Kje so meje Crvene zvezde?

Evroliga 13. Jan 201711:00 > 11:04
Turkish Airlines EuroLeague

Po Realu in CSKA-ju je v Beogradu padel še Fenerbahče, ki ga je Crvena zvezda premagala sploh prvič v Evroligi. Beograjčani so v tem trenutku najbolj vroča ekipa v Evropi. Če vemo, da so rdeče-beli nazadnje klonili 20. decembra, se lahko upravično vprašamo, kje so njihove meje?

Proti Fenerbahčeju je Crvena zvezda vpisala četrto zaporedno zmago med evropsko elito in skupno že sedmo, na zadnjih enajstih tekmah pa klonila zgolj enkrat. V Beogradu so po vrsti padli Maccabi, Real Madrid, CSKA in Fenerbahče. Spisek padlih velikanov je vse daljši, beograjski parket pa trenutno najbolj vroč v Evropi.

Veliko je emocij. Še naprej moramo razmišljati v istem principu, da se pripravljamo za vsako naslednjo tekmo. Ve se, kaj so naše prioritete in kako gremo naprej. Uspeli smo biti enakovredni Fenerbahčeju in zmaga je prišla kot nagrada. Povsem naravno je, da navijači razmišljajo pozitivno in da je želja z zmagami vse večja. Toda ne tudi za ostale. Ostali morajo gledati bolj realno,” je tvorec uspehov Zvezde v zadnjih sezonah trener Dejan Radonjić po novem odmevnem skalpu ostal zvest samemu sebi in še naprej ostaja na realnih tleh.

Po vseh zmagah, ki smo jih dosegli doma od začetka decembra, smo uspeli premagati tudi Fener, edina zmaga, ki nam je zmanjkala. Izjemna zmaga za vse nas, čestital bi navijačem, ki so bili znova nas šesti igralec. Imeli smo manjši padec v tretji četrtini, ko so naredili delni izid 8:0, toda uspeli smo dati vse od sebe, da smo ostali mirni in prišli do zaslužene zmage,” je dodal odlični organizator igre Stefan Jović in kot ključni faktor za vse zmage izpostavil požrtvovalno in moštveno igro: “Tako letos kot lani je ključ, da naša ekipa igra moštveno, da umiramo eden za drugega na parketu. V ekipi nimamo zvezde, bombo od igralca, ki je pripeljana iz lige NBA, da vodi ekipo. Enostavno se vsi medsebojno spoštujemo na igrišču in izven njega. Vemo, kaj kdo dela in to je ključ vsega.”

Koliko navijači v Pionirju ali Areni dejansko pomenijo rdeče-belim, še najbolje opišejo besede Deona Thompsona, zadnje okrepitve Beograjčanov: “Najpomembnejše je, da smo zmagali. Tukaj sem igral nekajkrat, vendar kot nasprotnik. Vesel sem, da sem končno imel takšne navijače na svoji strani.” Dovolj zgovorno.

Navijače Zvezde odlično pozna tudi Jan Vesely, ki je pred leti igral v Beogradu, vendar na “napačni” strani mesta v dresu Partizana. “Vsak poraz je težak. Naredili smo veliko napak, ki so nas stale. V zaključku smo dvakrat vodili s štirimi točkami, vendar tega nismo uspeli nadzorovati. Žal mi je, ker nismo zmagali, vendar moramo čim hitreje vse pozabiti. Zvezda igra odlično pa še v tej atmosferi, to je posebna energija. Res so v transu,” se je Zvezdi priklonil Vesely, medtem ko je še en nekdanji Partizanovec v dresu Fenerja Bogdan Bogdanović pristavil: “Imeli smo štiri točke prednosti, potem pa koš z osebno napako, jaz sem izgubil žogo. Ena pa druga napaka. Šli smo na hiter met, da bi imeli še zadnji napad. Jenkins je zadel, mi pa nismo zadeli zadnjega napada. Prebrali smo obrambo, vendar je Kuzmić uspel blokirati met. To je ena tekma, gremo naprej. Nismo odigrali kot smo želel, toda še enkrat smo bili zelo blizu zmage.”