Kdo je skrivnostni mož, ki je sedel zraven Novaka Đokovića?

Košarka 18. Avg 20229:54 > 11:45
Delite:
Eminentna družba na prijateljski tekmi košarkarskih reprezentanc Slovenije in Srbije v Stožicah: Anthony Randolph z družino, Rado Trifunović in zraven Miljan Grbović z Novakom Đokovićem; Foto: Aleš Fevžer

Sinoči so bile oči slovenske športne javnosti uperjene predvsem v dogajanje na prijateljski košarkarski tekmi med Slovenijo in Srbijo, ki jo je izbrana vrsta Aleksandra Sekulića po podaljšku dobila s 97:92. Glave je obračal tudi teniški as Novak Đoković, ki je ob parket prišel v spremstvu varnostne službe, poleg 21-kratnega zmagovalca turnirjev velike četverice pa sta sedla njegov oče Srđan ter mož, ki ga večina ni (pre)poznala.

Do gospoda sivih las s sončnimi očali so postopoma prišli vsi zlati fantje, se z njim objemali in spregovorili nekaj besed. Zdi se, da so srečanje z njim še najbolj čustveno doživljali nekdanji člani reprezentance – Anthony Randolph, Gašper Vidmar, Saša Zagorac, na vrsto za stisk roke so prišli tudi aktualni člani ekipe na čelu s strokovnim štabom.

Rado Trifunović, ki je pred petimi leti deloval kot pomočnik selektorju v reprezentanci, je bil ob parketu včeraj sosed omenjenega skrivnostneža in ko se “obiski” pri eminentnem gostu kar niso končali, je občinstvo v Stožicah začela najedati radovednost: “Kdo je skrivnostni mož, ki dela družbo Novaku Đokoviću?

“Kovači” evropske kolajne

Njegovo ime je Miljan Grbović. Gre za kondicijskega trenerja slovenske reprezentance z evropskega prvenstva 2017. Srbskega strokovnjaka za “fiskulturo” je v ožji krog ekipe pripeljal takratni šef stroke Igor Kokoškov.

Pri kovanju evropskega zlata sta bila slednjemu v pomoč še zdravnik Marko Macura, maser Grega Zdolšek in fizioterapevt Martin Klešnik. Macura in Klešnik sta v “krdelu” še danes.

Novi Grbović

Danes je trener za kondicijsko pripravo slovenske reprezentance Anže Maček, ki je obenem tudi osebni trener Gorana Dragića, Luke Dončića ter številnih drugih športnikov. Gre za savinjskega kineziologa, ki je diplomiral na Fakulteti za šport, nato več let  delal v Global Sports Clinic, zdaj pa vodi podjetje 2A Sports LAB.

Miljan Grbović v družbi zlatega strokovnega štaba izpred petih let; Foto: Guliverimage

Danes 66-letni Miljan Grbović ima za seboj bogato športno pot. Začel je kot profesor na beograjski fakulteti za šport, deloval kot trener v gimnastični reprezentanci Jugoslavije, v rajnki državi skrbel za psihično pripravo reprezentančnih vaterpolistov, ki so v Seulu (1988) posegli po olimpijskem zlatu, vključen pa je bil tudi v delo z rokometno in teniško reprezentanco.

Pred prihodom v Slovenijo je bil sodelavec pri ganski nogometni reprezentanci. Grbović je med delovanjem s slovensko  košarkarsko izbrano vrsto dal velik poudarek na individualno delo.

“Če ne greš na vrh, ostani spodaj”

Tako ga je bilo tekom EuroBasketa 2017 pogosto moč opaziti, da se z igralcem ukvarja “ena na ena” in mu skuša vcepiti pravilno miselnost.

Njegova povezava z Novakom Đokovićem? V najstniških letih srbskega šampiona je Grbović deloval kot strokovni sodelavec teniške reprezentance Srbije in Črne gore.

Bil je eden izmed tistih, ki so že od samega začetka verjeli v ekipo.

“Vse odkar sem prišel v Slovenijo, sem fantom v strokovnem štabu dejal, da gremo korak za korakom do OI V Tokiu. Na koncu se je izkazalo, da nisem prepotenten, ko sem rekel, da bomo evropski prvaki. Če se vzpenjate na goro, pa nimate namena priti do vrha, potem raje ostanite na vznožju,” je po koncu slovenske pravljice za srbski portal Sportal.rs dejal Grbović.

S svojo miselnostjo je že v predtekmovanju na Finskem uspel okužiti vse, ki so sodelovali pri projektu. Na koncu je bil del pravljice v Carigradu.

Foto: Aleš Fevžer

Bonus za selektorjevo družino

V prvi vrsti sta na včerajšnji tekmi sedela tudi sinova selektorja Aleksandra Sekulića, Mark in Maks. Slednji je sodeloval v eni od nagradnih iger, v kateri je za priložnostno nagrado premagal maskoto Lipka. Po tekmi se je znašel v fotografskem objektivu.

VIDEO: Oglejte si vrhunce Telemachovega spektakla

 

Komentari

Vaš komentar