Košarkarski ples za 2,5 milijona evrov

Košarka 9. Mar 202314:49 0 komentarjev
EuroBasket 2023 bo v Ljubljani in Tel Avivu potekal med 15. in 25. junijem. Foto: Aleš Fevžer

Ženski EuroBasket 2023 po organizacijski in predvsem finančni plati ni primerljiv z moškim prvenstvom, ki ga je Slovenija gostila pred desetletjem, vseeno pa delovno skupino na čelu z direktorjem Emirjem Haskićem čaka velik zalogaj.

Medtem ko se je proračun za moško evropsko prvenstvo leta 2013, ko so se v vlogi gostiteljev predstavili Celje, Jesenice, Koper in Ljubljana, približal trinajstim milijonom evrov, pa bo v denarni malhi za slovenski del letošnjega ženskega EuroBasketa 2,5 milijona evrov. Največja postavka bo pristojbina za Mednarodno košarkarsko zvezo, organizatorjem pa je delo močno olajšala država, ki naj bi krila strošek v višini do 1.420.000 evrov.

“Naslonili smo se na izkušnje predhodnih gostiteljev. Nihče se ni pohvalil z omembe vrednim zaslužkom. Ne Francija ali Španija in ne Latvija ali Srbija. Zato je osnovna ideja pozitivna ničla. Kaj je torej namen organizacije? Naše košarkarice si zaslužijo privilegij domačega tekmovanja. Obenem pa želimo dolgoročne učinke. Imamo zelo skromno število registriranih igralk. Ta trend bi radi dvignili. Žene pa nas tudi rezultatski izziv. Imamo zrelo reprezentanco, ki meri visoko. Napadamo najboljšo uvrstitev doslej. Osnovni cilj je uvrstitev v četrtfinale,” razmišlja predsednik KZS Matej Erjavec.

V ta namen sta Košarkarska zveza Slovenije in agencija B4 oblikovala posebno delovno skupino, ki jo kot direktor prvenstva vodi Emir Haskić. Trenutno je v projekt vključenih ducat oseb. Številka bo do junija narasla na 25, dobršen del sodelujočih pa je pred desetletjem sodeloval že v pripravah na moški EuroBasket 2013.  “Naša velika želja je, da bi dogodek pripoznala širša množica. S prvenstvom bi lahko ženska košarka dobila novo veljavo,” pripoveduje direktor Haskić, ki je s sodelavci prvo večje poglavje uspešno zaprl z organizacijo žreba kvalifikacijskih skupin.

Video: Emir Haskić

“Z vidika želenega tržišča nam je bil žreb kar naklonjen,” razmišlja prvi mož EuroBasketa 2023, ki ob tem ne skriva, da ima pri gradnji sponzorskega mozaika zvezane roke. “Smo dokaj omejeni. Na voljo imamo le dvanajst sponzorski mest. Za nameček niso najbolje izpostavljena. Večino pravic namreč zadrži Mednarodna košarkarska zveza. Vseeno se trudimo, da bi naše sponzorje in podpornike pokazali v najboljši luči,” poudarja Haskić.

Prihodnji teden se bo sprožila tudi prodaja vstopnic, pri čemer se organizatorji dobro zavedajo dokaj skromnega zanimanja za žensko košarko v Sloveniji. Bodo pa prav vstopnice predstavljale del prihodkov. “Tukaj bomo na potezi vsi, ki delujemo v slovenski košarki. Žensko reprezentanco in prvenstvo moramo približati ljubiteljem košarke,” zagotavlja generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, a vseeno priznava, da so Stožice ob omejenem navijaškem dosegu realno kar prevelike.

Maskoti EuroBasketa 2023. Foto: Aleš Fevžer

EuroBasket 2023

Slovenska reprezentanca bo četrtič zapored nastopila na EuroBasketu. Tokrat prvič v vlogi (so)gostitelja. Prvenstvo bo v Izraelu in Sloveniji potekalo med 15. in 25. junijem. Žreb je 16 reprezentanc razdelil v štiri štiričlanske skupine. Dve bosta domovali v Ljubljani, dve v Tel Avivu.

Skupine:

Skupina A (Tel Aviv): Španija, Grčija, Črna gora, Latvija.

Skupina B (Tel Aviv): Belgija, Italija, Izrael, Češka.

Skupina C (Ljubljana): Slovenija, Francija, Velika Britanija, Nemčija.

Skupina D (Ljubljana): Srbija, Turčija, Slovaška, Madžarska.

Neposredno napredovanje v četrtfinale si bodo zagotovile le zmagovalke skupine. Drugo in tretjeuvrščene pa čaka repasaž za preboj med osmerico. Vse tekme izločilnega dela, vključno z velikim finalom, bodo gostile ljubljanske Stožice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!