Hrvaški odgovor Sloveniji: (skoraj) z vsemi topovi

Košarka 7. Jun 202212:53 > 13:22 0 komentarjev
Bojan Bogdanović in Luka Dončić. Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports via Guliver

Dan po naznanitvi seznama slovenskega košarkarskega selektorja za prihajajočo kvalifikacijsko tekmo s Hrvaško v Stožicah so karte razkrili še pri sosedih. Tudi hrvaški selektor Damir Mulaomerović upa, da bo imel na voljo vse najboljše razpoložljive igralce.

Informacija, da bosta v reprezentanci moči združila Luka Dončić in Goran Dragić, Stožice pa so razprodane, odmeva tudi na Hrvaškem.

Za razliko od Aleksandra Sekulića, ki je na seznam za tekmi s Hrvaško in Švedsko (30. 6. in 3. 7., prenos na SK) uvrstil kar 15 košarkarjev, je njegov hrvaški tekmec Damir Mulaomerović  določil kar 26 imen. Razlog za širši seznam pred pripravama na tekmi s Slovenijo in Finsko (v Ljubljani in na Reki) je negotovost okrog igralcev iz lige NBA. Kot vse kaže, se bodo lahko ameriški legionarji pripravam priključili šele 27. 6., torej vsega tri dni pred spektaklom v Stožicah. Zato je hrvaški strateg sprva objavil širši seznam, ki ga bo skrčil do zbora, 15. 6.

Tudi Hrvati upajo, da bodo lahko udarili z vsemi razpoložljivimi topovi, pa čeprav Mulaomeroviću manevrski prostor manjšajo poškodbe (Dario Šarić, Krunoslav Simon …) in upokojitve (Ante Tomić, Roko Leni Ukić …). Jasno pa je, da bodo Hrvati precej močnejši kot ob novembrskem sosedskem obračunu v Zagrebu. Na seznamu so med drugim tudi Ivica Zubac, Bojan Bogdanović in Mario Hezonja. Hrvati se namreč zavedajo, da krvavo potrebujejo štiri točke.

Damir Mulaomerović. Foto: MaPa

“Nekateri fantje se morajo najprej spočiti. Upam, da jih bo čim več na prvem zboru. Bom pa kmalu objavil tudi krajši seznam za priprave v Opatiji,” pravi selektor Damir Mulaomerović, ki po februarski zmagi nad Švedsko še upa na preboj v drugi del kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023.

Hrvaški seznam

Roko Rogić, Goran Filipović, Lovro Gnjidić, Mate Kalajžić, Borna Kapusta, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Filip Krušlin, Sven Smaijlagić, Mateo Drežnjak, Toni Perković, Dominik Mavra, Toni Jelenković, Ivan Ramljak, Pavle Marčinković, Toni Nakić, Roko Prkačin, Željko Šakić, Tomislav Zubčić, Matej Rudan, Dario Drežnjak, Dragan Bender, Ivica Zubac, Ante Toni Žižić, Karlo Matković in Danko Branković.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Kvalifikacije za SP 2023, Evropa, skupina C:

30. junij: 17.30, Finska – Švedska in  20.15, Slovenija – Hrvaška (SK)

3. julij: 17.00, Švedska – Slovenija (SK) in 20.00, Hrvaška – Finska

Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile najboljše tri reprezentance iz skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine.  Skupina C se bo križala s skupino D. Tam z izkupičkom 3:1 vodi Nemčija, Izrael in Estonija sta polovično uspešna (2:2), Poljska pa je zadnja z eno zmago. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.