Kaj čaka slovensko reprezentanco?

Košarka 9. Sep 202313:14 0 komentarjev
Luka Dončić
Foto: Fiba

Slovenska košarkarska reprezentanca je svoj četrti nastop na svetovnem prvenstvu končala na sedmem mestu. Tekma proti Italiji (98:85) je bila tudi zadnja v tem koledarskem letu. Kaj pa prinaša leto 2024?

“Ko bom lahko, bom vedno igral za Slovenijo,” je tudi v Manili večkrat dejal Luka Dončić. In jasno je, da ob naslednjem reprezentančnem zboru ne bo mogel priskočiti na pomoč. Izbrana vrsta se bo namreč znova zbrala februarja, ko se bo odprlo prvo od skupno treh kvalifikacijskih oken za nastop na EuroBasketu 2025.

Avgustovski je namreč Sloveniji namenil skupino  z Ukrajino, Izraelom in Portugalsko. Za preboj na prvenstvo, ki ga bodo gostili Ciper (Limassol), Poljska (Katovice), Finska (Tampere) in Latvija (Riga), morajo Slovenci zasesti eno od prvih treh mest, kar je povsem realen in izvedljiv cilj. To potrjuje tudi pogled na Fibino lestvico, na kateri je Slovenija trenutno sedma, Ukrajina je 28., Izrael 34., Portugalska pa kot najšibkejši člen 54.

Slovenija se je doslej udeležila prav vseh evropskih prvenstev po osamosvojitvi. Od krsta leta 1993 v Nemčiji in vse do lanskega EuroBasketa, ki je prav tako potekal v Nemčiji. Skupno so torej Slovenci nastopili na štirinajstih prvenstvih, vključno s tistim leta 2017, ki se je končal z zmagoslavjem zlatega Gorana Dragića in soigralcev.

Slovenske tekme v kvalifikacijah za EP 2025

Slovenija-Ukrajina (22. 2. 2024)

Izrael-Slovenija (25. 2. 2024)

Portugalska-Slovenija (22. 11. 2024)

Slovenija-Portugalska (25. 11. 2024)

Ukrajina-Slovenja (20. 2. 2025)

Slovenija-Izrael (23. 2. 2025)

EuroBasket 2025 bo na sporedu med 27. avgustom in 14. septembrom 2025. Skupinski del bodo gostili Ciper (Limassol), Poljska (Katovice), Finska (Tampere) in Latvija (Riga), kjer se bo odvil tudi sklepni del prvenstva.

Kako na olimpijske igre?

Osrednji izziv prihodnjega leta pa bodo olimpijske kvalifikacije. Pot do Pariza, ki bo igre gostil med 26. 7. in 11. 8., znova vodi skozi dodatne kvalifikacije. Potekale bodo po sistemu štirih kvalifikacijskih turnirjev s po šestimi reprezentancami. Olimpijsko vizo si bodo zagotovili le zmagovalci turnirjev. Slednji bodo potekali med drugim in sedmim julijem. Gostitelji še niso znani. Znano pa je, da se bodo poleg Slovencev v vrsto za Pariz postavili še Litva, Latvija, Italija, Španija, Črna gora, Portoriko, Brazilija, Dominikanska republika, Grčija, Gruzija, Egipt, Finska, Nova Zelandija, Libanon, Filipini, Mehika, Angola, Slonokoščena obala, Kamerun, Bahami, Bahrajn, Poljska in Hrvaška.

“Pridem,” se je pred dnevi ob omembi olimpijskih kvalifikacij nasmehnil Dončić, ki se še dobro spomni, da se je leta 2021 prav po takšni poti, in sicer na turnirju v Kaunasu, s soigralci prvič v zgodovini prebil na olimpijske igre.