Kaj zdaj čaka Gorana Dragića?

Košarka 1. Mar 202312:41 2 komentarja
Goran Dragić
Goran Dragić. Foto: Profimedia

Goran Dragić je v torek ostal brez službe, potem ko so se v Chicagu odločili, da s Slovencem predčasno prekinejo pogodbo. Kakšne so njegove možnosti in ali je morda njegova kariera v ligi NBA, kjer nastopa vse od leta 2008, že končana?

Le še dobrih šest tednov nas loči od začetka končnice lige NBA. Ko se je Goran Dragić minulo poletje odločal, kje nadaljevati svojo pot čez lužo, si je za svoj šesti klub v najmočnejši košarkarski ligi na svetu izbral Chicago Bulls. Iskal je konstantno vlogo rezervnega organizatorja igre in ambiciozen projekt, ki bi mu omogočil prav nastop v izločilnih bojih. Še sedmič v karieri.

Načrt se mu ni izšel po željah. Na papirju zvezdniška zasedba z Zachom Lavinom, DeMarjem DeRozanom in Nikolo Vučevićem je močno razočarala in je daleč od mest, ki zagotavljajo uvrstitev v končnico. Trenutno Biki ne zasedajo niti mesta, ki vodi v dodatne kvalifikacije. So 11. ekipa Vzhoda z 28 zmagami in 34 porazi, ki v poskusu preobrata vleče poteze iz obupa.

Ena od teh je bila že prejšnji teden podpis Patricka Beverleyja, ko je Goran še “preživel” rez in je moral skozi izhodna vrata center Tony Bradley. Kljub temu se je nekaj dni pozneje zgodila nova rošada, Biki so želeli sprostiti še drugo mesto v moštvu in se odločili prekiniti pogodbo 36-letnemu Slovencu. Dragić je ob odhodu klubu, za katerega je vpisal 51 nastopov, zaželel srečo in zaprl poglavje v vetrovnem mestu.

Vendarle slovenska združitev v Dallasu?

Kot morebitna destinacija se v ameriških medijih še najpogosteje omenja Dallas. Zdi se, da je to bolj povezovanje točk in ne informacije iz virov blizu teksaške franšize ali slovenskega reprezentanta. Mavsi so v krizi in bi jim na klopi prišel prav še kakšen dodaten organizator igre, a glavne težave imajo predvsem na obrambni strani parketa in pod obročem, ki jih Dragić seveda ne bi razrešil.

Kot najbolj naravna se zdi vrnitev v Miami, ki je bil vendarle njegov dom skoraj sedem let. Pri Vročici je zelo dobro zapisan, na Floridi z nekdanjo partnerico bivata tudi njegova otroka. Če bi mu Miami ponudil pogodbo, bi verjetno priložnost zagrabil z obema rokama, a kot trdi dobro obveščeni novinar za Miami Herald Barry Jackson, Vročica zanj ne kaže zanimanja. Blizu vrnitvi po poškodbi je Kyle Lowry, na položaju enice pa dobre igra kaže tudi Gabe Vincent.

Goran Dragić
Goran Dragić je v Miamiju pustil velik pečat. Foto: Guliverimage.

Za iskanje ekipe ima čas do konca rednega dela

Ker je Dragić pogodbo s Chicagom prekinil še pred 1. marcem, je s tem ohranil tudi pravico, da do konca rednega dela sezone najde novo franšizo in hkrati obdrži možnost nastopa v končnici. Ljubljančanu se tako pri iskanju novega kluba ne mudi. Tudi, če trenutno zanj ne bi bilo prave ponudbe, bi se to lahko v prihodnjih tednih seveda še spremenilo.

Katere so preostale potencialne destinacije, kjer bi Goran lahko našel svoje mesto? Vsa moštva, ki letos nimajo ambicij za končnico, seveda odpadejo, medtem ko so številni pri vrhu obeh lestvic v zadnjih dneh že zakrpali luknje na položaju organizatorja igre. Clippersi so denimo dodali Russlla Westbrooka in Denver Reggieja Jacksona.

Od najboljših ima morda še največjo potrebo po dodatnem organizatorju igre Milwaukee, kjer Jruju Holidayju pomaga Jevon Carter, a se trenutno vodilna ekipa Vzhoda ne omenja v govoricah, prav tako je zadnje prosto mesto v ekipi pred dnevi zapolnila s centrom Meyersom Leonardom.

Več bo seveda znanega v prihodnjih dneh. Če Dragić, ki bo maja dopolnil 37 let, ne bo našel nove službe, bo morda konec njegove 15 let trajajoče kariere v ligi NBA. Najboljši sezoni je odigral leta 2013/14 v Phoenixu in štiri leta pozneje v Miamiju. V prvi je bil izbran v tretjo peterko sezone, v drugem primeru na tekmo vseh zvezd. Enkrat se je uvrstil tudi v finale lige NBA (2019/20), a se nesrečno poškodoval že na prvi tekmi in ostal brez tako želenega prstana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje