Slovenijo znova mika organizacija EuroBasketa

Košarka 20. Dec 202111:09 3 komentarji
Luka Dončić: nekoč na domačem EuroBasketu?

Leta 2029 bo Luka Dončić dopolnil 30 let. Po mnenju vodstva Košarkarske zveze Slovenije, pa čeprav je jasno, da bodo imeli takrat škarje in platno v rokah drugi ljudje, bodo to še ustrezna leta za zvezdniški nastop na domačem EuroBasketu v Ljubljani.

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec se je pretekli teden mudil v ZDA, kjer je obiskal Luko Dončića in Vlatka Čančarja. Pogovor je tekel predvsem o reprezentančnih tekmovalnih akcijah v letu 2022. V ospredju bo nastop na septembrskem EuroBasketu, ki ga bo Slovenija začela v Kölnu in, vsaj tako upajo, končala v Berlinu. Košarkarja iz lige NBA naj bi bila prisotna tudi na vsaj delu kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023, kjer pa bodo morali glavnino dela opraviti ”Evropejci”.

V Dončiću pa vodilni pri KZS ne vidijo zgolj glavnega protagonista na parketu, temveč tudi velikanski marketinški potencial. Med drugim želijo z njim 30. junija na pomembni kvalifikacijski tekmi s Hrvati napolniti Stožice. Obetajo si tudi novo navijaško romanje v Nemčijo. Veliko zanimanje za sodelovanje s krovno zvezo je prav na račun LD 77 pokazalo večje domače podjetje, v sklepni fazi pa je tudi dogovor z opremljevalcem Nike.

Pogled pa vodstvu KZS seže tudi proti letu 2029. Takrat bi se utegnila Slovenija vnovič podati v boj za organizacijo vsaj skupinskega dela evropskega prvenstva. “Za EuroBasket 2025 se nismo odločili za kandidaturo, saj bi bil to le dve leti po ženskem prvenstvu v Sloveniji prevelik zalogaj. Realno pa je pričakovati, da se bomo za 2029 podali v kandidaturo. Ne vem, pod čigavim vodstvom. Kot aktualni predsednik pa lahko povem, da nas to zanima,” pravi predsednik KZS Matej Erjavec.

Matej Erjavec

Slovenci zadnji samostojni gostitelji EuroBasketa

Spomnimo, Slovenija je bila gostitelj EuroBasketa 2013. To je bilo zadnje prvenstvo, ki je bilo organizirano v eni državi. Odtlej Fiba spodbuja tekmovanje v štirih državah. Leta 2015 so se tako pod organizacijo podpisale Francija, Nemčija, Hrvaška in Latvija, dve leti pozneje Finska, Izrael, Romunija in Turčija, leta 2022 pa si bodo evropsko prvenstvo razdelile Gruzija, Italija, Češka in Nemčija. Za to prvenstvo se je sicer potegovala tudi Slovenija, a ostala praznih rok.

“Pred kratkim je odbor Mednarodne košarkarske zveze zasedal v Tbilisiju. Ogledali smo si tudi ogrodje dvorane. Tiste dvorane, zaradi katere mi nismo dobili predtekmovalne skupine. Malce sem se pošalil, da smo pripravljeni vskočiti s Stožicami, pa so me hitro opozorili, da v primeru, če bi Gruziji spodletelo, lahko njeno mesto prevzame le država iz iste skupine,” pojasnjuje Erjavec.

Kaj pa EuroBasket 2025?

Prireditelji evropskega prvenstva 2025 bodo predvidoma znani spomladi prihodnje leto. V kandidacijski postopek se je vključilo šest držav, in sicer Ciper, Finska, Madžarska, Latvija, Rusija in Ukrajina. Prva dva kandidirata le za skupinski del, ostali štirje tudi za zaključni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje