Iz prve roke: je Luka Dončić res oklestil svoje telo?

Košarka 4. Avg 202213:58 > 14:08 5 komentarjev
Luka Dončić se je pripravam košarkarske reprezentance priključil ta teden. Foto: Aleš Fevžer

Po odgovor na vprašanje, ali ima naraščajoči spletni vrvež okrog dopustniških fotografij Luke Dončića, ki zvezdnika Dallasa in slovenske reprezentance prikazujejo v zavidljivi telesni podobi, realno osnovo, smo se odpravili do njegovega trenerja za telesno pripravo Anžeta Mačka.

Za mnoge dopustnike na Hrvaškem je te dni priljubljen “ulov” skupna fotografija z Luko Dončićem. Jasno, objavljena na spletnih omrežjih, kjer čaka na všečke. Fotografije pa se, kar je po drugi strani tudi nov dokaz, za kako veliko globalno zvezdo gre, kot po pravilu z osebnih profilov širijo v različne spletne skupine in medije. Tako je v zadnjem obdobju svojevrsten spletni trend poudarjanje spremenjenega videza 23-letnega Ljubljančana. Ta je bil v preteklosti pogosto deležen kritik prav na račun preveč sproščenih in ležernih poletnih dni ter posledično kakšnega kilogramskega viška ob začetku nove tekmovalne sezone.

“Poglejte, kako vitek je. V novi sezoni bo ‘raztrgla’ ligo. Luka se je vzel v roke.”

Gre zgolj za kratek povzetek komentarjev ob fotografijah, ki naj bi nakazovale, da je Luka Dončić, tako kot predlani srbski zvezdnik in nato dvakratni MVP lige NBA Nikola Jokić, v zadnjih tednih oklestil svoje telo. Je temu res tako?

“Kmalu po končani sezoni se je oglasil pri meni in dejal, da se želi takoj lotiti kondicijskih priprav. Skupaj z Goranom Dragićem sta delal tri tedne. Sledila je reprezentančna akcija. Ob odhodu na dopust pa me je prosil za delovni načrt. Ostaja aktiven. Z njim sem v stiku, skorajda na dnevni ravni. Ohranja formo. Vse skupaj bo nadgradil še na reprezentančnih treningih, kjer se bo pripravil na maksimalne napore,” odgovarja strokovnjak za telesno pripravo Anže Maček, ki že dve leti sodeluje z Dončićem, obenem pa je tudi uradni kondicijski trener slovenske reprezentance.

Anže Maček je pomemben člen štaba slovenske reprezentance. Foto: Aleš Fevžer

Maček ob tem dodaja, da je veliko mero delovne zavzetosti pokazal že lani, a sta mu nato načrte nekoliko prekrižala koronavirus in poškodba gležnja. “Luka je globalna zvezda. Vsem na očeh. Ljudje ga, kolikor je to možno, spremljajo na vsakem koraku. Zato se zelo hitro pojavijo tudi zlobni jeziki. Morda mu s komentiranjem vsake fotografije poskušajo priti do živega. A to res ni dober način. On ima vedno odgovor. To ga le dodatno motivira in žene naprej,” o lanskoletnih opazkah na račun skromne pripravljenosti pripoveduje kineziolog, ki je diplomiral na Fakulteti za šport, nato več let  delal v Global Sports Clinic pod vodstvom Mitje Bračiča, zdaj pa vodi podjetje 2A Sports LAB.

In kaj, če se omejimo na telesno pripravo, v prihodnjih letih čaka Dončića? “Vsak športnik ima vedno določene rezerve. Vedno je lahko še boljši. Dončić je izredno močan. Ima izjemno ekscentrično moč. Zato lahko v igri izvaja ta hitra zaustavljanja in spremembe smeri ter ritma. Prav gotovo pa bo z leti še boljši. Tudi sam se vse bolj zaveda pomembnosti fizične priprave. Zato verjamem v napredek,” o nadaljnjem Dončićevem razvoju razmišlja Maček, ki že šest let tesno sodeluje tudi z zlatim kapetanom Goranom Dragićem, pod svojim okriljem pa ima še mnoge nogometaše, alpske smučarje ter druge poklicne in rekreativne športnike.

Preverite razpored tekem slovenske reprezentance.