Slovenke dobile tekmice na domačem EuroBasketu

Košarka 8. Mar 202312:43 > 17:44
žreb eurobasket
Rankica Šarenac. Foto: Aleš Fevžer

Na Brdu pri Kranju so izžrebali predtekmovalne skupine ženskega evropskega košarkarskega prvenstva, ki ga bosta junija gostila Izrael in Slovenija. Slovenke se bodo za napredovanje borile proti Franciji, Veliki Britaniji in Nemčiji.

Slovenska reprezentanca bo četrtič zapored nastopila na EuroBasketu. Tokrat prvič v vlogi (so)gostitelja. Prvenstvo bo v Izraelu in Sloveniji potekalo med 15. in 25. junijem.

Žreb je 16 reprezentanc razdelil v štiri štiričlanske skupine. Dve bosta domovali v Ljubljani, dve v Tel Avivu. Slovenija je bila uvrščena v drugi kakovostni boben. Ples kroglic, ki ga je izvedla nekdanja izvrstna košarkarica Rankica Šarenac, ji je iz prvega namenil Francijo, iz tretjega Veliko Britanijo in iz četrtega Nemčijo.

Slovenija bo prvo tekmo na evropskem prvenstvu igrala 15. junija proti Veliki Britaniji, naslednji dan jo čaka Nemčija in 18. junija še Francija.

Skupine Eurobasketa 2023:

Skupina A (Tel Aviv): Španija, Grčija, Črna gora, Latvija.

Skupina B (Tel Aviv): Belgija, Italija, Izrael, Češka.

Skupina C (Ljubljana): Slovenija, Francija, Velika Britanija, Nemčija.

Skupina D (Ljubljana): Srbija, Turčija, Slovaška, Madžarska.

”Skladno s svojo filozofijo nisem imel posebnih želja na žrebu, saj je moje mnenje, da mora ekipa, ki želi poseči po najvišjih mestih, premagati vse tekmece. Preživeli bodo le najboljši in najbolj čvrsti, zato v slovenski reprezentanci gojimo zmagovalno, borbeno miselnost,” je po žrebu dejal Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance.

Za največjo tekmico vidi Francijo: “Vemo, da je Francija tradicionalno vedno v boju za medalje, zelo spoštujem tudi Nemčijo in Veliko Britanijo, ki na evropskih prvenstvih še nista naredili rezultata, vendar imata obe zdaj zelo nadarjeno generacijo igralk. Na prvenstvu bodo vse reprezentance prišle lačne dobrega rezultata, a mi se ne bojimo nikogar. Slovenija mora biti najbolj lačna od vseh in pred svojimi navijači v Stožicah prikazati najbolj bojevito košarko, ki bo v ponos Slovencem. Kaj bo to prineslo, pa bomo videli tekom evropskega prvenstva.”

Slovenska reprezentantka Tina Jakovina je dodala: “Francija, Velika Britanija in Nemčija so zelo kakovostne reprezentance. Še najbolje poznamo Francozinje, s katerimi smo se pomerile na našem prvem evropskem prvenstvu v Pragi in se jim dobro upirale. Proti Veliki Britaniji smo odigrale le eno prijateljsko tekmo, zagotovo največja neznanka pa je Nemčija, s katero se v tej zasedbi še nismo srečale. Osebno te igralke kar dobro poznam, saj sem dve leti igrala z njimi, hkrati pa je bila zdajšnja pomočnica selektorja dve leti moja trenerka. Na prvenstvu se bomo morale osredotočiti predvsem na našo igro in prikazati čim boljšo košarko. Ob tej priložnosti bi v Stožice že zdaj povabila čim večje število gledalcev, saj sem prepričana, da lahko skupaj dosežemo lep uspeh.”

žreb eurobasket
Foto: Aleš Fevžer

Slovenija izbrala Srbijo

Gostiteljici prvenstva sta imeli možnost izbrati reprezentanco, ki bo igrala v posamezni državi. Češka je soglašala, da bo nastopila v Izraelu, v skupini skupaj z gostitelji. Slovenija se je za partnerstvo dogovorila s Srbijo, s tem, da bo slednja igrala v drugi skupini kot Slovenke.

Neposredno napredovanje v četrtfinale si bodo nato zagotovile le zmagovalke skupine. Drugo in tretjeuvrščene pa čaka repasaž za preboj med osmerico. Vse tekme izločilnega dela, vključno z velikim finalom, bodo gostile ljubljanske Stožice.

Komentari

Vaš komentar