Legendarni Nemec izpostavil Luko Dončića

Košarka 5. Jul 202312:18 1 komentar
Foto: Profimedia

O letošnjem svetovnem prvenstvu je spregovoril legendarni Dirk Nowitzki, eden najboljših evropskih igralcev vseh časov in največji, kar jih je nadelo dres Dallas Mavericks.

Dirk Nowitzki tudi po koncu igralske kariere ostaja vpet v košarkarsko dogajanje. Pred dvema letoma je v Dallasu sprejel svetovalno vlogo, ko je potekala velika prevetritev strokovnega kadra franšize. Prav tako že od leta 2019 deluje kot predsednik Fibine komisije igralcev, hkrati je postal še član odbora krovne košarkarske zveze.

Pred dnevi si je od blizu pogledal že svetovno prvenstvo do 19 let, na katerem so Slovenci osvojili deveto mesto. Na članskem bo Slovenija merila še višje, a pot do izločilnih bojev bo zelo zahtevna, čemur pritrjuje tudi 45-letni Nemec.

Dirk Nowitzki
Dirk Nowitzki. Foto: FIBA

Tako Nemčija kot Slovenija bosta boje v skupinskem delu odprli na Okinavi, ki gosti dve od osmih predtekmovalnih skupin. Slovenci se bodo sicer najprej pomerili z Gruzijo, Venezuelo in Zelenortskimi otoki. Precej močnejša je druga japonska skupina, kjer sta poleg domačinov in Nemcev še Avstralija in Finska.

“V Nemčiji sem jih slišal zaradi žreba za evropsko prvenstvo, ko smo dobili izjemno težko skupino s Slovenijo, Francijo, Litvo, Bosno in Hercegovino ter Madžarsko, pa smo na koncu osvojili bron. Očitno sem delo opravil dobro,” je dejal Dirk, ki je kroglice izžrebal tudi za letošnje svetovno prvenstvo.

Najboljši dve reprezentanci iz vsake skupine se uvrstita v drugi del, kjer se nato združijo v novo skupino. Če bodo Nemci in Slovenci napredovali, bi se torej na Okinavi pomerili v drugi fazi tekmovanja.

Dončić med favoriti za MVP turnirja

“Na papirju imamo eno najboljših ekip v zgodovini nemške reprezentance. Izjemno. A to prinaša izzive. Se bodo vsi razumeli? Bodo delili žogo? Leta 2019 smo imeli večino najboljših, pa se ni izšlo. Skupina je sicer zelo težka,” je glede skupine E dejal Nowitzki, ki sicer med najožje favorite uvrstil ZDA, Španijo, Avstralijo in Kanado. Delno pa bo seveda vse odvisno tudi od zasedb, ki jih bodo reprezentance poslale na mundial, je dodal.

Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis via Guliver

Leta 2002 je bil MVP svetovnega prvenstva prav legendarni Nemec, ki je takrat štel komaj 24 let in Nemčijo popeljal do bronaste medalje na SP v ZDA. Glede letošnjih favoritov za ta laskavi naziv je izpostavil Luko Dončića, svojega soigralca v Teksasu v zadnji sezoni v karieri.

“Upam, da bo igral. Potem bo imel priložnost, da je prvi strelec turnirja. Ogromno stori za Slovenijo. Gledal sem ga lani na EuroBasketu, ogromno ima žogo v rokah, sprejema odločitve, dosega koše in asistira. Če bo Slovenija igrala dobro, potem je favorit. A na turnirju bo veliko izjemnih igralcev.”

Svetovno prvenstvo 2023 bodo od 25. avgusta do 10. septembra skupaj gostili Japonska, Filipini in Indonezija. Slovenija se bo v razširjeni zasedbi za priprave zbrala 17. julija. Dončić se bo treningom predvidoma priključil konec meseca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje