V spomin na Dražena Hrvati proti Evropi

Košarka 24. Jan 202413:54 1 komentar
Dražen Petrović. Foto: Fiba

Pred šestdeseto obletnico rojstva košarkarskega virtuoza Dražena Petrovića bo 5. septembra v Zagrebu potekala spominska tekma med reprezentanco Hrvaške in selekcijo Evrope.

Lani je minilo 30 let od tragične smrti Dražena Petrovića (7. 6. 1993), letos pa bi košarkarski velemojster iz Šibenika praznoval 60 let (22. 10. 1964). Njegov brat Aleksander Petrović je ob tem namignil, da bo 5. septembra v Zagrebu odigrana ekshibicijska tekma. Na eni strani bo stala hrvaška reprezentanca, na drugi pa selekcija Evrope pod taktirko Željka Obradovića. Podrobnosti spektakla naj bi bile znane prihodnji mesec. V začetku februarja bodo namreč organizatorji sklicali novinarsko konferenco.

Ali ste vedeli?

Številka 3: Pri New Jersey Nets (danes Brooklyn) je številka 3 upokojena. Dražen pa jo je izbral zaradi hišne številke v Šibeniku.

V dresu Jesenic: Eno tekmo je Petrović odigral tudi v dresu slovenskega kluba. Leta 1983 se je jugoslovanska reprezentanca med pripravami na Gorenjskem na pripravljalni tekmi pomerila s KK Jesenice. Tedanji selektor je trojico najmlajših reprezentantov za tisto tekmo “posodil” Jeseničanom. Med njimi je bil tudi Dražen.

Prvak za eno noč: Leta 1983 je Šibenka v finalu jugoslovanskega prvenstva premagala sarajevsko Bosno. Tekmo je odločil prav Dražen. Dan zatem je vodstvo košarkarske zveze zaradi domnevnih nepravilnosti tekmo razveljavilo. Tekmeca naj bi se pomerila na nevtralnem terenu. Dalmatinci se tekme niso udeležil, Bosna pa je za zeleno mizo postala prvak SFRJ.

112 točk: Draženov strelski rekord v ligi NBA je znašal 44 točk. V Evropi? Neverjetnih 112. Leta 1985 jih je kot član Cibone natresel ljubljanski Olimpiji. Res pa je, da so bili Ljubljančani takrat kaznovani zaradi administrativne napake, tako da je proti Zagrebčanom nastopila kadetska ekipa.

Biserka, mati Dražena Petrovića, v muzeju ob sinovi sliki; FOTO: Profimedia

Slovenski trener: Na igralski poti je zamenjal številne trenerje. Med njimi najdemo tudi slovensko ime. To je bil leta 1987 na klopi Cibone Janez Drvarič. Skupaj sta sodelovala tudi v jugoslovanski reprezentanci.

Dejan Bodiroga: Danes prvi mož evrolige, pred tem izjemen srbski košarkar, ki je navduševal na klubski in reprezentančni ravni. Javnosti pa ni ostal skrit podatek, da je bil Petrovičev sorodnik. Draženov dedek po očetovi strani in Dejanova babica sta bila namreč brat in sestra.

Trg, spomenik, nagrada: V središču Zagreba lahko najdemo tudi Trg Dražena Petrovića. Prav tam stojita mogočen spomenik in košarkarska dvorana njegovim imenom. Spomenika najdemo tudi v Šibeniku in Lozani. Po Draženu je bila pred leti poimenovano priznanje za najkoristnejšega igralca Mc’Donald’s turnirja. Med prejemniki je bil tudi Michael Jordan.

Kolajne: Na velikih tekmovanjih je osvojil sedem kolajn, od tega eno s Hrvaško (srebro na OI 1992) in šest z Jugoslavijo (zlato na SP 1990 in EP 1989, srebro na OI 1988 ter bron na OI 1984, SP 1986 in EP 1987).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje