Kdo prepričuje Gorana Dragiča? “Vsi!”

Košarka 21. Jun 202216:00 > 16:01 1 komentar
Foto: Uroš Skaza

Po koncu klubske sezone, ki se mu ni izšla po željah, je dneve do vrnitve v reprezentanco odšteval zdaj že nekdanji član San Pablo Burgosa Aleksej Nikolić. Spregovoril je o ponesrečeni izkušnji v Španiji, razlogih za odhod na priprave v Trst in prepričevanju Gorana Dragića, da bi prekinitev reprezentančnega pokoja podaljšal do evropskega prvenstva.

“Po sezoni, ki sem jo imel, z dosti vzponi in padci, precej neigranja, sem motiviran in lačen igre. Res sem si želel čim prej priti sem,” je pred odhodom v Trst, kjer bodo slovenski košarkarji trenirali do sobote, ko jih čaka tudi pripravljalna tekma z Italijo, povedal Aleksej Nikolić.

27-letni organizator igre je za izbrano vrsto vpisal že 32 uradnih nastopov in bil prvič na velikem tekmovanju pred osmimi leti, ko je zaigral na svetovnem prvenstvu v Španiji. Tri leta pozneje je bil tudi del šampionske ekipe, ki si je v Carigradu pokorila Evropo.

Čeprav klubskega statusa za naslednjo sezono nima rešenega, je brez dvoma zdaj na prvem mestu reprezentanca. “Ni bilo dilem. Nikoli. Vedno sem govoril, da se odzovem vsakič, ko sem zdrav. Tako bo tudi v prihodnje,” pove Nikolić, ki je končno v preteklost postavil tudi težave s kolkom, zaradi katerih je odšel na dodaten pregled tudi v Nemčijo.

Aleksej Nikolić, foto: FIBA

Neuspešna španska zgodba

V San Pablo Burgosu v španski ligi ACB se mu ni izšlo po pričakovanjih. Niti po individualni, niti po ekipni plati. V prvenstvu je v povprečju na parketu preživel le 18 minut igre, kar je 12 manj, kot v francoskem Gravelinesu sezono prej. Na tekmo je vpisal 5,8 točke in 2,6 asistence. San Pablo Burgos pa se je na zadnjem mestu poslovil od elite.

Intervju:

“Imel sem enoletno pogodbo, tako da je ta zgodba zaključena. Na žalost neuspešno. Zaenkrat nimam nekih načrtov, trenutno je osredotočenost le na reprezentanci,” pove Aleksej, ki dodaja, da stikov s potencialnimi novimi delodajalci še ni imel.

Tudi ne s Cedevito Olimpijo, ki bo pred novo sezono zagotovo krčevito iskala tudi kvalitetne slovenske košarkarje. Še bolj po odhodu Jake Blažiča, ki se seli v Turčijo, pri podaljševanju pogodb pa se zatika tudi s številnimi drugimi slovenskimi nosilci moštva. “Nisem še imel nobenih pogovorov. Z nobenim klubom, če sem povsem pošten. Mislim, da je še prezgodaj, ekipe šele zdaj začnejo s sestavljanjem. Verjamem, da bo v juliju več jasnega.”

V Trst dograjevati kemijo

Je pa zato toliko bolj srečen v reprezentanci. “Vsi smo zadovoljni, da smo skupaj. Kemija je že standardno dobra. Začelo se je počasi z uigravanjem, s katerim nimamo težav. V nadaljevanju priprav v Trstu bomo delali na podrobnostih. Če je kemija dobra, je vse lažje.”

Ponedeljkov zbor pred odhodom v Trst. Foto: Uroš Skaza

V Trst je odpotovalo 12 košarkarjev, medtem ko se bosta Žan Mark Šiško in Luka Dončić kot zadnja dva manjkajoča koščka igralskega mozaika priključila pozneje. Na vprašanje, če bi raje priprave nadaljeval doma, je odgovoril: “Mogoče je bolje, da gremo v Trst, smo tam skupaj in se čim več družimo. To je dobro za kemijo, s katero nimamo problemov, a da se še kaj dograditi.”

Trenutno je vsa koncentracija v izbrani vrsti na samih sebi, po pripravljalni tekmi z Italijo na Dan Državnosti, se bodo še temeljiteje začeli pripravljati tudi na Hrvaško.

O prepričevanju Gorana Dragića, da reprezentančno kariero podaljša do septembrskega EP 2022:

“Vsi ga prepričujemo! Mogoče smo mu nekajkrat rekli, če bo potegnil do EuroBasketa, a se ne da. Niti ne vem v kakšnem stanju je, fizično in psihično. Mislim, da bo petih letih se znova vrniti v ta ritem, je malce težko. Na koncu bo to njegova odločitev. Mislim, da karkoli se bo odločil, nihče s tem ne bo imel težav. Zdaj je tukaj, kaj bo pa potem, bomo pa videli. Pomembno je, da se osredotočamo na te kvalifikacije.”

Dragić je sicer pred dnevi na odprtju svojega tretjega košarkarskega igrišča, tokrat v Novem mestu, še enkrat več zatrdil, da se ne bo pustil prepričati in bo s tekmama proti Hrvaški in Švedski dokončno zaprl reprezentančno poglavje svoje kariere.

Aleksej Nikolić, foto: Aleš Fevžer

Ostra konkurenca

Trenutno je na seznamu 14 košarkarjev kar pet organizatorjev igre – Luka Dončić, Goran Dragić, Žan Mark Šiško, Aleksej Nikolić in Luka Rupnik. Veljati doda, da bi bil del izbrane vrste tudi Žiga Samar, a se te dni mudi v ZDA, kjer se pripravlja na nabor lige NBA. Konkurenca je tako izjemna.

“To je povsem normalno. Prav je, da je konkurenca. To je lahko samo dobro, da napredujemo vsi skupaj in se borimo za minute. Ni pa kakšnega pritiska, zdrava konkurenca,” na širok nabor na položaju “enke” odgovori Nikolić.

Slovenija se bo v tretjem Fibinem kvalifikacijskem oknu za SP 2023 v skupini C najprej v Stožicah pomerila s Hrvaško (30. 6.), nato pa jo čaka še gostovanje na Švedskem (3. 7.). Obe tekmi si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na Sportklubu.

Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile najboljše tri reprezentance iz skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine. Skupina C se bo križala s skupino D. Tam z izkupičkom 3:1 vodi Nemčija, Izrael in Estonija sta polovično uspešna (2:2), Poljska pa je zadnja z eno zmago. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje