Ponovil čudež Luke Dončića in ga nato še presegel

Košarka 3. Jan 202310:59 0 komentarjev
Foto: Profimedia

V ligi NBA smo v zadnjem obdobju deležni številk, ki zgodovinsko gledano sodijo v sam vrh. Izjemnim igram, ki jih to sezono kaže predvsem Luka Dončić, se je z eno najboljših strelskih predstav vseh časov pridružil še Donovan Mitchell. Kako visoko kotira na lestvici največjih strelskih eksplozij?

Donovan Mitchell je v noči na torek Chicagu nasul neverjetnih 71 točk in tako po izjemni partiji Luke Dončića, ki je pred dnevi proti New Yorku zbral kar 60 točk, 21 skokov in 10 asistenc, poskrbel za nov zgodovinski večer v severnoameriški košarkarski ligi.

Košarkarje, ki so v vsej 76-letni zgodovini lige NBA dosegli ali presegli številko 71, bi lahko do včeraj prešteli na prste ene roke. Wilt Chamberlain, Kobe Bryant, David Thompson, Elgin Baylor in David Robinson. Od 2. januarja 2023 se je nabor razširil še na šestega člana.

Takšnih tekem s strani enega košarkarja je sicer liga NBA doživela že deset, a se je pod kar pet tovrstnih dosežkov podpisal Wilt Chamberlain. Legendarni center je hkrati edini igralec z več kot eno tekmo nad 70 točkami in drži tudi rekord po številu točk na enem obračunu. Leta 1962 je New York Knicksom nasul okroglih 100. Dosežek, ki se mu do danes prav zares ni nihče približal.

Kako strma je gora individualnih strelskih eksplozij na posamezni tekmi priča podatek, da je Dončićevih 60 točk, ki jih je 27. decembra 2022 nasul Knicksom, dovolj “šele” za 63. mesto. Po vrhu si ga deli še z 19 drugimi enakovrednimi strelskimi predstavami. Skupaj je bilo torej v vsej zgodovini lige NBA 82 tekem, na katerih je en igralec dosegel 60 točk ali več.

Ponovil Dončićev “manever” s črte prostih metov

26-letni Američan je zadel 22 od 34 metov iz igre, od tega izza črte 7 od 15 poizkusov. S črte prostih metov je zadel 20 od kar 25 metov. Ob tem si je iz “Dončićevega učbenika” iztrgal dodelano akcijo namerno zgrešenega prostega meta, skoka v napadu in zadetega meta za podaljšek! Naposled je Cleveland slavil s 145:134, kar 13 od 15 točk Cavsov v dodatnih 5 minutah igre pa je vpisal kdo drug kot Mitchell.

71 točk Donovana Mitchella proti New Yorku:

“Biti v knjigi rekordov s fanti, kot je Wilt, je resnično ponižno. Vedno sem verjel, da sem lahko eden najboljših igralcev v ligi. Brez besed sem in blagoslovljen, da sem v družbi te veličine,” je po dvoboju dejal Mitchell in v šali dodal: “Mislim, da sem nekoč imel takšne številke, ko sem igral računalniško igrico, vendar mislim, da nisem metal tako učinkovito.”

Legendarna slika, ki še danes velja za eno najbolj ikoničnih v zgodovini košarke. Foto: AP Photo/Paul Vathis via Guliver

Hkrati je v statistiko dodal še osem skokov in 11 asistenc ter tako ostal le dva skoka od vpisa v zgodovino kot prvi igralec, ki bi dosegel trojnega dvojčka ob 70 ali več doseženih točkah.

“Nocoj smo bili deležni ene največjih predstav v zgodovini igre. Vsaka poteza, ki jo je naredil, je bila za nas nujna. Donovan se nikoli ni postavljal nad ekipo, kako torej ne moreš navijati za takega fanta? Vsem drugim sem rekel, naj se umaknejo,” je bil nad predstavo varovanca navdušen trener Clevelanda J.B. Bickerstaff.

Mitchell sicer v Clevelandu igra najboljšo košarko v svoji karieri. Po petih letih v Utahu se je pred sezono v menjavi preselil v Ohio in močno okrepil Cavalierse, ki so eno od najprijetnejših presenečenj letošnje sezone. Po 38 tekmah imajo na računu 24 zmag in 14 porazov, dovolj za 4. mesto v vzhodni konferenci, za vodilnim Bostonom sicer zaostajajo le za dve zmagi. Mitchell pa je prvi strelec ekipe z 29,3 točke na obračun.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!