Vihar na Balkanu: kaj je v resnici dejal Klemen Prepelič?

Košarka 28. Feb 202413:50 6 komentarjev
Klemen Prepelič
Klemen Prepelič. Foto: Aleš Fevžer

Izjava kapetana slovenske košarkarske reprezentance Klemna Prepeliča po dveh zmagah na uvodu v kvalifikacije za EuroBasket 2025 je naletela na izjemen mednarodni odziv. Kaj je dejal 31-letni reprezentant?

S koprskima zmagama proti Ukrajini in Izraelu je Slovenija minuli teden v kvalifikacijah za EuroBasket 2025 ostala ena od osmih neporaženih reprezentanc. Dvomov o tem, da je bil Klemen Prepelič nesporno prvo slovensko ime uvodnega kvalifikacijskega okna, ni bilo. In medem ko se je tokratni kapetan, ki je navdušil z vodstvenimi odlikami, energijo, organizacijo igre, asistencami in strelskim navdihom, že vrnil pod okrilje svojega turškega delodajalca, pa v Evropi, predvsem v državah nekdanje skupne države, močno odmevajo njegove besede po nedeljski tekmi. Mnogi mediji so izjavo interpretirali na svoj način in jo začinili s ščepcem dramatičnosti.

In kaj je v resnici dejal Klemen Prepelič?

”Vedno znova se poudarja, kdo je tukaj in zakaj ga ni. Vedno Luka, Luka. Vsi se zavedamo, da brez Dončića ni možnosti za vrhunsko uvrstitev. Sebe bom izvzel, a prejemam informacije, da se pljuva po fantih, ki prihajajo (v reprezentanco). Brez teh fantov pa Slovenija ne bi videla Luke Dončića na velikih tekmovanjih, ne bi ga videla v slovenske dresu. Teh enajst ali dvanajst fantov, ki so prisotni, si zasluži več spoštovanja s strani naše publike. Imamo najboljše navijače na svetu. Sem pa sit stalnega pljuvanja po nekaterih fantih. Iskreno, marsikdo razmišlja, da ne bi več prišel v reprezentanco. A vsak je prepotreben,” so se v nedeljo glasile njegove besede, v kateri se je v prvi vrsti dotaknil navijaških kritik na račun določenih soigralcev. Odzivi v BiH, Srbiji in na Hrvaškem so se obrnili v drugačno smer …

Na kakšen način so mediji predstavili Prepeličeve besede?

Kdo nastopa v kvalifikacijah?

V kvalifikacijah za EuroBasket 2025 je slovenske barve branilo 12 košarkarjev, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023 kar 30 igralcev, v kvalifikacijah za EuroBasket 2022 pa 17. S 16 tekmami sta rekorderja po številu nastopov Edo Murić in Jaka Blažič. Med košarkarji, ki nato niso dočakali priložnosti na velikem tekmovanju, pa izstopata Jurij Macura (12 tekme) in Blaž Mahkovic (10 tekem).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje