Okrog Gorana Dragića veje selektorjev optimizem

Košarka 28. Jul 202217:39 > 17:51 1 komentar
Aleksander Sekulić in Goran Dragić. Foto: Aleš Fevžer

"Vse poteka po začrtani poti," po prvih treningih reprezentance v pripravah na EuroBasket 2022 razmišlja selektor Aleksander Sekulić, ki je že pozdravil prve zamudnike. Zdaj čaka le še, da se reprezentanci priključijo Mike Tobey in trojica iz lige NBA. Tudi Goran Dragić.

“Imamo mir, dobre pogoje in, o čemer stalno govorim, odlično vzdušje. Veseli me delovna vnema. Ta je v tej fazi, ko je v ospredju bazična priprava, še toliko bolj pomembna. Košarkarje poskušamo po treh tednih počitka dvigniti na višjo raven,” je, medtem ko je reprezentante poslal na počitek, ob vznožju zelenega smučarskega središča v Kranjski Gori zadovoljno pokimal selektor Aleksander Sekulić.

Prvi mož slovenske moške reprezentance ima trenutno pod svojim okriljem 16 košarkarjev. Tudi povratnika po poškodbi Klemna Prepeliča, ki na treningih dokazuje, da je zahteven pomladni zlom roke že zgodovina. “Vse poteka brez večjih težav,” dodaja selektor, ki te dni taktirko pogosto prepušča trenerju za telesno pripravo Anžetu Mačku. Ne le na okoliških poteh. Tudi košarkarski treningi so še močno prilagojeni, kar v praksi pomeni, da ne vključujejo kontaktne igre.

Povsem drugače bo že prihodnji teden, ko se bodo reprezentančni kandidati preselili v Laško in drugi sklop sklenili s pripravljalnima tekmama proti Nizozemski in Črni gori v celjskem Zlatorogu. Do takrat zanesljivo še ne gre pričakovati kakšnega kadrovskega reza, saj želi selektor na delu videti tudi mlajše igralce, ki doslej še niso imeli prav veliko stika s člansko izbrano vrsto (Bine Prepelič, Luka Ščuka, Saša Ciani in Robert Jurković).

“Na priprave so prišli v tekmovalnem ritmu, tako da se bodo lahko hitro vklopili. Osnovna ideja pa je, da odigrajo tudi kakšno tekmo. Videti morajo, kako deluje reprezentanca, kakšne so zahteve, kakšna so pričakovanja … Mi pa bi radi videli, kako se bodo odzvali. V nadaljevanju kvalifikacij za SP 2023 za tovrstne procese pač ne bo dovolj časa,” pravi Sekulić, ki bo že ob koncu prihodnjega tedna lahko na pripravah pozdravil nove ”zamudnike”.

Medtem ko bo prvi zvezdnik reprezentance Luka Dončić prvi trening opravil 8. avgusta, bosta že štiri dni pred tem v pogonu tudi Mike Tobey in Vlatko Čančar. Sekulić verjame in upa, da bo z njima v reprezentančni tabor vkorakal tudi Goran Dragić. Na zadnjo uradno privolitev zatega kapetana sicer še čaka. “Imam dober občutek,” pravi in dodaja: “Poudariti pa gre, da je Gogi toliko dal naši košarki, da mu pripada ta čas za končno odločitev. Vsakršno odločitev bomo spoštovali.”

Slovenska reprezentanca: kandidati

Jaka Blažič, Saša Ciani, Vlatko Čančar, Jakob Lovrenc Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Robert Jurković, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Samar, Luka Ščuka in Mike Tobey.

Kaj čaka slovensko reprezentanco?

V okviru priprav na EuroBasket čaka Sekulićevo četo šest pripravljalnih tekem, prvi, tudi s prenosom na Sportklubu, že čez dobra dva tedna v Celju.

Četrtek, 4. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Nizozemska

Sobota, 6. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Črna gora

Petek, 12. avgust – Carigrad

Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust – Carigrad

Slovenija – Ukrajina

Sreda, 17. avgust, 20.15 – Ljubljana

Telemachov spektakel: Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Hrvaška

Pred začetkom EuroBasketa bo na sporedu tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovenijo čakata dve tekmi, ena v gosteh in druga doma.

Četrtek, 25. avgust

Slovenija – Estonija

Nedelja, 28. avgust

Nemčija – Slovenija

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, 17.15

Slovenija – Litva

Sobota, 3. september

20.30, Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september

17.45, Slovenija – BiH

Torek, 6. september

20.30, Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september

17.15, Francija – Slovenija