Kjer je dim, je tudi ogenj: ameriška okrepitev za Slovenijo

Košarka 6. Maj 202413:44 0 komentarjev
Luka Dončič z novim ameriškim soigralcem? Foto: Profimedia

Bo ameriški center Maccabija Josh Nebo res v kratkem postal slovenski državljan in reprezentant? Košarkarska zveza Slovenije odgovarja.

V zadnjem obdobju smo večkrat poročali o namigih, da bi utegnil Josh Nebo v prihodnje zapolniti vrzel na položaju naturaliziranega košarkarja v slovenski moški članski košarkarski reprezentanci. “O tem zdaj, ko je v teku sezona, ne morem govoriti,” se je pred dnevi na tekmi v Beogradu odzval 26-letni Američan v dresu Maccabija. So nam pa s pomenljivim odgovorom postregli pri Košarkarski zvezi Slovenije. Primera omenjenega Američana resda niso neposredno komentirali, so pa dali javno vedeti, da se spogledujejo z možnostjo nove naturalizacije.

“Tako vodstvo Košarkarske zveze Slovenije kot štab moške članske reprezentance na čelu s selektorjem Aleksandrom Sekulićem sta v izjavah večkrat poudarila, da je na mestu naturaliziranega košarkarja v zasedbi več možnih scenarijev. Poleg Mika Tobeyja in Jordana Morgana, ki sta v zadnjih letih prispevala ogromno za slovensko reprezentanco, se je tako pojavila tudi možnost nove košarkarske naturalizacije. Glede na to, da postopki potekajo, o konkretnih imenih še ne moremo govoriti. Če bo do realizacije prišlo, bomo o tem vsekakor obvestili športno javnost,” se glasi odgovor KZS.

Spomnimo, slovensko reprezentanco v začetku julija (2. – 7.) čaka kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah. Sekulićeva četa bo vozovnico za Pariz lovila v Pireju, kjer jo sprva čakata Hrvaška in Nova Zelandija, ob želenem napredovanju pa še polfinale in finale (v sosednji skupini so Egipt, Grčija in Dominikanska republika). Še pred tem bodo Slovenci odigrali tri pripravljalne tekme, in sicer dve z Litvo (22. 6. v Kaunasu, 25. 6. pa v Ljubljani), nato pa še z Brazilijo (28. 6., Ljubljana). In kaj lahko se zgodi, da se bo po Arielu McDonaldu, Anthonyju RandolphuJordanu Morganu in Miku Tobeyju v slovenskem dresu predstavil še peti Američan.

Kdo je Josh Nebo?

Gre za 26-letnega Američana z nigerijskimi koreninami, ki se je rodil v Housonu. Kot otrok se je ukvarjal tudi z ameriškim nogometom, s košarko pa se je spoznal šele v poznejših letih osnovne šole. V srednji šoli Cypress Lakes je igral celo z zvezdnikom Sacramenta v ligi NBA De’Aaronom Foxom, a ni spadal med najperspektivnejše. To se je spremenilo na univerzi Saint Francis, kjer je zrasel še za skoraj 10 centimetrov in pridobil tudi veliko mišične mase.

Po petih letih študija, ki ga je po selitvi sklenil na univerzi Texas A&M, se je prijavil na nabor lige NBA, a ni bil izbran. Profesionalno kariero je tako začel v Izraelu, in sicer pri Hapoelu Eilat. S povprečjem 13,9 točke in 9,9 skoka si je nabral kopico snubcev in se v sezoni 2021/22 pridružil Žalgirisu ter tako pot nadaljeval v evroligi.

Za slovit litovski klub je na tekmo vpisal 8,8 točke in 6,2 skoka ter se po sezoni vrnil v Izrael, a podpisal za tamkajšnjega velikana Maccabi, kjer nastopa že drugo leto. Letos je v skupinskem delu v 23,3 minute dosegal po 11,1 točke, 7,3 skoka in 0,8 blokade na dvoboj. Na vseh 33 tekmah je začel v prvi peterki, enako velja za dodatne kvalifikacije in četrtfinale. Rezultat v seriji Maccabi-Panathinaikos je trenutno 2-2. Odločilna tekma bo na sporedu v torek v atenski Oaki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!