Kocka je padla: Porzingis bo gostil Dončića

Košarka 29. Mar 202212:15 > 12:24
Luka Dončić. Foto: Fiba

Košarkarska kocka je padla. Zaključni turnir evropskega košarkarskega leta 2025 bo gostila Latvija. Skupinski del bo potekal še na Cipru in Finskem. Eno od predtekmovalnih skupin pa bi lahko gostila tudi Ukrajina.

V letu evropskega prvenstva, ki bo potekalo z enoletno zamudo, je Mednarodna košarkarska zveza naznanila gostitelje tega tekmovanje za leto 2025. A ne povsem v celoti. Znano je, da bo zaključni del EuroBasketa 2025 organizirala Riga, kjer bo lahko tamkajšnji zvezdnik Kristaps Porzingis gostil nekdanjega soigralca Luko Dončića. Latvija bo tudi gostitelj ene od predtekmovalnih skupin. Po eno skupino bosta prevzela še Ciper in Finska, odprto pa ostaja vprašanje četrtega gostitelja. FIBA želi priložnost nameniti Ukrajini, ki je tudi uradni kandidat. A zaradi vojne v tej državi, bo to vprašanje do nadaljnjega, predvidoma do novembra, ostalo odprto. Če se razmere do takrat ne bodo umirile, bo Fiba iskala nadomestnega gostitelja.

Stop znak za Rusijo

Kandidaturo za organizacijo prvenstva je sicer vložila tudi Rusija. Medtem ko sta se Ciper in Finska potegovala zgolj za eno od predtekmovalnih skupin, pa so Rusi, tako kot tudi Latvijci, Madžari in Ukrajinci, izrazili interes tako za zaključni kot tudi skupinski del EuroBasketa. Zaradi vojaškega napada na Ukrajino pa je Mednarodna košarkarska zveza v začetku meseca suspendirala ruske klube in reprezentance, ob tem pa preklicala tudi status kandidatke.

Četrtič v štirih državah

EuroBasket 2025 bo še četrti zaporedni s konceptom štirih gostiteljic. Zadnja država, ki je samostojno organizirala evropsko prvenstvo, je bila leta 2013 prav Slovenija. Dve leti pozneje bi morala največje evropsko košarkarsko tekmovanje gostiti Ukrajina, a je zaradi naelektrenih razmer v državi Fiba odločitev preklicala in prvenstvo razdelila med Hrvaško, Nemčijo, Latvijo in Francijo. Leta 2017 je EuroBasket potekal na Finskem in v Romuniji, Izraelu in Turčiji. Letos pa bodo soorganizatorice Nemčija, Češka, Gruzija in Italija.

Zlati spomini na EuroBasket 2017. Foto: Guliverimage

Slovenski niz

Evropsko košarkarsko prvenstvo je tudi eno od redkih mednarodnih tekmovanj, na katerih je Slovenija redna udeleženka. Vse od osamosvojitve leta 1991. Prvič so Slovenci na EP zaigrali leta 1993 v Nemčiji. Z naskokom največji uspeh je reprezentanca vknjižila pred petimi leti, ko se je v Carigradu okronala z naslovom prvaka. Branila ga bo letos v Kölnu in Berlinu. To bo za Slovence že štirinajsti zaporedni nastop na EP. Leta 2025 sledi še petnajsti?

Leta 2029 tudi slovenska kandidatura?

Ker naj bi Fiba nadaljevala s konceptom prvenstva v več državah, se z organizacijo znova spogleduje tudi Slovenija. “Za EuroBasket 2025 se nismo odločili za kandidaturo, saj bi bil to le dve leti po ženskem prvenstvu v Sloveniji prevelik zalogaj. Realno pa je pričakovati, da se bomo za 2029 podali v kandidaturo. Ne vem, pod čigavim vodstvom. Kot aktualni predsednik pa lahko povem, da nas to zanima,” je pred tremi meseci dejal Matej Erjavec, ki je pretekli teden prejel nov mandat predsednika Košarkarske zveze Slovenije.

Komentari

Vaš komentar