Ambiciozni Keene prepričal zmaje v spremembo taktike

Eurocup 23. Avg 202116:30
Marcus Keene, organizator igre zmajev. Foto: KK Cedevita Olimpija.

Prvi organizator igre Cedevite Olimpije v novi sezoni bo Marcus Keene. Vendar Američan sprva ni ustrezal profilu košarkarja, ki so ga iskali v Ljubljani. Jurico Golemca in Sanija Bečirovića je prepričal z mentaliteto in ambicioznostjo.

V prejšnji sezoni je branil barve estonskega Kaleva in bil najboljši strelec regionalne lige VTB ter postal tudi zmagovalec državnega prvenstva Estonije in Latvije. Potem ko leta 2017 ni bil izbran na naboru, ga je pot vodila po vsem svetu. Tako se je mudil tudi v Južni Koreji, na Tajskem in v Tajvanu.

Cedevita Olimpija bo za 26-letnega Američana največji izziv v dosedanji karieri: “Res je. Lani sem bil drugo leto v Evropi in igral v ligi VTB, a to je velik korak naprej zame. Pripravljen sem pokazati, da sodim sem.”

Keene
Alen Hodžić in Marcus Keene, foto: KK Cedevita Olimpija.

Največja prednost polnjenje koša

Čeprav v višino meri le 175 centimetrov gre za odličnega strelca. V ligi, v kateri nastopajo večinoma ruski klubi, tudi velikani kakršni so CSKA Moskva, Zenit, UNICS Kazan in Khimki, je v povprečju dosegal 20 točk na dvoboj.

Zato ni presenetljivo, da je prav strelske sposobnosti izpostavil kot svojo največjo prednost. “Sem precej dober strelec, a lahko tudi ustvarjam za soigralce, kar bom to leto tudi pokazal. Proti večini klubov iz EuroCupa in Evrolige sem igral dobro. Verjamem v svojo igro, v svoje sposobnosti,” je samozavesten Keene.

Marcus Keene za Kalev-Cramo v VTB ligi: 20 točk, 3,2 skoka in 5,1 podaje na tekmo. Foto: Guliverimage.

Sprva so iskali bolj tradicionalnega organizatorja igre, je razkril trener zmajev Jurica Golemac: “Po pogovoru z njim sva s Sanijem ugotovila, da je fant zelo ambiciozen, kar je zelo pomembno za ta položaj. Zato smo ubrali drugo smer in zagotovo bo igra podobna lanski, da bomo imeli strelce na zunanjih položajih, poskušali bomo, da v igro vključujejo tudi druge.”

Izkoristiti njegovo hitrost

Marcus je spregovoril tudi o vlogi, ki mu jo je predstavil Golemac: “Želi si, da pokažem svoj obraz, a hkrati, da v igro vključim tudi druge. Precej akcij je osredotočenih na mojo hitrost, da jo izkoristim v svoj prid. Za zdaj imava odličen odnos.”

Keene na treningu v Stožicah:

Marcus je na položaju prvega organizatorja igre nadomestil Kendricka Perryja, prijatelja z univerze Youngstown, ki je odšel v Panathinaikos.

“O Olimpiji mi je povedal veliko dobrega, navdušen sem, da sem tukaj. Zaradi pandemije je imel omejene možnosti, a mi je rekel, da bo klub zame dobro skrbel, da gre za odlično organizacijo, kar mi je bilo zelo pomembno. Dejal je še, da je v ekipi družinsko vzdušje, kar mi je zdaj, ko sem stran od svoje družine, velika dodana vrednost,” je dejal Keene.

Kendrick Perry
Kendrick Perry je bil v sezoni 2020/21 izbran za najkoristnejšega košarkarja finala državnega prvenstva.

Svoje nove soigralce je spoznaval tudi z ogledom slovenske reprezentance na olimpijskih igrah, kjer so nastopali štirje člani Cedevite Olimpije: “Ko sem podpisal in videl, da Slovenija igra na olimpijskih igrah, sem si pogledal nekaj tekem, predvsem zaradi Luke Dončića. Igra za Dallas, tudi jaz sem iz Teksasa, konkretneje iz San Antonia. Vedel sem tudi, da bom igral z nekaterimi slovenskimi reprezentanti, zato sem si jih želel pogledati, videti kako igrajo.”

Tudi Slovencu so mu že zastavili kakšno dobro besedo o Sloveniji, a časa za raziskovanje še ni imel: “Govoril sem z njimi o tem, kaj lahko tukaj počnem in si ogledam. A med med pripravami sem predvsem igral veliko košarke in precej spal (smeh, op. a.).”

Kadrovanje Olimpije je tako skoraj končano, čaka se le še prihod novega centra, ki bo nadomestil nesrečnega Matianga Mangoka. Marcus je za zdaj edini novinec v moštvu, ki še nima izkušenj z ligo ABA. Spoznal jo bo zadnji konec tedna v septembru, ko Ljubljančani gostijo Krko.

Komentari

Vaš komentar