23 dejstev ob 60-letnici legendarnega Michaela Jordana

Michael Jordan
Foto: guliverimage

Michael Jordan, en največjih košarkarjev vseh časov, praznuje svoj 60. rojstni dan. Tukaj je 23 dejstev ob jubileju legendarne številke 23.

Rodil se je 17. februarja 1963

Michael Jordan se je rodil v Brooklynu v New Yorku 17. februarja 1963 kot četrti od petih otrok. Ljubezen do košarke (in bejzbola) je podedoval po svojem očetu.

Ljubitelj geografije

Jordan je imel v primeru, da se košarkarska kariera ne bi obnesla, rezervni načrt. Želel si je postati vremenoslovec, saj sta ga zelo zanimala področja geografije in meteorologije. Kasneje se je vrnil na fakulteto in tudi opravil diplomo iz kulturne geografije.

Tretji izbor na naboru

Jordan je univerzitetno košarko igral na univerzi v Severni Karolini. V tretjem letu je zapustil fakulteto in se prijavil na nabor lige NBA. Leta 1984 je bil izbran kot tretji. Houston je takrat kot prvega izbral Nigerijca Hakeema Olajuwona, Portland kot drugega Sama Bowieja. Michael Jordan je padel vse do tretjega izbora in pristal v Chicagu. Vse ostalo je zgodovina.

Foto: guliverimage

Šestkratni prvak

Jordan je v svoji bogati karieri osvojil šest šampionskih prstanov. S Chicagom je bil najboljši v letih 1991, 1992, 1993 ter 1996, 1997 in 1998. Slavil je v vseh šestih finalih lige NBA, v katerih je nastopil.

Najboljši napadalni košarkar vseh časov

Michael Jordan še vedno drži rekord po doseženih točkah na tekmo v ligi NBA. V rednem delu sezone je v svoji 1072-tekem dolgi karieri dosegal po 30,12 točke na srečanje, v končnici celo 33,4 točke.

Ob njem je zaigral tudi Slovenec

Z legendarnim Michaelom Jordanom je zaigral tudi Slovenec. Boris Gorenc je bil poleti leta 1997 del zasedbe Chicaga, na McDonald’s turnirju v Parizu je z legendarno številko 23 tudi zaigral.

Na zgornji fotografiji: Michael Jordan (peti z leve), Boris Gorenc (tretji z desne).

Proti Slovencu že leta 1981

Njegov prvi slovenski tekmec je bil Peter Vilfan. Leta 1980 se je Jordanova univerza Severna Karolina, takratni univerzitetni prvak lige NBA, pomerila z jugoslovansko reprezentanco. Jugoslavija je tekmo izgubila po podaljških,

Jordan ne pozna treh zaporednih porazov

Michael Jordan kar osem let (med letoma 1990 in 1998) ni izgubil treh tekem zapored. Drži rekord pri 626 zaporednih tekmah brez niza treh porazov. Drugi na tej “lestvici” je Stephen Curry, ki mu je to uspelo v roku 314 tekem. 312 tekem manj od Jordana.

Prva upokojitev leta 1993

Michael Jordan je šokiral športni svet leta 1993, ko je po osvojitvi naslova in smrti očeta napovedal upokojitev. Ob tem je priznal, da je izgorel zaradi treniranja z ameriško reprezentanco za olimpijske igre leta 1992.

Jordan se je od športa poslovil kar trikrat. Drugič leta 1998 po šestem osvojenem prstanu, še zadnjič pa leta 2003 po dveh sezonah v dresu Washingtona.

Foto: guliverimage

Igral tudi bejzbol

Po prvi košarkarski upokojitvi leta 1993 je Jordan podpisal pogodbo z nižjeligaško bejzbolsko ekipo, preden se je leta 1995 vrnil na košarkarske parkete.

Filmska zvezda

Jordan je leta 1996 nastopil v filmu Space Jam, kjer se je skupaj z Zajčkom Dolgouščkom in ostalimi risanimi junaki spopadel s pošastmi, ki so ukradle košarkarske sposobnosti Charlesu Barkleyju, Shawnu Bradleyju, Patricku Ewingu, Larryju Johnsonu in Muggsyju Boguesu.

Filmu je svoj delež prispeval tudi nekdanji košarkar ljubljanske Olimpije DeAnthony Langston, ki je pred animacijskimi posegi v dvorani z zelenim ozadjem pomagal upodobiti košarkarski lik Modre pošasti.

Foto: guliverimage

Dvakratni olimpijski prvak

Michael Jordan je dvakrat osvojil olimpijsko zlato. Prvič mu je to uspelo leta 1984, bil pa je tudi del legendarnega Dream Teama leta 1992, ko so Američani v finalu ugnali Hrvate na čelu s Tonijem Kukočom in Draženom Petrovićem. Ekipa je na tistem turnirju, tudi po zaslugi Michaela Jordana, povprečno zmagovala za 44 točk na tekmo.

Foto: guliverimage

Največji ameriški športnik 20. stoletja

Michael Jordan je bil s strani športnikov, novinarjev in ostalih osebnosti, povezanih s športom, izbran za najboljšega ameriškega športnika 20. stoletja. Med drugim je “premagal” nekatere ikone ameriške športne scene, tudi boksarja Muhammada Alija in bejzbolista Baba Rutha.

Jordan in številka 23

Jordan je najbolj poznan po številki 23, ki jo je populariziral v najbolj legendarno številko v celotni košarki. A to ni edina številka, ki jo je na hrbtu nosil legendarni košarkar.

V dresu ameriške reprezentance je bil poznan kot številka 9, tudi v Chicagu pa je nosil dres z dvanajstico in 45-ico. Številko 12 je imel na hrbtu 14. februarja 1990, ko je tat ukradel njegov dres na tekmi proti Orlandu, zato si je bil primoran nadeti majico s številko 12.

Po prvi upokojitvi je Chicago pod strop United Centra obesil njegov dres s številko 23, ob vrnitvi pa te številke ni smel obleči. Zato je za nekaj časa na hrbtu nosil številko 45, ki jo je nosil že v srednji šoli. Jordan je kot razlog povedal: “Nisem želel igrati s številko, v kateri me je oče zadnjič videl igrati. Ker ga ni bilo več z nami, sem o svoji vrnitvi razmišljal kot o novem začetku.” Po le 23 tekmah je znova oblekel triindvajsetico.

Najbogatejši športnik vseh časov

Michael Jordan je najbogatejši športnik vseh časov. Njegovo premoženje je ocenjeno na 1,7 milijarde dolarjev, a od tega je v svoji profesionalni športni karieri zaslužil manj kot 100 milijonov dolarjev. Premoženje je zaslužil predvsem zaradi pogodbe z ameriško športno znamko Nike.

Najbolje plačan le v dveh sezonah

Jordan pred letom 1997 nikoli ni zaslužil več kot 4 milijone dolarjev na sezono. Najbolje plačan košarkar v ligi je bil le v dveh sezonah: leta 1997 je prejel 30 milijonov dolarjev, leto kasneje kar 33 milijonov.

“Jordanke” in denarna kazen s strani lige

Jordan je bil na začetku kariere vsakič, ko je na parket prišel v košarkarskih copati Air Jordan, kaznovan z globo 5 tisoč dolarjev. Rdeče-črni čevlji namreč niso bili v skladu s pravili lige NBA. Ta so velevala, da morajo biti čevlji primarno bele barve. Globo je po vsaki tekmi plačalo podjetje Nike.

Po poročanju Forbesa Jordan od svoje športne obutve letno še vedno zasluži več kot 60 milijonov dolarjev.

Foto: profimedia

Želel podpisati za Adidas

V osemdesetih letih je Jordan prvotno želel podpisati pogodbo z Adidasom. Svetovalci so mu to odsvetovali in ga spodbujali, da podpiše pogodbo z Nikom, ki mu je takrat na plan podalo ponudbo, ki je “novinec ne more zavrniti.”

Pregrešno draga ločitev

Michael Jordan je bil 17 let poročen z Juanito Vanoy, s katero ima tri otroke. Leta 2002 sta se ločila, se na novo poročila, leta 2006 pa znova oddaljila. Ločitev je bila “sporazumna in obojestranska”, poravnava pa je znašala kar 168 milijonov dolarjev: to je bila takrat najdražja zvezdniška ločitev v zgodovini.

V svoji lasti ima franšizo v ligi NBA

Jordan je lastnik franšize Charlotte Hornets. Leta 2006 je postal manjšinski, leta 2010 pa tudi večinski lastnik. Ob prevzemu je postal prvi nekdanji košarkar, ki ima v lasti franšizo v ligi NBA, in pa tudi prvi temnopolti lastnik.

Komisar lige Adam Silver in Michael Jordan. Foto: guliverimage

Ljubitelj golfa …

Eden izmed Jordanovih hobijev je golf. Igrati ga je začel leta 1984, ko je tudi debitiral v ligi NBA. V Las Vegasu je med letoma 2001 in 2014 organiziral tudi dobrodelni Jordanov turnir golfa. Udeležili so se ga med drugim Wayne Gretzky, Michael Phelps, Samiel L. Jackson in Chevy Chase.

… in iger na srečo

Jordan je poznan tudi po svoji ljubezni do iger na srečo in stav. Znane so zgodbe z njegovimi ekipnimi kolegi, s katerimi je stavil skoraj o vsem. Ena izmed zloglasnih govoric znotraj lige pa je je bila, da Jordanova upokojitev leta 1993 ni bila “upokojitev”. Takratni komisar lige NBA David Stern naj bi ga namreč suspendiral prav zaradi njegove obsedenosti z igrami na srečo.

Lastnik dirkaške ekipe

Od leta 2004 do 2013 je imel Jordan v lasti dirkaško ekipo Michael Jordan Motorsports, ki je tekmovala predvsem v motociklističnih tekmovanjih, med drugim v seriji Superbike.