Jan Vide po stopinjah legendarnega Kareema (VIDEO)

Kareem Abdul-Jabbar leta 1969 na parketu dvorane Pauley Pavilion, ko mu je bilo ime še Lew Alcindor. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez via Guliver

Talentirani slovenski košarkar Jan Vide je pred dnevi za Sportklub potrdil, da se po uspešni sezoni v mladinski ekipi Real Madrida seli čez lužo, kjer bo član košarkarske zasedbe univerze UCLA. Pridružil se je programu, ki je pred več kot pol stoletja izbrusil talent Kareema Abdula-Jabbarja. O njegovi odločitvi so v ZDA poročali številni največji športni mediji.

“Seveda bi želel ostati v Madridu, a vem, kako zelo težko se je prebiti v člansko ekipo Reala. To bi bila velika čast. A menim, da trenutno še nisem pripravljen za ta preboj,” je dejal Vide, ki je v intervjuju za naš medij navdušil s preudarnim razmišljanjem, ob katerem hitro pozabiš, da je šele januarja postal polnoleten.

Intervju:

Selitev 197 centimetrov visokega branilca še ni uradno potrjena, saj ga pogodba na galaktike veže do konca tega meseca, a novica je zunaj in je dosegla tudi ameriške medije. Od LA Times do Sports Illustrated, Yahoo! in številnih drugih.

Kot piše Los Angeles Times, je bil pri novačenju Slovenca v vrste ugledne univerze UCLA najzaslužnejši pomočnik trenerja Ivo Simović. Strokovnjak srbskega rodu se je k Bruinsom preselil lani in takoj zavihal rokave pri iskanju okrepitev univerzitetnega košarkarskega programa na stari celini, saj je Vide že četrti letošnji rekrut s povezavami z Evropo.

Kako je Real popeljal do naslova v evroligi do 18 let:

Navdušuje z instinktom v napadu

“Vide je slovenski branilec, ki je poznan predvsem po svojem instinktu v napadu,” so ob tem zapisali pri LA Times in dodali, da naj bi prevzel položaj visokega branilca in bil hkrati prvi namestnik Dylana Andrewsa na položaju organizatorja igre. Medtem si.com piše, da je Vide “vrhunski mednarodni košarkar in je le še eden v vrsti slovenskih branilcev, ki so se prebili v ligo NBA, kot so Luka Dončić, Goran Dragić, Saša Vujačić in Beno Udrih.”

O prihodu Videta v UCLA je med prvimi poročal Jonathan Givony, ugledni analitik za košarkarske talente pri medijskem gigantu ESPN. Pri opisu talenta 18-letnika je govoril z izbranimi besedami: “Slovenski branilec Jan Vide, eden največjih evropskih talentov v svoji starostni skupini, se je zavezal univerzi UCLA. Vide je bil na Next Generation zaključnem turnirju evrolige imenovan za MVP-ja finala. Produkt Real Madrida prinaša Bruinsom pomembno strelsko moč. Gre za kreativnega, odločnega in prodornega igralca z izjemnimi instinkti v napadu.”

UCLA – najuspešnejša univerza v NCAA

UCLA Bruins, kot se imenuje košarkarsko moštvo ugledne univerze iz mesta angelov, sodeluje v prvi diviziji univerzitetne košarke NCAA, v konferenci Pac-12.

S kar enajstimi naslov je sicer UCLA tudi najuspešnejša univerza, a ima zadnja lovorika že dolgo brado. Večina naslovov je prišla od leta 1964 do 1975, zadnji leta 1995, medtem ko so se Bruinsi na zaključni turnir četverice nazadnje uvrstili predlani.

Kareem Abdul-Jabbar še danes obiskuje tekme Bruinsov. Foto: Profimedia

Zakaj NCAA?

“Kdor ne sanja o ligi NBA, ni pravi košarkar. To je moj cilj. A zelo ponosen bom tudi, če pristanem v evroligi. Bomo videli, kam me bo ponesla pot,” je v intervjuju še pojasnil Vide, ki se zaveda, da bo v ZDA precej bolj na očeh vojske oglednikov franšiz iz severnoameriške lige.

UCLA ima v košarkarski Hiši slavnih kar šest košarkarjev in tri trenerje. Z naskokom največje ime je Kareem Abdul-Jabbar, čigar rekord po številu doseženih točk v ligi NBA je šele to sezono po skoraj štirih desetletjih presegel LeBron.

Med trenutno aktivnimi igralci v najmočnejši košarkarski ligi na svetu najdemo precej nekdanjih članov kalifornijske univerze. Med drugim na najvišjem nivoju igrajo Russell Westbrook, Jrue Holiday, Zach LaVine, Kevin Love, Kevon Looney, Norman Powell

V sezoni 2023/24 proti sinu LeBrona Jamesa

Vide se bo prihodnjo sezono pomeril tudi z vse bolj opevanim sinom legendarnega LeBrona Jamesa. Bronny James se je namreč zavezal univerzi USC, ki je prav tako locirana v Los Angelesu in del iste konference. Tudi on je branilec.

Oče in sin. Foto: AP Photo/Jay LaPrete via Guliverimage

Dvorana večja od Stožic

Pauley Pavilion, domača dvorana UCLA univerze, ima zelo dolgo zgodovino. Nastala je leta 1965, ob začetku zlate ere košarkarskega programa, ki je v dvanajstih sezonah obrodil kar 10 naslovov. Prav obljubljena nova dvorana je bila ključna pri novačenju talentiranega Kareema. Investicija se jim je torej povrnila z obrestmi.

Zadnjo obnovo je Pavilion doživel leta 2012 in je univerzo stal 136 milijonov dolarjev. Kapaciteta je z 12.800 poskočila na 13.800, kar je nekoliko več od dvorane Stožice, ki sprejme 12.480 obiskovalcev.

Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez via Guliver