Nam lahko Dallas pripravi presenečenje?

Luka Dončić in Jason Kidd. Foto: Profimedia

Trgovanje med klubi se bo v ligi NBA zaprlo že čez nekaj dni, zato se v zadnjih dneh v ameriških medijih pojavlja vse več govoric o prestopih. Med njimi najdemo tudi Dallas Mavericks, ki pa trenutno niso med večjimi "igralci" na trgu.

Sveže iz ZDA:

NBA tržnica se to sezono zapre v četrtek 8. februarja, ob 21. uri po slovenskem času. Ker bo zadnji dan za dokončanje poslov na voljo izjemno malo časa – zaprtje je že ob 15. uri na vzhodni in 12. uri na zahodni obali ZDA – gre največ dogajanja pričakovati danes in v sredo.

V zadnjih dneh je bilo vse več špekulacij, zato je mogočih še nekaj menjav, morda bo med njimi tudi kakšna odmevnejša. Zelo aktivni so denimo Los Angeles Lakers, kjer je pred dnevi udarila celo novica, da bi lahko nov dom našel nihče drug kot LeBron James. Glede na njegov status in vpliv širom lige NBA, bi bila menjava sicer ogromno presenečenje, razen v primeru, ko bi šlo za skupno odločitev igralca in kluba.

V povezavi z Dallas Mavericks se trenutno resneje omenjata dve imeni. Gre za visoka košarkarja iz Milwaukee Bucks in Charlotte Hornets. Bo Luka Dončić za drugi del sezone dobil okrepitev?

Letos je bilo pred zadnjim tednom trgovanja sklenjenih že precej več dogovorov kot lani, ko smo videli vsega dve menjavi. Letos jih je bilo do vključno 4. februarja izpeljanih že sedem. Morda bo zato v zadnjih dneh malce več zatišja kot minulo leto, ko je denimo močno po trgu posegel tudi Dallas in iz Brooklyna pripeljal Kyrieja Irvinga.

Irving je v slabem letu za Dallas zaigral na zgolj 48 tekmah. Foto: Profimedia

Trenutna zmagovalca trgovanja: Clippers in Knicks

Najbolj je ligo razburkala selitev Jamesa Hardna iz Philadelphie v LA Clippers. Trenutno se zdi, da so kot veliki zmagovalci iz posla izšli slednji, ki so od 1. decembra na 30 tekmah vpisali 25 zmag in poleteli tik pod vrh zahodne konference.

Trenutno lahko poleg Clippersov med zmagovalce trgovanja štejemo še New York Knicks, ki so iz Toronta pripeljali odličnega krilnega košarkarja OG Anunobyja. Od njegovega debija v dresu Kratkohlačnikov je moštvo iz velikega jabolka dobilo kar 15 tekem od 18.

Največja tarča: Mikal Bridges (Brooklyn)

Eno od moštev, ki je to sezono najbolj negativno presenetilo, je brez dvoma Brooklyn. Lani se je zdelo, da so ekipa v vzponu in da so v menjavi Kevina Duranta v Phoenix iz Arizone dobili novega zvezdnika – Mikala Bridgesa. Njegove številke to sezono niso tako dobre kot lanske, Netsi pa so s poraznim razmerjem trenutno celo zunaj mest, ki vodijo v končnico. Številne franšize naj bi v zadnjih dneh preizkušale trdoživost Brooklyna in poizvedovale glede Bridgesa, iz Houstona naj bi prišla celo zelo mamljiva ponudba, a za zdaj v klubu ostajajo neomajni. Bodo vztrajali do konca zaprtja tržnice?

Mikal Bridges. Foto: Profimedia

Najverjetnejša menjava: Dejounte Murray (Atlanta)

Košarkar, ki se ga že praktično vso sezono najpogosteje povezuje s selitvijo, je branilec Dejounte Murray. Čeprav član Atlante še ni dolgo, iz San Antonia je prišel šele pred letom in pol, z zvezdnikom Traejem Youngom ne tvori zmagovalnega tandema. Najbolj naj bi se za njegove usluge zanimali Jezerniki, ki bi v nasprotno smer poslali D’Angela Russlla, a vprašanje, če bi Sokoli to ponudbo sprejeli.

Kaj bo storil Dallas?

Teksašani imajo trenutno precej zvezane roke, zato kakšne udarne menjave ni pričakovati. Morda le kakšno manjšo, ki bi naslovila globino na krilu in/ali pod obročem. Podrobneje smo se o razlogih, zakaj bodo morali biti Teksašani potrpežljivi vsaj do letošnjega nabora, že razpisali. Na kratko, manjka jim “plačilno sredstvo” v obliki izborov na naborih, saj lahko trenutno v menjavo vključijo zgolj enega v prvem krogu, za nabor leta 2027.

V iskanju pomoči na krilu naj bi se Mavsi zanimali za člana Washingtona Kyla Kuzmo, ki pa je trenutno najverjetneje za Dallas preprosto predrag. Podobno velja za Jeramija Granta, ki v dresu Portlanda na tekmo vpiše več kot 20 točk. Omenjalo se je še De’Andreja Hunterja iz Atlante in člana Charlotta P.J. Washingtona. Kakšna večja poteza Dallasa bi brez dvoma sodila v kategorijo presenečenj letošnje tržnice.