‘Samo Roglič in Pogačar sta zmožna napasti veliki dvojček’

Kolesarstvo 3. Maj 20237:00 0 komentarjev
Primož Roglič
Primož Roglič je rožnato majico že imel oblečeno. Foto: profimedia

Pred vrati je prva tritedenska dirka letošnje kolesarske sezone, na njej pa bo v vlogi enega izmed favoritov nastopil Primož Roglič. Njegov svetovalec in soimenjak Primož Čerin je previden pri podeljevanju vloge favorita, po drugi strani pa navdušen nad zlato kolesarsko generacijo, ki jo imamo v Sloveniji: "V naših časih je bil uspeh že, da si prišel na neko dirko, kaj šele, da si tam kaj dosegel."

Primož Čerin je poznan kot prvi slovenski profesionalni kolesar. Je drugi Slovenec, ki je kdaj koli nastopil na dirki po Franciji. Pred njim je to uspelo Francu Abulnarju, ki je leta 1936 na Touru odstopil na deveti etapi. Čerin je prvi, ki je francosko pentljo zaključil. Tudi na dirki po Italiji je pred njim kolesaril le en rojak: Vinko Polončič je debitiral leta 1983, le tri leta pred Čerinom.

60-letnik torej dobro ve, kako je tekmovati na tritedenskih dirkah. V svoji sicer kratki karieri med profesionalci, ki jo je končal pri osemindvajsetih, je nastopil na vseh treh grand tourih, skupno pa zbral sedem nastopov na najtežjih dirkah. Debitiral je leta 1986 na italijanskem Giru in zasedel 19. mesto, kasneje istega leta je prekolesaril tudi Tour s skupno 32. časom.

Primož Čerin
Primož Čerin. Foto: Aleš Fevžer

Sledili so trije zaporedni odstopi (dvakrat na Giru, enkrat tudi na Vuelti), v svoji predzadnji sezoni med profesionalci leta 1989 pa je Vuelto končal kot 93., Tour pa na 40. mestu. Za jugoslovansko reprezentanco je leta 1984 nastopil tudi na olimpijskih igrah, kjer je cestno preizkušnjo v Los Angelesu končal 35.

Čerin je na peti etapi Vuelte leta 1988 osvojil svoj največji uspeh na Grand Tourih: drugo mesto. Premagal ga je le Španec Francisco Navarro. Pred tem so bili njegovi vrhunci kariere skupna zmaga na mednarodnih etapnih dirkah Alpe-Adria (leta 1983 in 1984), na dirki po Jugoslaviji (1983) in na Giru di Veneto (1985) v Italiji.

“V naših časih je bil uspeh že, da si prišel na neko dirko, kaj šele da si tam kaj dosegel. Na prvem Touru je bil moj cilj, da pridem do Pariza. Če bi se poklopilo, bi lahko prišel med prvih dvajset ali deset, že to bi bil neverjeten uspeh,” se Čerin spominja tistih let.

Dodaja pa: “To so bili drugačni časi. Mi nismo imeli tako visokih ciljev, nismo si jih znali niti predstavljati. Dirkati na takem nivoju je bil za nas drug svet. Tudi informacij glede dirk, kako se jih moramo lotiti, na kakšen način je treba dirkati, na kaj vse je treba zraven paziti; tega nihče od nas ni vedel. Nismo bili poznavalci, (po svoji želji) smo bili “vrženi” v to. Profesionalno kolesarstvo smo spoznavali iz dneva v dan. To je bilo zanimivo obdobje v moji karieri in življenju.”

Že vidi Rogliča v rožnatem?

Čerin se zaveda, da živimo v zlati eri slovenskega kolesarstva: “Zelo težko bi bilo bolje, kot je. Naši kolesarji nas zelo razvajajo. Ne vem, kako lahko to še nadgradijo. Publika pri nas se zna hitro razvaditi. Ne znamo več pravilno ceniti uspehov. Bojim se, da prihaja obdobje, ko bodo navijači razočarani že z drugimi, tretjimi, petimi mesti. A tudi to so vrhunski rezultati.”

“To je šport, ki je svetovno priznan. Konkurenca prihaja iz vseh držav, iz celega sveta. Imamo srečo, da imamo dva izven serijska tekmovalca, ki sta res uspešna. Sreča je tudi, da so za njima še kolesarji, ki so izjemno talentirani in znajo dosegati zmage in vrhunske rezultate.” – Primož Čerin.

Primož Roglič je poleg Belgijca Remca Evenepoela, aktualnega svetovnega prvaka, glavni favorit za osvojitev rožnate majice za najboljšega na letošnjem Giru, ki se začne že v soboto. Čerin vseeno ostaja previden: “V tem trenutku je verjetno Roglič prvi favorit, a o tem težko govorimo. Marsikateri zunanji dejavnik ti lahko prekriža načrte.” Najprej bo pomembno preživeti prvi teden. “Tritedenske dirke so razdeljene na tri tedne: prvi je največja loterija, drugi teden se stvari postavijo na svoje mesto, pravo dirkanje za prvo mesto pa je v tretjem tednu,” dodaja Čerin.

Foto: Profimedia

Veliko je govora o tem, ali bo Roglič morebiti nastopil tudi na Touru. “Mislim, da sta Primož in Tadej Pogačar edina kolesarja na svetu, ki sta sposobna odpeljati dvojček Giro-Tour in na obeh dirkah konkurirati za zmago. Če je letos pravo leto za to, je druga stvar. A če kdo lahko, sta to ona dva. Za Rogliča je gotovo prvi cilj Giro. Do zadnjega dne dirke po Italiji se ne bo vedelo, kaj se bo zgodilo po njej. Videli bomo, kakšen bo njegov program v nadaljevanju sezone,” zaključuje Čerin.

Čerin o dirki po Sloveniji

Primož Čerin je svojo profesionalno kolesarsko kariero zaključil leta 1990, tako da nikoli ni imel priložnosti nastopiti na dirki po Sloveniji, ki se je prvič odvila dve leti kasneje. Mu je zato žal? “Težko je reči, da mi je žal. Nastopal sem na dirki Alpe Adria, ki je bila podobna dirki po Sloveniji. Vsak ima pač svojo zgodovino, jaz sem kolesaril malo prej. Na dirki po Sloveniji nikoli nisem mogel nastopiti, a tudi Alpe Adria je bila zahtevna, vozila se je tudi po domačih tleh, tako da lahko rečem, da sem doživel svoje trenutke na slovenskih cestah,” pravi Čerin.

“Dirka po Sloveniji je iz leta v leto dobivala na vrednosti in prišla na nivo, na katerem je danes. Lahko rečem, da je rasla s tekmovalci. Naši najboljši so v svetovni špici, to velja tudi za slovenski Tour,” še pravi 60-letnik.

Boris Lozej Srečko Glivar Boris Premužič Gorazd Štangelj, Primož Čerin Jože Majes Mojca Novak Martin Hvastija Bogdan Fink
Primož Čerin (peti z leve) na okrogli mizi ob tridesetletnici dirke po Sloveniji. Foto: Sportklub