Vsi vidiki mariborskega pretresa po imenu Josip Iličić

Nogomet 21. Sep 20239:48 4 komentarji
Josip Iličić. Foto: Jure Banfi

Tresla se je gora, rodila pa miš. Tako gre slovensko reklo, ki opisuje situacijo, v kateri se napovedujejo veliki pretresi, epilog zgodbe pa je bolj ali manj nespremenjeno začetno stanje. Nekaj podobnega se je v teh dneh zgodilo v NK Maribor, kjer je bil kot glavni krivec za rezultatsko krizo (posredno) označen Josip Iličić, za katerega se je zdelo, da je na izhodnih vratih kluba. Kakšno je stanje danes?

Poraz na večnem derbiju proti Olimpiji (1:2) je bil vrh ledene gore v katerega je trčila vijoličasta barka, ki na svojem trupu nosi napis NK Maribor. Sezona je še mlada in težko govorimo, da je ta barka že označena kot potapljajoča, kapitan Damir Krznar pa je iz nje vseeno najprej ‘vrgel’ nekdanjega velikega zvezdnika Josipa Iličića, ki je bil dan po derbiju odstranjen iz prve ekipe. Na dan so prihajale celo informacije o tem, da bo klub prekinil pogodbo s slovito številko 72.

A če smo že pri pregovorih, se tudi ‘nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha’. Ponedeljkovi intenzivni sestanki, ko se je zbral celo upravni odbor kluba, so prinesli omilitev nastale situacije. Josip Iličić je bil začasno umaknjen s treningov prve ekipe in vadi po samostojnem programu.

“Pogovorili smo se vsi neposredni udeleženci, tako trener kot Josip, seznanili upravni odbor o aktualnem stanju in prišli do odločitve, ki smo jo predstavili s torkovo izjavo za javnost. Josip bo do nadaljnjega treniral po samostojnem programu, osrednji namen je uresničiti najpomembnejšo željo in skupni interes, da ekipa dobro funkcionira na igrišču. Josip pa medtem pride do tiste stopnje pripravljenosti, da ga spremljamo na igrišču v tisti podobi, ki si jo želi on sam in seveda vsi mi,” je včeraj za klubsko spletno stran zadevo podrobneje pojasnil športni direktor kluba Marko Šuler.

Foto: Jure Banfi

Kakšni so torej dnevi Josipa Iličića?

Treniranje po samostojnem programu je precej širok pojem in poraja se vprašanje, kaj to pomeni v praksi. Po naših informacijah je trenutno stanje takšno, da je Iličić še vedno v Mariboru, kjer ločeno od prve ekipe v svojih terminih individualno trenira s klubskim kondicijskim trenerjem Milanom Vulovićem. V naslednjih dneh se mu bodo na treningih pridružili tudi člani strokovnega štaba Damirja Krznarja.

SPINS: Diskriminatorno ravnanje do igralca ni dopustno

Predčasna prekinitev pogodbe z Iličićem tako trenutno ni na mizi, se pa je na trenutno situacijo s sporočilom za javnost odzval tudi Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS), ki ga vodi Dejan Stefanović.

“Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije se odziva na včerajšnjo odločitev vodstva NK Maribor, da bo Josip Iličić do nadaljnjega vadil po samostojnem, klubskem programu in ga ne bo med kandidati za nastop na naslednjih tekmah. Vodstvo kluba je to odločitev sprejelo na pobudo glavnega trenerja, Damirja Krznarja. Dejstvo je, da je v skladu z 8. členom enotne Pogodbe o profesionalnem igranju nogometa v Sloveniji takšna odločitev kluba mogoče le ob soglasju igralca,” podarjajo pri Spinsu.

Dejan Stefanović, predsednik sindikata SPINS

In dodali.

“Klub mora igralcu omogočiti pogoje za treniranje in igranje tekem na način, da bo igralcu nudil optimalne pogoje za igranje tekem in vadbo s prvo člansko ekipo kluba pod strokovnim vodstvom trenerjev prve članske ekipe kluba. Drugo diskriminatorno ravnanje do igralca ni dopustno. Le izjemoma je dovoljena posebna obravnava igralca in sicer v primerih njegove rehabilitacije po bolezni ali poškodbi oziroma, kadar je igralcu izrečen disciplinski ukrep. V nasprotnem primeru gre za kršitev določil pogodbe s strani kluba, kar lahko vodi do enostranske prekinitve pogodbe in uvedbe disciplinskega postopka zoper klub.”

SPINS-ovo sporočilo pa vendarle velja razumeti bolj kot javni poziv o varstvu nogometaševih pravic kot o sprožitvi dejanskih postopkov proti NK Maribor. Po naših informacijah se Josip Iličić namreč v teh dneh ni obrnil na sindikat oziroma pri njem iskal pomoči v nastali situaciji. Posledično SPINS seveda ne more sprožiti nikakršnih postopkov.

Kaj bodo prinesli naslednji dnevi?

Vprašanje, kakšna bo prihodnost 36-letnika v NK Maribor, ostaja odprto. Zelo verjetno bo v prvi vrsti povezana s krivuljo, po kateri se bodo gibali rezultati prve ekipe štajerskega ponosa. Če vijolicam v nedeljo v Ljudskem vrtu ne uspe premagati Kopra, se morda v klubu obetajo novi pretresi. Ne glede ne to, da sta v ponedeljek dobila zaupnico vodstva kluba, na trhlih tleh trenutno stojita tako trener Damir Krznar kot tudi športni direktor Marko Šuler. Maribor je četrti na lestvici Prve lige Telemach, razlika za čelom razpredelnice pa se veča.

Foto: Jure Banfi

Zmaga proti vse višje letečim kanarčkom bi zagotovo pogasila marsikateri nastali požar v NK Maribor, ki pa se bo moral torej do nadaljnjega znajti brez Josipa Iličića. Je slednji že odigral zadnjo tekmo za moštvo iz mesta ob Dravi? Na to vprašanje trenutno nihče ni odgovora, veliko bo odvisno tudi od morebitnih sprememb v vrhu športnega dela klubske piramide …