Jaka Lakovič na pragu izjemnega uspeha

Eurocup 3. Maj 202311:38 1 komentar
Jaka Lakovič. Foto: Rodolfo Molina/Euroleague Basketball via Getty Images

Slovenski košarkarski trener Jaka Lakovič bo nocoj z Gran Ganario v finalu EuroCupa proti Turk Telekomu (21.00) lovil svojo prvo trenersko lovoriko.

V svoji bogati karieri je bil Jaka Lakovič zmagovalec evrolige ter večkratni državni in pokalni prvak v Grčiji in Španiji. Ob tem si je priboril še kopico priznanj (druga peterka evrolige, MVP finala grške končnice, MVP finala pokala …). A vsi dosežki imajo igralski predznak. Nocoj bi se lahko veselil svoje prve trenerske lovorike. Resda je bil leta 2017 del trenerskega štaba ob slovenskem zmagoslavju na EuroBasketu, današnja zmaga Gran Canarie pa bi mu prinesla še prvi naslov v vlogi samostojnega trenerja in s tem novo potrditev prave usmerjenosti.

“Preprosti je reči, da moramo uživati, a nihče ne bo pobegnil od nervoze pred tekmo, To je normalno. Nekaj ne bi bilo v redu, če v tem trenutku ne bi čutili živčnosti. A po sodniškem metu za to ne bo prostora,” razmišlja 44-letni Ljubljančan na klopi španskega kluba, ki se je ob tem spomnil tudi besed nekdanjega trenerja Duška Ivanović. “Dejal je, da moraš uživati v trpljenju. Nenaveden stavek, vem, a velikokrat zelo ustrezen. Kot trener se prvič soočam s pripravami na finale in tudi zame je to nova situacija. Kot igralec sem že bil v takšni koži, vendar je zdaj drugače.”

Laković (desno) je bil leta 2017 del zlatega slovenskega strokovnega štaba; Foto: Guliverimage

Za španskega finalista je sicer značilna precejšnja strelska uravnoteženost in razpršene vloge. S povprečjem 11,4 je bil prvi strelec John Shurna. Lakovič je sicer v evropskem pokalu uporabil 15 košarkarjev. Na treh tekmah pa je priložnost dobil tudi Dan Duščak, ki sicer igralske kilometre nabira v drugi ekipe Gran Canarie.

Na poti do velikega finala, ki ga bo gostila razprodana Gran Canaria Arena v Las Palmasu, so Lakovičevi varovanci redni del končali na prvem mestu skupine B (18 tekem, 15 zmag), nato pa v končnici po vrsti izločili Frutti Extra Bursaspor (72:66), Paris Basket (104:74) in v španskem polfinalnem obračunu še Joventut. Na drugi strani je nekdanji turški pokalni prvak iz Ankare v končnico prav tako vstopil iz skupine B (18 tekem, 13 zmag), nato pa porazil Brescio z Aleksejem Nikolićem (77:69), Lakovičev nekdanji klub Ulm (86:76) in v polfinalu še Prometey.

“V zadnjih dneh sem bil skupaj s svojim trenerskim štabom popolnoma osredotočen na analizo igre. Zaenkrat gre vse dobro,” pred finalom poudarja Lakovič, ki bi lahko po Janezu Drvariču (Cibona), Zmago Sagadinu (Olimpija) in Tomu Mahoriču (Rytas) postal še četrti slovenski trener z zmago v drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. “Nihče se v finale ne uvrsti po naključju. Jasno pa je, da želimo dobro sezono kronati s to zmago. Čaka nas težko delo, saj ima Turk Telekom kakovostno ekipo, resda z majhno rotacijo, a z veliko fizično močjo in taktično podkovanostjo. Od svojih igralcev zahtevam le intenzivnost in osredotočenost,” pred finalno tekmo, na kateri bo pravico delil tudi mariborski sodnik Sašo Pukl, razmišlja Lakovič.

Nekdanji kapetan reprezentance Jaka Lakovič se je po uspešni igralski karieri (Slovan, Krka, Panathinaikos, Barcelona, Galatasaray, Avellino in Gaziantep) na trenersko pot podal leta 2016, sprva v B ekipi Barcelone. Prvo kratkotrajno samostojno priložnost mu je namenil Bilbao, kjer je bil pred tem pomočnik. V tej vlog se je preizkušal še pri Joventutu in slovenski reprezentanci, leta 2019 pa je prvo pravo priložnost dočakal v Ulmu. Vztrajal je tri leta. Nato je prišel klic iz Španije. Z Gran Canario se je v velikem slogu zavihtel v finale EuroCupa, v španskem prvenstvu pa zaseda šesto mesto.