Italijanski strateg pojasnil, zakaj je obsedel Luka Ščuka

Košarka 6. Nov 202313:03 0 komentarjev
Ščuka, Radović, Olimpija
Foto: Aleš Fevžer

Nadaljuje se evropska sezona za košarkarje Cedevite Olimpije, ki jih v torek čaka gostovanje v Benetkah. Tam bodo v 6. krogu lovili sploh prvo zmago. Po petih zaporednih porazih se pojavlja strah, da bodo v drugi polovici sezone igrali brez tekmovalnega naboja, a je namestnik trenerja Andrea Turchetto ovrgel te skrbi. Spregovoril je tudi o izjemni formi Karla Matkovića in padcu minutaže Luke Ščuke.

Ljubljančani so s petimi porazi na petih tekmah prikovani na dno skupine A. Iz poraza v poraz so vrata končnice bolj priprta, a delo v tem krogu ne bo lahko, je opozoril italijanski strateg, ki še naprej na položaju glavnega trenerja nadomešča iz zdravniških razlogov odsotnega Simoneja Pianigianija: “Pomerili se bomo z eno močnejših ekip v EuroCupu. V zadnjih šestih, sedmih letih so osvojili tudi dva državna naslova. Imajo zelo globok nabor igralcev. To bo za nas visoka gora, a tja odhajamo s pravim odnosom, da tekmujemo in znova pokažemo napredek.”

Ker letos v končnico napreduje le še šest od desetih klubov v skupini, je preboj v izločilne boje še težji. Če bodo zmaji tudi po tretjini skupinskega dela brez zmage, se zdi evropska sezona praktično že izgubljena. Turchetto je prepričan, da se tekmovalni naboj ne bo izgubil, ne glede na izide v naslednjih tednih. “Vsi, igralci in trenerji, smo profesionalci. Vse, kar počnemo na parketu, vpliva na naše življenje. Na tekmi ne gledaš na lestvico, temveč igraš po najboljših zmožnostih. Ostati moramo zvesti cilju, ki smo si ga zastavili na začetku sezone. Smo v prvem letu triletnega procesa. Vedeli smo, da pričakovanja glede izidov od začetka ne bodo najvišja. Mislim, da ni skrbi.”

Cedevita Olimpija, matkovic
Foto: Aleš Fevžer

Zakaj Luka Ščuka prejema le drobtinice?

Turchetto je pohvalil doprinos Roka Radovića iz sobotnega dvoboja lige ABA, ko je ob zmagi proti Borcu odigral dobrih 18 minut in tako dokončno v preteklost postavil neugodno vnetje ušesa. Veseli ga tudi vse višja pripravljenost Klemna Prepeliča, medtem ko za Gregorja Glasa, ki v dosedanjem delu sezone ni najbolje izkoristil priložnosti, pravi, da kaže vse večjo samozavest.

Zato pa toliko bolj skrbijo zadnje predstave Luke Ščuke. Po treh minutah proti Wovlesom v prejšnjem krogu EuroCupa, je proti Borcu v ligi ABA na parketu preživel še manj časa, zgolj 110 sekund igre. Njegova statistika je znova ostala prazna.

“Žal na zadnjih dveh tekmah nismo videli največ s strani Ščuke, a je še vedno del procesa. Napake, ki se mu dogajajo, so normalne za tako mladega košarkarja. Je zelo pameten in z veliko delovno vnemo. Vse, kar se dogaja, je zanj kot gorivo, da na treningih še bolj gara. Upajmo, da bo na naslednjih tekmah boljši in bomo tako v rotacijo dodali še enega dobrega igralca,” je razložil Turchetto.

Matković postaja steber igre

Od mlajših članov moštva je v dosedanjem delu sezone priložnost brez dvoma najbolje izkoristil hrvaški center Karlo Matković, ki kaže, da lani ni bil po naključju izbran na naboru lige NBA. Kot 52. po vrsti so ga izbrali New Orleans Pelicans. Na zadnjih štirih tekmah je v povprečju vpisal 16,5 točke in šest skokov, dodal je še dve blokadi.

Dvig forme sovpada s prihodom Prepeliča. “Mislim, da ni to zaradi igralcev okoli njega,” je dejal italijanski strokovnjak in pojasnil misel: “Prepelič je seveda v napadu velik faktor in nase navleče veliko obrambnih zadolžitev. Z dobrimi branilci tudi visoki košarkarji, kakršen je Karlo, žanjejo prednosti. A mislim, da je nekaj v njem kliknilo in iz tekme v tekmo kaže, da je pravi center prve peterke.”

Cedevita Olimpija, truchetto, matkovic
Ob zmagi proti Borcu je vpisal 18 točk in 7 skokov. Foto: Aleš Fevžer

Matković, ki je izrazil zadovoljstvo nad svojimi predstavami, ni ovinkaril, temveč je del zaslug za boljšo igro pripisal prav slovenskemu reprezentantu. “Klemen je evroligaški igralec, lahko bi rekel doktor košarke. Zelo je pomagal, saj drugače igrajo proti nam, ko je v igri. Res me najde, zdi se mi, da sva se ujela. Dvignil je energijo v ekipi, to mi sede, saj morajo takšnega strelca bolj pokrivati in tako kdaj ostanem sam,” je dejal 22-letni center hrvaške izbrane vrste, ki je letos tudi bolj zdrav, veliko zaupanje in priložnost pa sta mu močno popravila samozavest.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!