Epilog ledeniške diskvalifikacije

Alpsko smučanje 6. Nov 20238:42 0 komentarjev
Ragnhild Mowinckel. Foto: Profimedia

Pri proizvajalcu smuči Head so priznali, da je bil razlog za visoko vsebnost fluora na smučeh norveške reprezentantke Ragnhild Mowinckel, ki je privedel do diskvalifikacije, v kontaminirani opremi za pripravo smuči.

Ledeniška diskvalifikacija Ragnhild Mowinckel, ki je na uvodnem veleslalomu nove sezone v Söldnu ostala brez rezultata zaradi previsoke vrednosti fluora na svojih smučeh, je v smučarskih krogih dvignila nemalo pragu. V prvi vrsti zaradi tega, ker so pri Headu zatrjevali, da njihovi serviserji ne uporabljajo voskov s fluorom, mnoge smučarke pa so že pred tem izrazile močan dvom o merilnih napravah.

Zdaj je jasno, da diskvalifikacije ne gre pripisati nadzorni napaki, temveč človeškemu faktorju. Po dobrem tednu so namreč pri proizvajalcu smuči Head, ki ima pod svojim okriljem tudi omenjeno Ragnhild Mowinckel, priznali napako. Do kontaminacije naj bi prišlo zaradi stare opreme, na kateri so bili še ostanki fluora. Vodja Headove tekmovalne ekipe Rainer Salzgeber je tako vnovič potrdil, da odgovornosti ne gre pripisati tekmovalki, obenem pa je zadovoljen, da so našli odgovor na zagonetko.

Spomnimo, pri Mednarodni smučarski zvezi so z novo sezono prepovedali uporabo fluora v pripravkih za pripravo smuči. Opremo smučarjev po novem na tekmah pregledujejo s posebno napravo, ki je s konceptom infrardeče spektroskopije preverja prisotnost fluora na spodnjem oziroma drsnem delu smučke. Tik pred tekmo v Söldnu so mejo tolerance z 1,0 začasno (do novega leta) dvignili na 1,8, med vsemi pregledanimi smučmi pa preizkusa ni prestala le norveška reprezentantka.

O vseh vidikih novega pravila smo se na Sportklubu razpisali tudi v sobotni temi, v katero smo vključili tudi razmišljanje izkušenega serviserja in zastopnika ponudnika pripravkov za urejanje smuči. Več o tem …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!