Kapetan Celjanov se sprašuje, ali je to dobro za slovenski nogomet

Nogomet 6. Nov 202312:00 5 komentarjev

Medtem ko so si v taboru Olimpije po nedeljski zmagi proti Celju (0:1) pošteno oddahnili, so v taboru poražencev negodovali nad sodniškim kriterijem glavnega sodnika Davida Šmajca. "Sodnik se je odločil, kot se je," je bil po derbiju 15. kroga razočaran kapetan grofov Denis Popović.

Nobenega dvoma ni, da bi se vodilna zasedba Prve lige Telemach na derbiju proti Olimpiji zaslužila precej več od poraza. Celjani so bili večji del tekme podjetnejši, si ustvarili več priložnosti, a na koncu ostali praznih rok. Obračun je sicer prelomila dvomljiva sodniška odločitev v 33. minuti, ko je David Šmajc po prekršku nad gostujočim igralcem Nemanjo Motiko pokazal na najstrožjo kazen, prek katere so Ljubljančani dosegli edini zadetek na tekmi.

“Zaradi samega rezultat smo nezadovoljni, a pristop je bil pravi. Bili smo boljši od Olimpije, ki si je priložnosti ustvarjala iz protinapadov in polprotinapadov. Imeli smo veliko priložnosti, iz katerih pa nismo zabili. A tako je v nogometu. Veseli me, da so bili fantje po tekmi razočarani zaradi rezultata, ne pa zaradi pristopa. V nogometu ne zmagajo vedno boljši. Mi smo tokrat bili, kar bomo dokazali na naslednjih tekmah,” je dejal kapetan Celjanov Denis Popović.

Eden najizkušenejših posameznikov svojega moštva se obenem ni mogel izogniti komentiranju sodniškega kriteriju, ki je kar nekajkrat dvignil tlak okoli 3000 navijačem na stadionu. “Mislim, da bi morali biti v prvem planu igralci. Vsi na tekmi so tu zaradi nas in si želijo gledati dober nogomet. A če nekdo ne opravlja dobro svojega dela, postanejo vsi nervozni, tudi igralci. Sodnik se je odločil, kot se je. Nekatere stvari nam žal niso šle na roko, a tu ne moremo nič spremeniti. Vse kar lahko storimo, je, da še več treniramo in že na naslednji tekmi pokažemo, da smo zasluženo prvi,” je dejal Popović, ki je oster kriterij glavnega sodnika občutil tudi na lastni koži, saj je bil zaradi ugovarjanja kaznovan z rumenim kartonom.

“Ravno o tem smo se pogovarjali. Kot vem, je kapetanu dovoljeno pristopiti do sodnika. Če mu povem, da je bil storjen prekršek za rumeni karton, nato pa ga v isti sekundi pokaže meni, sploh ne vem, če se z njim lahko pogovarjam. Ob tem mu nisem namenil krepkih besed, zato mislim, da sem ga prejel nezasluženo. A saj vidite, namesto o tekmi se pogovarjamo o sodnikih. To ni dobro za slovenski nogomet oziroma nogomet na splošno,” je razmišljal 34-letni nogometaš.

To ni Olimpija, ki smo jo bili vajeni iz prejšnje sezone

Celjanom se je sicer v nedeljo ponujala lepa priložnost, da enemu glavnih tekmecev za naslov pobegnejo na enajst točk prednosti, namesto tega so Olimpiji dopustili, da se je približala le na pet točk zaostanka. Ta je dosegla eno pomembnejših zmag letošnje jeseni, saj je po nizu slabih predstav krvavo potrebovala uspeh za dvig samozavesti pred nadaljevanjem sezone.

Foto: Jure Banfi

“Vsak si je želel, da tekmo dobimo in da se nam odvali kamen od srca. V ekipi je super vzdušje. Čeprav smo imeli nekaj spodrsljajev, se je ekipa dobro odzvala. Nismo se skregali, oziroma se to ni videlo,” je poudaril branilec zmajev Marcel Ratnik.

Bolj kot sama igra lahko navijače Olimpije veseli predvsem dobra predstava njihove ekipe v obrambi, saj še tretjo tekmo zapored ni prejela zadetka. “Osvojili smo pomembne tri točke, obenem pa ohranili mrežo nedotaknjeno. To nam je uspelo še tretjo tekmo zapored, kar se nam že dolgo ni zgodilo. To nam daje veliko energije. Res je, da to ni bila Olimpija, ki smo jo bili vajeni iz prejšnje sezone. Tedaj smo igrali bolje, bolj napadalno. A včasih se mora ekipa tudi braniti in tekmo mirno pripeljati do konca, kot smo to storili tokrat in zmagali. Mislim, da je to dodatna vzpodbuda za četrtek,” se je proti prihajajoči evropski tekmi proti Klaksviku zazrl Ratnik in zasluge za dobro igro v obrambi pripisal celotnemu moštvu.

Marcel Ratnik
Foto: Jure Banfi

“Obramba se začne pri napadalcu. Cela ekipa je zaslužna, da ne prejmemo zadetka. Mislim, da cela zadnja vrsta zelo dobro stoji, pa tudi Denis Pintol je na golu videti zelo dobro. Dobro se je vključil, še posebej, ker za sabo nima veliko tekem,” je soigralca, ki je v vratih uspešno nadomestil poškodovanega Matevža Vidovška, pohvalil mladi slovenski reprezentant.

Kot je še priznal, je bila tekma proti Celju ena ključnih v letošnjem prvenstvu, a hitro dodal, da je prvenstvo še dolgo in da nič še ni odločenega. “Tudi če bi Celje zmagalo, je prvenstvo še dolgo. Zdaj smo se približali Celjanom, a nismo storili še nič, dali smo le obliž na pretekle izgubljene točke. Še vedno moramo prvenstvo pripeljati do konca,” je še pristavil Ratnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje