Hrvaški velikan na beraški palici (VIDEO)

Košarka 21. Sep 202316:43 1 komentar
Cibona domuje v dvorani Dražena Petrovića. Foto. MaPa

Zagrebška Cibona, nekdanji evropski košarkarski velikan, je na pragu nove sezone lige ABA izpolnila pogoje za stečaj. Dolg znaša vsaj pet milijonov evrov.

Košarkarji novomeške Krke so v sredo v dvorani Leona Štuklja v pripravljalni tekmi z rezultatom 80:66 premagali Cibono. Dan zatem se varovanci trenerja Gašperja Okorna pripravljajo za pot v Opatijo. Precej bolj neprijeten “dan potem” pa doživljajo Zagrebčani. Z današnjim dnem so namreč izpolnjeni vsi pogoji za stečaj nekdanjega hrvaškega in evropskega klubskega prvaka ter enega najbolj uspešnih klubov iz regije.

“Po pričakovanjih se v četrtek čudež ni zgodil. Denar ni padel z neba,” je za Sportske novosti zapisal uveljavljeni hrvaški košarkarski novinar Tvrtko Puljić in tako potrdil tisto, na kar se je v Zagrebu namigovalo že nekaj časa. Cibona je zrela za stečaj. Konkretno, veljavni klubski račun je blokiran že 120. dan, zato zakon predvideva stečajni postopek. Po drugi strani na tekmovalni ravni to pomeni, da klub ne more poslovati. En teden pred začetkom hrvaškega prvenstva in deset dni pred tekmo prvega kroga lige ABA ima trener Jakša Vulić na voljo vsega pet košarkarjev, kader pa lahko dopolni le z igralci iz mladinskega pogona.

Omenjeni medij ob tem poroča, da nameravajo Zagrebčani vendarle nadaljevati bitko s časom. Pripravljeno naj bi imeli dokumentacijo, s katero naj bi pri pristojnem sodišču  zahtevali podaljšanje stečajnega postopka do trenutka preoblikovanja iz društva v športno delniško družbo. Gre za kupovanje časa. Ob tem pa je jasno, da sta seznama upnikov in dolgov (vsaj 5 miljonov evrov) vse daljša, predvsem pa so se obljube o rešiteljih, bodisi pri mestnih oblasteh bodisi v obliki tujih investitorjev, vselej razblinile.

Cibona je ne beraški palici že debelo desetletje. Ali celo več. Klub umira na obroke. Z njim pa umira tudi poseben del zgodovine hrvaške in evropske košarke. Gre namreč za hrvaško športno institucijo. Obenem gre za klub, v katerem sta pečat pustila tudi legendarna Dražen Petrović in Krešo Čosić. Poleg njiju pa tudi Mirko Novosel, Dino Rađa, Aco Petrović, Dario Šarić, Zoran Čutira, Danko Cvjetičanin …

Prvaki

Cibona je leta 1975 nastala iz dotedanje Lokomotive. V klubskih pisarnah so vitrine polne lovorik. Izstopata pokala za naslov evropskega klubskega prvaka (1985 in 1986). Cibona je še dvakrat osvojila evropski pokal (1982 in 1987)  in po enkrat ligo ABA (2014) ter pokal Radivoja Koraća (1972). Volkovi so bili trikrat jugoslovanski in kar dvajsetkrat hrvaški prvaki. Klub je imel tudi slovenski pečat. Med drugim sta v v Zagrebu kot trenerja delovala tudi Janez Drvarič in Gašper Okorn. Slednji se je lani kot zadnji trener podpisal pod dvojno krono.