Razblinjeni dvomi o navezi Dončić-Dragić

Košarka 6. Jun 202213:05 > 13:431 komentar
Goran Dragić in Luka Dončić. Foto: AP Photo/Joel Auerbach via Guliver

Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je tik pred odhodom na krajši oddih položil karte in z naznanitvijo seznama, na katerem sta prvič po 17. 9. 2017 tako Luka Dončić kot Goran Dragić, napovedal sosedski spektakel v Stožicah.

Ko je pred petkovo premiero filma 2017 uradni napovedovalec v Stožicah napovedal prihod Luke Dončića in nekaj trenutkov pozneje še Gorana Dragića, sta bila oba deležna stoječih ovacij. Zdaj je jasno, da ju bo lahko športno občinstvo v največji dvorani v državi še enkrat glasno pozdravilo. Na tekmi. Še zadnjič. Seznam selektorja Aleksandra Sekulića za prvo poletno reprezentančno akcijo, katere vrhunec bo domača kvalifikacijska tekma za nastop na SP 2023 s Hrvaško v Stožicah (30. 6., prenos na SK), je namreč dokončno potrdil naše majske namige in nato junijska zagotovila o reprezentančni reaktivaciji zlatega kapetana Gorana Dragića. Ljubljančan je namreč pristal na dogovor o poslovilnem reprezentančnem nastopu.

Seznam reprezentance:

Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško In Mike Tobey.

Toda obračun s Hrvati v Stožicah še zdaleč ne bo revialnega značaja. Slovenija namreč po dveh porazih proti Finski krvavo potrebuje domači točki (in nato še zmago na Švedskem) za nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bodo prihodnje leto gostile Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinava) in Filipini (Manila). Prav zaradi tega je za vodstvo reprezentance kot naročena prišla tudi velika odločnost prvega zvezdnika Luke Dončića, ki želi dres izbrane vrste obleči že krepko pred EuroBasketom.

Selektor Sekulić (še) ne more računati na poškodovanega Klemna Prepelića; foto; Fiba

Poleg Dragića in Dončića je na seznamu petnajsterice za tekmi s Hrvaško in Švedsko tudi tretji legionar iz lige NBA – Vlatko Čančar. V reprezentanco se vrača Žan Mark Šiško, ki nazadnje zaradi poškodb in pogodbe v Evroligi ni igral. Izmed nosilcev igre bodo navijači v tokratni reprezentančni akciji močno pogrešali le Klemna Prepeliča, saj okreva po operaciji zlomljene podlahtnice. Zato pa je med vabljenimi njegov donedavni klubski soigralec in olimpijec Mike Tobey, poleg njega pa glavnina najbolj prepoznavnih slovenskih košarkarskih obrazov.

Kaj čaka Slovenijo?

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo zbrala 15. junija. Po treningih v Ljubljani in Trstu jo deset dni pozneje čaka pripravljalna tekma z Italijo. Že 30. 6. se bo Sekulićeva četa v Stožicah v petem krogu kvalifikacij za nastop na SP 2023 pomerila s Hrvaško, 3. 7. pa nato v Stockholmu še s Švedsko. Obe tekmi si boste lahko ogledali na Sportklubu. Reprezentanti bodo nato deležni oddiha, nato pa se bodo začele priprave na EuroBasket (1. – 18. 9.). Še pred odhodom v Nemčijo slovensko reprezentanco, če bo napredovala v drugi krog, ob koncu avgusta čakata tekmi v četrtem Fibinem kvalifikacijskem oknu za SP 2023.

Vlatko Čančar znova v reprezentanci. Foto: Aleš Fevžer

“Pred nami je zelo zahteven junij oziroma začetek julija, saj nas čakata dve izjemno pomembni tekmi. Še toliko bolj zaradi dejstva, da smo bili v februarskem ciklu dvakrat poraženi. Naša želja je bila, da se zberemo v najmočnejši možni zasedbi in ti dve tekmi odigramo tako, kot si ju želimo. Torej, da zabeležimo zmagi,” ob naznanitvi seznama reprezentantov razmišlja selektor Sekulić.

“Veseli smo, da lahko računamo tudi na vse tri igralce iz lige NBA. Izjemna novica je, da želi reprezentanci znova pomagati tudi Goran Dragić. Vsi vemo, kaj Gogi ter tudi ostali prinesejo reprezentanci. Seveda pa na parketu ne bo pomemben samo Dragić, temveč vsa ekipa. Od začetka priprav se moramo osredotočiti na prvo tekmo proti Hrvatom v Stožicah, šele nato pa gledati proti Švedom. Za vse skupaj je junijski termin neugoden, saj so nekateri s sezono zaključili malo prej, drugi jo še vedno igrajo. Vse igralce bo hitro potrebno kalibrirati v normalen ritem. Nimamo prav veliko časa, zato bo zelo pomembno, da se hitro ustvari prepoznavna kemija ter povezanost te ekipe in potem bo vse skupaj veliko lažje,” dodaja selektor.

Komentari

Vaš komentar