Prepeličev obliž na rane: Govorile so se stvari, ki niso resnične

Košarka 26. Feb 202412:39 0 komentarjev
Klemen Prepelič
Klemen Prepelič je to sezono v formi kariere. Foto: FIBA

Za Klemnom Prepeličem je morda najtežje in hkrati tudi najboljše obdobje v karieri. Po neposrečenem zaključku v Valencii je imel težave pri iskanju novega kluba, a zdaj igra v življenjski formi. Številni lahko obžalujejo, da ga niso zvabili v svoje vrste, Slovenija pa je močnejša za še bolj motiviranega in samozavestnega Bistričana.

Ostrostrelec, ki se je na začetku profesionalne poti brusil tudi pod taktirko legendarnega Zmaga Sagadina, je bil vrsto let evroligaški igralec. Svoj drugi dom je leta 2018 našel v Španiji, kjer je oblekel celo dres slovitega Real Madrida. Naposled se je ustalil v Valencii, kjer so se težave začele v zaključku sezone 2021/22, v kateri je zadnje mesece izpustil zaradi zloma roke. V sezoni, ki je sledila, se je spopadal s slabšo formo in se v klubu znašel tudi v manjši vlogi.

Dodatno so stvari zakuhali španski mediji, ki so marca lani poročali, da se je Klemen Prepelič zapletel v spor s trenerjem Alexom Mumbrom. Nekdanji član Valencie se je na govorice odzval z dolgim zapisom in jih odločno zanikal. To je bil le del ponesrečene sezone, po kateri je imel kljub dobrim nastopov v slovenski reprezentanci težave pri iskanju novega delodajalca.

“Redko boste videli bolj samozavestnega igralca. Sem zelo samozavesten, verjamem v svoje kvalitete, sem bil pa postavljen v zelo težko situacijo v letu 2023,” se je po dveh fantastičnih partijah v koprski dvorani Bonifika razgovoril začasni kapetan Slovenije: “Ogromno stvari se je govorilo o meni, ki niso bile resnične in nisem dobil želenega angažmaja. Potem me je vzela Olimpija, ki sem ji, kot sem že večkrat povedal, zelo hvaležen, Galatasaray pa me je nagradil z dobro pogodbo. Igor Kokoškov me je naučil, da je vsaka naslednja tekma najbolj pomembna. Star sem 31 let, mislim, da sem v najboljših košarkarskih letih in dovolj zrel, da lahko to vedno znova pokažem.”

Prepelič
Na dveh tekmah je proti Ukrajini in Izraelu vpisal kar 51 točk in 16 asistenc. Foto: Aleš Fevžer

Dokazuje, da še vedno sodi v evroligo

Čeprav je v karieri že dokazal, da gre za vrhunskega košarkarja, ga je lanska izkušnja postavila v položaj, ko je moral to znova potrjevati. Odzval se je z življenjsko formo. Po večmesečnem čakanju na nov klub mu je roko ponudila Cedevita Olimpija. Od prve partije je bil najboljši posameznik na parketu, kot zdaj tudi v dresu Slovenije. Iz prve vrste lahko njegov preporod na položaju organizatorja igre, ki niti ni njegov primaren položaj, potrdi soigralec tako v Ljubljani kot v Kopru Jaka Blažič.

“V Olimpiji je bila zelo podobna situacija, kot je zdaj v reprezentanci. Na prvi njegovi tekmi se je poškodoval Justin Cobbs in je bil praktično naš edini organizator igre. Z obema rokama je vzel to vlogo in pokazal, da lahko igra, razigraval je ostale fante in vsako tekmo našel svoje točke. Enako je delal v reprezentanci. Na obeh tekmah je prevzel pobudo in pokazal, da je pravi kaliber tudi za organizatorja igre. Na začetku ni bil mišljen kot organizator igre, a poškodba Alekseja Nikolića ga je spet prisilila v to in mogoče, ne bom rekel slabša forma, ampak Žiga Samar ni v tekmovalnem ritmu, kar je normalno, saj je bil odsoten dva, tri mesece.”

Prepelič je imel odprto pogodbo, ki mu je omogočala odhod v tujino. Le mesec in pol je bilo dovolj, da mu je ponudbo na mizo postavil Galatasaray, kjer je “Prle” nadaljeval z nizanjem vrhunskih predstav. Pred reprezentančnim zborom so po spletu znova razširile tudi debate, da Prepelič sodi v evroligo. S turškim velikanom sicer nastopa v Fibini ligi prvakov, ki je po kakovosti na podobni ravni kot evropski pokal. Če bo podobno nadaljeval do konca sezone, bi lahko na njegova vrata spet potrkal kakšen klub iz najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Možnost, da bi se vrnil v Stožice, se zdi vse manjša.

Prepeliču je po zmagi proti Izraelu laskal tudi Mike Tobey. Luke Dončića ni nadomestil le v vlogi kapetana, temveč tudi pri prevzemu velikega bremena na parketu. “Zagotovo. Po tekmi sem mu povedal: ‘Človek, pogrešal sem te.’ Je izjemen igralec, neverjeten talent tako pri metu kot kreaciji, zelo zabavno je igrati z njim,” je naturalizirani Američan odgovoril na vprašanje, če je z njim tako zabavno igrati kot z zvednikom Dallasa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!