno napako v napadu. Takoj po Durantovem skoku in Dončičevi osebni napaki pa se je z dovtipi naslajal nad spodrsljajem Dallasovega zvezdnika. Ta mu ni ostal dolžan. Skočil je do tekmeca, prislonil svoje čelo na njegovo, “petelina” sta si nato izmenjala nekaj vročih besed, tako da so ju ločili soigralci.

Booker: Ogovoril sem sodnika, ne Dončića

“Jaz sem govoril sodnikom. Nato mi je Luka nekaj rekel. Odzval sem se. Ljudje pravijo, da ne moremo biti vsi prijatelji. Pa je bilo nekaj dima. Oba sva tekmovalna. Z Dončićem nimam težav. Ko sva tekmeca, pa sva tekmeca,” je iskrice po koncu komentiral Booker, ki je sicer ob desetih asistencah dosegel kar 36 točk in bil drugi strelec Phoenixa, za Durantom (37).

Malce več besed je incidentu na novinarski konferenci namenil Dončić, ki je tokrat vknjižil 34 točk in 9 skokov. “Ne, ni govoril sodniku. Govoril je meni. Besede pa niso primerne za mikrofone in kamero. Če ponovim besede, bom kaznovan. A to je pač tekmovalnost. Vse je v redu. Vseeno pa naj v prihodnje ne čaka na zadnje tri sekunde, da spregovori,” je malce olja na ogenj prilil 24-letni Ljubljančan.

Ob tem bi skrival razočaranja nad porazom in zgrešenim metom. “Prijatelj mi je poslal sporočilo, da bi celo on zadel tisti met,” se je nasmehnil.

Izkopana bojna sekira

Nedeljske iskrice niti ne bi bile tako odmevne, če se v središču pozornosti ne bi znašla prav velika tekmeca konferenčnega polfinala 2022. Dallas je takrat z rezultatom 4:3 izločil Phoenix, serijo pa sta zaznamovala prav Dončić in Booker.

Po spletu je najprej zaokrožil posnetek, v katerem Luka predaja žogo tekmecu, Booker pa mu je vehementno izbije z dlani. Še precej bolj pa je njuno rivalstvo zaznamoval trenutek iz tretje četrtine pete tekme. Ob padcu in izsiljeni osebni napaki je tedaj Booker dejal, da je uporabil Dončićev trik. “Luka special,” je dejal ameriški zvezdnik in namignil na Ljubljančanove igralske vložke.

Od tistega trenutka naprej je Luka dosegel 68 točk, Devin le 30. Predvsem pa je Dallas dokončno prelomil serijo in izločil vodilno ekipo rednega dela. Zgovorna ilustracija tiste individualne zmage je bila fotografija oziroma zajem zaslona, ki prikazuje rezultat po dveh četrtinah sedme tekem (57:27) in Dončićev nasmeh ob pogledu na kamniti obraz poraženega tekmeca.

Koledar preostanka rednega dela sezone 2022/23 letos sicer ne vključuje več dvoboja Dallas-Phoenix, ki sta ga zdaj popestrila še zvezdniška prišleka Kyrie Irving in Kevin Durant. Lahko pa se zgodi, da se bosta moštvi srečali v končnici. Suns trenutno zasedajo četrto, Mavericks pa sedmo mesto lestvice zahodne konference.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje