Se bo Aleksander Sekulić vrnil na slovensko klop?

Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Je edini v zgodovini, ki je kot selektor slovensko košarkarsko reprezentanco popeljal na tri največja tekmovanja. Vseeno pa se poraja vprašanje, ali bo Aleksander Sekulić po olimpijskih igrah v Tokiu in EuroBasketu 2022 v Nemčiji Slovenijo vodil tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu v Aziji.

Luka Dončić, Edo Murić, Jaka Blažič, Klemen Prepelič in ostali slovenski reprezentanti v ponedeljek zvečer, ko so na daljavo spremljali pomlajeno izbrano vrsto v boju z Izraelom v Kopru, niso bili prav nič na trnih. Tudi poraz (79:87) jih ni prav nič pretresel. Že vse od novembra namreč vedo, da bo Slovenija po letih 2006, 2010 in 2014 še četrtič nastopila na svetovnem prvenstvu (Filipini, Japonska, Indonezija – 25. 8. do 10. 9.).

Še več, že krepko pred aprilskim žrebom v Manili (29. 4.) vedo tudi, da bodo v prvem delu prvenstva domovali v Okinawi na Japonskem, kjer si bodo poskušali priigrati vstopnico za zaključek na Filipinih. Nadalje, vsaj v grobem vedo tudi, kakšni bodo tedni pred potjo v Azijo. Ne vedo pa povsem natančno, kdo jih bo tja popeljal.

Aleksander Sekulić, ki je preživel neuspeh na EuroBasketu, ima kot dvanajsti selektor resda veljavno pogodbo. Nikakršno presenečenje pa ne bo, če bo v prihodnjih tednih deležen vnovične obravnave in morda razrešitve ter imenovanje naslednika. Ideja o tem naj bi bila na slovenski košarkarski mizi že lep čas. Kocka pa bo dokončno padla v prihodnjih tednih.

Sekulić bi se boril za odličja

Pred dnevi je Sekulić dejal, da bo o svetovnem prvenstvu govoril, ko bo za to napočil čas. Dokaj neposredno je odgovoril tudi Goranu Dragiću, ko je dejal, da o selektorju odloča vodstvo KZS in ne košarkar. Včeraj se je v Kopru vprašanju o dogovoru z zvezo sicer izognil, je pa zato o SP 2023 spregovoril v prvi osebi množine.

“Slovenija bo, če bo imela popolno ekipo, spadala v krog favoritov. Od tega ne bežimo. Na to moramo biti ponosni. Spadamo med najboljše reprezentance. Res je, po EuroBasketu smo bili razočarani. Poletje je bilo uspešno, a ko bi morali zmagati, nismo. Zato želim, da nas to razočaranje motivira in nam da energijo za svetovno prvenstvo. Bodimo pozitivni,” je dejal Sekulić.

Kakšna pa je bila njegova ocena kvalifikacij za SP 2023? “Izpolnili smo osnovni cilj. Učili smo se na napakah iz leta 2018. Menim, da sta bili ključni uvodni tekmi, ko smo premagali Hrvaško in Švedsko. Sledilo je razočaranje proti Finski. Smo pa znali poleti izkoristiti polno postavo in to potrdili še novembra. Posledično smo lahko v zadnjem tednu igrali brez pritiska, kar smo izkoristili za namenjanje priložnosti mladim,” je odgovoril Sekulić ter se zahvalil navijačem in vsem reprezentantom.

Kvalifikacije za SP 2023 je v ponedeljek zaključila močno pomlajena reprezentanca. Foto: Aleš Fevžer

Račun iz Berlina

Spomnimo, v vodstvu KZS so sicer že v noči po presenetljivem četrtfinalnem porazu EP v nemški prestolnici sklenili, da bodo podprli Sekulića. Zdi se, da je bila to v tistem trenutku najbolj pragmatična poteza. Reprezentanco, za katero je bilo jasno, da bo močno oslabljena, je namreč že dva meseca po poljski klofuti v Berlinu čakalo predzadnje kvalifikacijsko okno v boju za SP 2023. Manevrski prostor pri morebitnem iskanju novega šefa stroke je bil močno omejen, zato so se vodilni možje v uradni retoriki oklenili obstoječe pogodbe s selektorjem in taktirko na preostalih štirih tekmah zaupali Sekuliću, ob tem pa mu naložili vsaj prevetritev spremljevalnega štaba.

Koncept je deloval, z dvema novembrskima zmagama si je slovenska reprezentanca celo brez največjih zvezd četrtič zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu, tako da nedavno gostovanje v Estoniji in nedeljski zaključek proti Izraelu v Kopru nista imela prave tekmovalne teže.  

A če bi se podrobno poglobili v besede vodilnih, bi lahko izluščili, da v obdobju med koncem EuroBasketa in nadaljevanjem kvalifikacij vendarle ni prišlo do poglobljene analize velike zapravljene priložnosti v Berlinu, predvsem v luči iskanja odgovornost. Kot bi si kislo jabolko pustili za obdobje po koncu kvalifikacij za naslednje veliko tekmovanje. Vseeno pa so vmes – iz več virov – prihajali jasni namigi o tem, da utegne pomlad postreči z zamenjavo selektorja.

Sekulić se iz reprezentančnega tabora vrača v Rusijo. Foto: Aleš Fevžer

Pogled v tujino?

Za Sekulića naj bi bil bolj kot sam poraz proti Poljski, ki je razblinil sanje o boju za kolajno, usoden položaj znotraj reprezentance. V prvi vrsti gre za omajano avtoriteto in domnevno nespretno ravnanje z najbolj uveljavljenimi reprezentanti.

Ob tem ne gre prezreti, da je bil danes 45-letni Ljubljančan že ob prvem ustoličenju označen za selektorskega vršilca dolžnosti, predsednik KZS Matej Erjavec pa je ob tem kar javno lovil velika trenerska imena. A ko Xavi Pascual, Dimitrios Itoudis in Aleksander Đorđević niso bili pripravljeni na stisk roke, je bil po potrpežljivem čakanju v čakalnici zaupnice deležen Sekulić.

Zdaj se arhitekti reprezentančne košarke, pred katerimi je nov pogovor s Sekulićem, bojda znova ozirajo po trenerskem tržišču. Vizija ali želja je uveljavljeno in avtoritativno ime, ki bo znalo oblikovati prepoznavno slovensko igro, izkoristiti objektivne prednosti in se ob tem prilagoditi glavnemu zvezdniku. Prednost naj bi imeli trenerji s področja nekdanje Jugoslavije, ne čudi pa, da je po kuloarjih znova zaokrožilo ime Igorja Kokoškova, sicer slovenskega selektorja na zlatem EuroBasketu 2017, ki trenutno službuje v Brooklynu.

Foto: Aleš Fevžer

Vroče poletje

Košarkarski zvezi, ki je pred dnevi na seji izvršnega odbora potrdila selektorje mlajših starostnih kategorij, zdaj voda še ne teče v grlo. Zdi pa se, da se odgovorni po dragi nemški šoli zavedajo tankočutnosti vprašanja. Predvsem v luči vročega reprezentančnega poletja, ko v igri ne bosta le priložnost za odmeven rezultat na svetovnem prvenstvu ter korak proti olimpijskim igram 2024 v Parizu, temveč tudi poslovna in promocijska priložnost.

Vsako reprezentančno poletje z Dončićem je pač privilegij in unikaten izziv. Letošnji bo med drugim vključeval tudi pripravljani tekmi z Grčijo v Atenah in Ljubljani, nastop na turnirju v Španiji, bržčas pa bodo ob tem pri KZS poskušali izpeljati še dodatno odmevno tekmo v Stožicah. Z Aleksandrom Sekulićem ali tujim strokovnjakom?

Luka Dončić in Aleksander Sekulić: skupaj na OI in EuroBasketu. Foto: Aleš Fevžer

Aleksander Sekulić na slovenski klopi

(november 2021 – marec 2023)

Kvalifikacije za EuroBasket 2022: 4 tekme, 3 zmage

Kvalifikacije za olimpijske igre: 4 tekme, 4 zmage

Olimpijske igre 2021: 6 tekem, 4 zmage

EuroBasket 2022: 7 tekem, 5 zmag

Kvalifikacije za SP 2023: 12 tekem, 7 zmag

VIDEO: vrhunci tekme Slovenija – Izrael

Komentari

Vaš komentar