Lahka odločitev v veliki želji po novi priložnosti

Košarka 11. Sep. 20217:00
Delite:
Jurij Macura, foto: KK Krka.

V novi sezoni bo na slovenskih košarkarskih parketih znova igral tudi Jurij Macura, talentirani center, ki si je Krko izbral kot klub, kjer bi mu lahko uspel velik korak naprej. Pri 21-letih ima levji delež kariere še pred seboj, prav mladost in poletnost pa je v pogovoru za Sportklub izpostavil kot največjo prednost Novomeščanov v novi sezoni.

Jurija Macuro je pot v tujino zanesla že v najstniških letih. Že leta 2016 je namreč podpisal s špansko Baskonijo in nato naslednja tri leta preživel v rezervnem moštvu kluba. Od leta 2019 so sledile posoje v Mego Bemax, Koper Primorsko in beograjski FMP.

Težave so mu povzročale tako poškodbe, kot tudi neigranje v Beogradu v minuli sezoni. V ligi ABA je dobil priložnost na le devetih tekmah, v povprečju pa je bil na parketu dobrih 11 minut na srečanje. Vsakoletne selitve je imel dovolj, zato z Baskonijo ni želel nadaljevati.

Jurij Macura na pripravljalni tekmi proti Iliriji, foto: KK Krka.

Obrnil nov list

“Najprej se je zgodilo, da smo se z Baskonijo dogovorili za prekinitev sodelovanja. Imel sem možnost podaljšanja še za eno sezono, a smo se odločili, da je za obe strani bolje, če se razidemo,” v pogovoru za Sportklub pove 211 centimetrov visoki Ljubljančan.

Podpis s Krko se je odvil hitro, obstajal je obojestranski interes: “Krka je bila precej lahka odločitev. Z večino fantov se poznam iz mlajših kategorij. Tudi s trenerjem Damjanovićem se poznava, sodelovala sva že v mlajših reprezentancah in to uspešno. Oni so imeli enake načrte kot jaz in smo se dogovorili.”

Prav delo z Daliborjem Damjanovićem je bil velik dejavnik pri sklenitvi sodelovanja z lanskimi pokalnimi prvaki. “Daco mi je od nekdaj všeč, od prvega sodelovanja v U20 reprezentanci. Vedno sem se odlično počutil in odlično igral, ko sva sodelovala. Je dober trener, ki točno pove, kaj si želi, kaj od tebe zahteva, zna pohvaliti in grajati v pravih trenutkih. Res zelo mi je všeč.”

Želel si je sodelovati z Daliborjem Damjanovićem, foto: KK Krka.

V Novem Mestu so pred sezono pripeljali kar osem novih obrazov, ekipa je večinoma zelo mlada in talentirana. Po letu neigranja bo skušal svoj talent ob Macuri dokazovati tudi Marko Arapović. Za uspeh na parketu bo tako zelo pomembno predvsem zdravje.

Preberite si vse, kar je v pogovoru med obiskom na treningu v dvorani Leona Štuklja povedal talentirani član Krke.

Lahko rečemo, da ste obrnili nov list, nad vami ni več kluba, ki vas pošilja naokrog, usodo imate v svojih rokah?

Tako je. Prva stvar je, če te pošiljajo na posojo, tam nikoli nisi od tistega kluba in nisi v prvem planu, vse je dosti težje. S Krko smo se dogovorili, z Damjanovićem imamo zelo dobre namene, mislim, da je pred nami super sezona.

Jurij Macura in Dalibor Damjanović na junijskem zboru članske reprezentance.

Kakšna bo vaša vloga, kako vam je predstavil celotno zgodbo?

S trenerjem sva govorila že nekaj časa, že na pripravah za reprezentanco. Tudi z direktorjem Juretom Balažićem smo bili v stikih. Vsi skupaj smo prišli do dogovora, moja naloga je narediti korak naprej, od teh zadnjih let, ko so bile poškodbe in tako naprej. Letos upam, da se bo zgodil ta korak, moja stvar je, da dajem vse od sebe, ostalo bo prišlo samo od sebe.

Dalibor Damjanović o Macuri: Jaz bi rad videl, da Macura nadaljuje od tam, kjer je ostal v Koper Primorski. Lahko, da je dobro treniral, a za razvoj to ni bilo dobro, igralci, ki ne igrajo, stagnirajo.

Bi lahko bila ta želja po dokazovanju odločilna, prav vidva z Markom Arapovićem bi lahko bila jeziček na tehtnici?

Seveda. Midva sva igralca, ki sva imela zadnje sezone resne težave s poškodbami. To nama ni dopuščalo, da bi pokazala vse kar lahko. Letos imava nekaj za pokazati, konec koncev pa celotna ekipa. Smo igralci z veliko potenciala, ogromno prostora za napredek. Skozi trening in dobro sodelovanje bomo poskušali to popraviti in to pokazati tudi na tekmah.

Jurij Macura na tekmi Slovenije v kvaifikacijah za Eurobasket, proti Avstriji 29. novembra 2020.

Bili ste del reprezentance na pripravah pred kvalifikacijami za olimpijske igre, na koncu vas nismo videli niti na pripravljalnih tekmah. Kako je s poškodbo?

Dobil sem neugoden udarec v koleno na treningu v Stožicah, kar mi je preprečilo nadaljevanje sodelovanja z reprezentanco. Potem se na žalost ni izšlo, da bi odigral kakšno pripravljalno tekmo ali se celo prebil v ekipo.

Kako težko je bilo to sprejeti?

Težko je bilo že zato, ker sem na reprezentanco prišel zelo dobro pripravljen. Z FMP-jem smo se dogovorili, da po ligi ABA že aprila končam in se s trenerjem Anžetom Mačkom pripravljam, prišel sem nazaj in sem lahko treniral. Potem se zgodi en udarec. Težko je, ker ne moreš ničesar storiti, a z Luko Dončićem bo, kot lahko vidimo, še dovolj priložnosti. Zato ni tako hudo.

Kakšna je bila celotna izkušnja?

Odlična. Čutilo se je že na začetku, po kvalifikacijah za EuroBasket, da je prava energija. Tudi s trenerjem Aleksandrom Sekulićem se je čutilo nek preobrat v mišljenju, v agresivnosti, v neki borbenosti, da bomo samo napredovali in se bodo fantje izkazali.

Sezono začenjate z dvema tekmama proti Cedeviti Olimpiji. Kaj je lahko vaša prednost, glede na to, da s proračunom in po imenih ne morete tekmovati?

Na eno tekmo se lahko zgodi marsikaj. Naša prednost je lahko borbenosti in mlade sveže noge ter ekipno igranje. Na to se osredotočamo na treningih, da izkoristimo ta prostor za napredek in se kot ekipa skupaj izboljšamo.

Začetek sezone v treh tekmovanjih

Slovenski superpokal:
17. september: Cedevita Olimpija – Krka

Liga ABA, 1. krog:
25.. september: Cedevita Olimpija – Krka

Državno prvenstvo, 1. krog:
29. september: Krka – Zlatorog

Komentari

Vaš komentar