Zdovčeva pot domov. Za vse čase

Košarka 14. Jun. 202221:37
Delite:
Jure Zdovc: legenda slovenske košarke. Foto. Fiba

Sam pregovorno nerad govori o spominih. Zato se je zdelo najbolj prikladno, da so spomini pristali na velikem platnu. S premiero v Ljubljani je luč sveta ugledal celovečerni igrano-dokumentarni film Pot domov, ki v svoji rdeči niti govori o slovesu Jureta Zdovca od jugoslovanskem reprezentance na EuroBasketu 1991, obenem pa zaobjema tudi celotno kariero enega najboljših igralcev v zgodovini slovenske košarke.

Zgodba je znana. Tri dni po slovenski osamosvojitvi, tik pred polfinalom evropskega prvenstva v Rimu je v hotelski sobi tedanjega jugoslovanskega reprezentanta Jureta Zdovca zazvonil telefon. Sporočilo je bilo jasno: Športna zveza Slovenije zaradi vojaške agresije JLA na Slovenijo vsem športnikom priporoča, naj se odrečejo nastopanju za jugoslovansko reprezentanco. Sledil je sprehod do sobe selektorja Dušana Ivkovića, pozneje pa pot v domovino, v družbi Petra Vilfana ter novinarjev Mihe Žibrata in Staneta Trbovca.

Čeprav so nekateri slovenski športniki v nadaljnjih tednih tistega prelomnega poletja 1991, po koncu vojne in podpisu brionske deklaracije, še nastopali pod jugoslovansko zastavo, pa rimski umik Jureta Zdovca na simbolični ravni predstavlja konec ”plave” ere slovenskega športa in prehod na samostojno pot. Zdaj je dočakal tudi upodobitev v celovečernem filmu in na ta način postal svojevrsten dokument časa.

Izdelek, ki je spreten preplet dokumentarnega in v določenih sekvencah filma, je v produkciji Art 7 Video in koprodukciji RTV Slovenija nastal po taktirko scenarista in režiserja Aleša Žemlje. Kot sogovorniki med drugim nastopajo tudi Toni Kukoč, Dino Rađa, Zmago Sagadin, Žarko Paspalj, Božidar Maljković in tedanji selektor Dušan Ivković. Del naštetih je Zdovc v filmu, ki je zaradi koronavirusa in trenerskih obveznosti osrednjega lika nastajal več kot dve leti, tudi osebno obiskal. Prav posebno vlogo pa je tako v celotni rimski zgodbi kot tudi pri pripravi filma odigral dolgoletni televizijski komentator Miha Žibrat. Premiere, žal, ni dočakal. “Miha je ta film videl. Vsaj to,” je o nedavno preminuli legendi slovenskega novinarstva dejal režiser Žemlja.

Utrinek s premiere filma: ustvarjalci projekta in Jure Zdovc. Foto: MaPa

Premierna uprizoritev je bila posvečena prav Žibratu. Ogledali so si jo številni znani obrazi. Tudi Janez Drvarič, Iztok Rems, Zoran Predin, Gašper Okorn, Roman Horvat … In jasno, Jure Zdovc s soprogo Ireno. “Žena mi je rekla, da sem poslovilno tekmo pripravil za hčerki, filma pa za sina. No, danes si ga ni ogledal. Bil pa je v kinu, kjer igra Top Gun,” se je na premieri v Kinu Šiška pošalil Zdovc.

Zadnji Slovenec v jugoslovanski reprezentanci, prvi slovenski evropski klubski prvak in član Fibine Hiše slavnih sicer slovi za osebo, ki sla nerada brska po spominih. “Morda zaradi tega, ker je tempo nove kariere tako zelo izrazit. Sili me, da ostajam v realnosti in sedanjosti. Pri izdelavi filma pa sem vendarle nekoliko zajadral v spomine. Sicer pa živim tukaj in danes. Ne živim na stari slavi. Nanjo stavijo tisti, ki niso več vpeti v aktivno dogajanje,” pravi Jure Zdovc, ki se je v filmu vendarle nekoliko odprl. Svoje pa so dodali še mama, žena, prijatelji iz mladosti, soigralci …

Komentari

Vaš komentar