“Selektor” Jurica Golemac: Ne bom sedel na dveh stolih

Jurica Golemac. Foto: Aleš Fevžer

Aco Petrović kot novi športni direktor prevzema vajeti hrvaške reprezentančne košarke. Zdi pa se, da novega selektorja ne bo našel v Ljubljani, kjer Jurica Golemac vztraja pri izzivu, ki mu ga ponuja Cedevita Olimpija.

Še preden se je Damir Mulaomerović po umiku s položaja hrvaškega selektorja iz Berlina vrnil v Zagreb, so košarkarski kuloarji naših južnih sosedov ponudili zanimivega kandidata za njegovega naslednika. To je bil Jurica Golemac, nekdanji hrvaški košarkar, ki je na reprezentančni ravni branil slovenske barve, zdaj pa v Sloveniji piše tudi prva trenerska poglavja. Toda trener Cedevite Olimpije, ki je v petek z zmago v superpokalu prišel do prve lovorike v sezoni 2022/23, nam je dal vedeti, da še ni napočil trenutek za selektorsko ustoličenje. Mu pa tovrstno povezovanje laska.

“Lepo je slišati, ko iz domovine prihajajo takšni pozivi. O selektorski vlogi še nisem razmišljal. Zdaj imam svoje delo. Sem pa trener, ki ne želi sedeti na dveh stolih. Zakaj? V tem primeru ne bi bil stoodstoten – ne v eni in ne v drugi vlogi. Za nekaj takšnega še nimam dovolj izkušenj,” se je na govorice in tudi prve medijske zapise odzval Golemac, ki sicer že ima nekaj reprezentančnih izkušenj. Pred petimi leti, še predej je postal trener Primorske iz Kopra, je bil namreč pomočnik Iliasu Zourosu na klopi Gruzije. Odtlej se je spremenilo marsikaj. Asistentske vloge je nedvomno prerastel. Na Hrvaškem velja za zelo cenjenega trenerja, zato so tam prepričani, da bo – če že ne letos – v bližnji prihodnosti postal tudi selektor.

Aleksandar Aco Petrović. Foto: Aleš Fevžer

Za rdečo nit hrvaške reprezentance, ki je na treh zaporednih EuroBasketih obstala v osmini finala, ostala brez zadnjega svetovnega prvenstva, zapravila možnosti za uvrstitev na naslednjega in ji je spodrsnilo na domačih olimpijskih kvalifikacijah v Splitu, bo po novem tudi uradno skrbel Aleksander Petrović. Legendarni Aco, ki je sicer kot selektor vodil izbrane vrste Hrvaške, BiH in Brazilije, je bil namreč ta teden izbran za novega športnega direktorja Košarkarske zveze Hrvaške. Ena od njegovih prednostnih nalog bo prav iskanje novega selektorja članske reprezentance, ki jo že novembra čaka nadaljevanje (pred)kvalifikacij za EuroBasket 2025. Če ga v kratkem ne bo našel, utegne začasno sam prevzeti taktirko.

In medtem ko je brat pokojnega košarkarskega virtuoza Dražena Petrovića, ki je bil med najbolj glasnimi kritiki hrvaške reprezentance v zadnjih letih, poskušal pa se je angažirati tudi pri reševanju potapljajoče se Cibone, že zavihal rokave, pa se spremembe obetajo tudi na vrhu zveze. Po neuspehu na evropskem prvenstvu se je namreč poslovil dosedanji predsednik Stojko Vranković. Naslednika še nima. Že pred tem pa je moral oditi Dino Rađa, sicer predsednik razpuščenega strokovnega sveta.