Prepelič: Zdravnika sem najprej vprašal, ali bom igral na EP

Košarka 29. Jul 202211:58 3 komentarji
Znova v reprezentanci: Klemen Prepelič. Foto: Aleš Fevžer

Poškodovana roka je zaceljena. Zdravniška zelena luč je prižgana. Zlati reprezentant in olimpijec Klemen Prepelič pod koši znova deluje kot riba v vodi. "Dokazal bom, da sem še vedno stari Prle," pravi ob robu kranjskogorskih priprav na EuroBasket 2022.

Ko si je 28. marca huje poškodoval levo roko, so mu misli takoj pobegnile proti reprezentanci. “Ob rentgenskem slikanju sem zdravnike najprej vprašal, ali bom lahko zaigral na EuroBasketu. Smejali so se, jaz pa sem mislil smrtno resno. Sprva je žarel celo žarek upanja, da bom nared do končnice španskega prvenstva. Kost se, žal, takrat še ni povsem zarasla. Na srečo sem se lahko nato v miru pripravil na reprezentančno poletje,” pripoveduje Klemen Prepelič, ki ima zdaj v svojem arhivu vsa zdravniška dovoljenja za polne obremenitve, kontaktne treninge in tudi tekme.

“Ta pot je bila dolga, daljša, kot se zdi,” pravi 29-letni Bistričan. “Prvič v življenju sem bil poškodovan. Za nameček v nepravem trenutku, saj se je sezona prelomila v odločilno fazo. Na srečo sem se do poletja vrnil. Včeraj sem opravil tudi prvi kontaktni trening. Tudi zdravniški pregledi so pokazali, da sem povsem nared,” zdaj z vidnim olajšanjem pripoveduje član Valencie, s katero je podaljšal pogodbo tudi za prihajajočo sezono. Ta prinaša vrnitev na evroligaško sceno. A o tem bo razmišljal po koncu poletja. Če se oklenemo njegovih besed – po 18. septembru.

Mike Tobey in Klemen Prepelič. Foto: FIBA

“Verjamem, da se bomo takrat znova veselili, čeprav nas zelo zahtevno delo čaka že v predtekmovalni skupini. Toda če hočeš biti najboljši, moraš premagati vse,” je proti datumu finala EuroBasketa samozavestno pogledal reprezentančni ostrostrelec. “Ne bomo se postavljali v podrejen položaj. Z Dončićem, Dragićem, če se odloči še zadnjič zaigrati, in vsemi nami, ki smo bolj izkušeni, imamo lepe možnost za uspeh,” pripoveduje Prepelič, ki se je hitro priključil javnemu nagovarjanju Gorana Dragića. “Povedal sem mu, da si tudi jaz zaslužim poslovilno tekmo z njim.”

Motiviranost je velika tudi zaradi nesrečnega zaključka lanskoletne reprezentančne akcije, ko je Slovenija za las ostala brez olimpijskega finala. V središču pozornosti se je znašel prav Prepelič, ki je v polfinalu OI ob zadnjem polaganju naletel na blokado nebeškega skakalca Nicolasa Batuma. Pravi, da tisti trenutek pogosto podoživlja. A si ga ne očita. Dodaja, da je zdaj čas za novo zgodbo. “Reala in Valencie na svoji klubski poti ne bi videl, če ne bi bilo reprezentance. Zato se vedno z veseljem vračam. Ne glede na to, ali gre za kvalifikacije ali za veliko tekmovanje. Na vse akcije gledam z zvrhano mero spoštovanja. Spominjam se besed selektorja Igorja Kokoškova, ki je dejal, da je reprezentanca najboljša ekipa, za katero bomo v karieri igrali,” je pogovor s sedmo silo sklenil Klemen Prepelič.

Foto: Aleš Fevžer

Kaj čaka slovensko reprezentanco?

Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so trenutno zbrani v Kranjski Gori, pot jih bo nato vodila še v Laško, Celje, Carigrad in Ljubljano. V okviru priprav na EuroBasket čaka izbrano vrsto šest pripravljalnih tekem, prvi, tudi s prenosom na Sportklubu, že prihodnji teden v Celju.

Četrtek, 4. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Nizozemska

Sobota, 6. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Črna gora

Petek, 12. avgust – Carigrad

Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust – Carigrad

Slovenija – Ukrajina

Sreda, 17. avgust, 20.15 – Ljubljana

Telemachov spektakel: Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Hrvaška

Pred začetkom EuroBasketa bo na sporedu tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovenijo čakata dve tekmi, ena v gosteh in druga doma.

Četrtek, 25. avgust

Slovenija – Estonija

Nedelja, 28. avgust

Nemčija – Slovenija

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september

17.15, Slovenija – Litva

Sobota, 3. september

20.30, Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september

17.45, Slovenija – BiH

Torek, 6. september

20.30, Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september

17.15, Francija – Slovenija