Dončićevih osem besed, ki povzročajo veliko skrb (VIDEO)

Košarka 24. Sep 202315:15 4 komentarji

Potem ko je nanizal tri zaporedna reprezentančna poletja, se Luka Dončić pripravlja na že šesto sezono v ligi NBA. Ob tem pa je, predvsem v luči prihodnosti v slovenskem dresu, skrb vzbujajoče ponavljajoče se razmišljanje o zdravstvenem stanju 24-letnega Ljubljančana.

“Ne vem, kaj naj rečem. Ni v redu,” je s pomenljivim nasmeškom, ki se je nato izgubil v tišini, na vprašanje o zdravstvenem stanju oziroma, še bolj konkretno, o stalnih bolečinah v stegnu v izdihljajih svetovnega prvenstva v Manili odgovoril Luka Dončić. Video si lahko ogledate zgoraj. Že takrat smo lahko v tistih pičlih sedmih sekundah in osmih izrečenih besedah dobili občutek, da ne gre za povsem nedolžno težavo. Predvsem zaradi predzgodbe.

Res je, LD 77 je imel v zadnjih letih nemalo drobnih zdravstvenih težav. Zvini gležnja, poškodba komolca, razpočna rana v lasišču, mnoge praske in udarnine … Na srečo – nobenega zloma ali druge poškodbe, ki bi terjala daljšo odsotnost. Večkrat je moral stisniti zobe. Toda zgornje besede se nanašajo na težavo, ki ga spremlja že več mesecev, vsaj uradno od marca.

Luka Dončić
Foto: Fiba

“Nenavadno. Ni bilo udarca. Ko sem se prebudil, sem začutil bolečino,” je osmega marca na novinarski konferenci v Dallasu pripovedoval Dončič. Ko je nato slabih pet mesecev pozneje, ko je večina že pozabila na poškodbo, v Malagi izpustil reprezentančno tekmo z ZDA, je spregovoril o “starih težavah s stegensko mišico”. Po nasvetu reprezentančnega zdravnika Marka Macure je nato opravil pregled z magnetno resonanco. Ta resda ni pokazal na kakšno večjo poškodbo, a je bila slednja na sliki vendarle prvič vidna.

“Ne gre z nekaj, kar bi mu preprečevalo igranje. Je pa to bolečina. Ob fizično napornih tekmah in obrambah na njem se bolečina krepi. S fizioterapijo lahko vse skupaj nekoliko omilimo, a še nekaj časa bo igral z bolečino,” nam je na Okinavi pripovedoval dr. Macura, Dončić pa je dal večkrat z grimasami, prijemanji za bolečo točko in tudi izjavami vedeti, da stanje še zdaleč ni brezhibno.

Luka Dončić Jason Kidd
Foto: Profimedia

Vest o bolečinah v stegnu je hitro dosegla tudi ZDA. V ameriških medijih so se že pojavili zapisi o ceni reprezentančnih poletij. O poškodbi pa je na pragu klubskih priprav spregovoril tudi trener Dallasa Jason Kidd. “Upam, da bo Luka nared. Ni pa stoodstoten. S številom tekem in leti v košarki se dogaja, je košarkarji igrajo na 95 odstotkih,” je v podkastu, ki ga vodi Marc Stein, dejal Kidd in dodal: “Veseli pa, da smo letos obogatili igralski kader, tako da Dončiću ne bo treba igrati po 40 minut.”

Ko bo torej 25. oktobra Dallas na otvoritveni tekmi nove sezone gostil SA Spurs, bo Victorja Wembanyamo pozdravil tudi slovenski zvezdnik. Toda ponavljajoči se pogovori o Dončićevem zdravstvenem stanju in predvsem o dolgotrajnih težavah s stegensko mišico so vsekakor skrb vzbujajoči v luči njegove reprezentančne prihodnosti. “Za Slovenijo bom igral vedno. Ko bom le lahko,” se glasi njegova znana izjava, ob kateri lahko upravičeno pomislimo tudi na to, da bo v prihodnosti nastopilo poletje, ko bo moral prvi zvezdnik slovenske košarke dati prednost pripravi na novo klubsko sezono. Bržčas mu bodo to svetovali tudi v klubu, ki bo zanj v petih letih odštel 200 milijonov ameriških dolarjev.

Fantasy Evroliga: ustvarite ekipo in osvojite nagrado

Sportklub vam z novo sezono ponuja vstopna vrata v svet evroligaške igre fantasy. Na naši spletni strani se lahko registrirate in prijavite svojo virtualno ekipo za še eno razburljivo sezono evrolige. Tekmujte in osvojite privlačne nagrade. Zmagovalec lige bo osvojil vstopnice za zaključni turnir evrolige v Berlinu, poleg tega pa bodo vsak mesec na voljo tudi druge privlačne nagrade za najboljše Fantasy igralce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje