Kolesarski Noriaki Kasai, ki ga je doping pregnal iz Evrope

Kolesarstvo 28. Nov 202315:10 > 15:14 0 komentarjev
Oscar Sevilla. Foto: Profimedia

V letu 2024 bo vstopil v svojo 26. sezono med profesionalnimi kolesarji. Oscar Sevilla je zimzeleni Španec, ki vztraja in vztraja v svetu kolesarstva. Njegovo kariero, ki je zadnja leta povezana z kolumbijsko kontinentalno ekipo Medellin-EPM, so poleg nekaterih odmevnih zmag zaznamovale tudi dopinške afere, zaradi katerih je pravzaprav pogosteje polnil medijske vrstice kot zaradi odmevnih uspehov na dirkah širom sveta.

Óscar Miguel Sevilla Rivera je svojo profesionalno kolesarsko pot začel že leta 1998. Od njegovih začetkov torej mineva že 25 let. Tedaj nadobudni španski kolesar je v moštvu Kelme – Costa Blanca hitro dokazal svoj talent in leta 2001 osvojil sedmo mesto na dirki po Franciji, ki mu je prineslo tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja. Še bolj se je istega leta izkazal na dirki po Španiji, na kateri je šele na zaključnem kronometru izgubil rdečo majico in s tem prestižno lovoriko.

Teh uspehov kasneje ni več ponovil, njegovo kariero pa je zaznamovala tudi ena najodmevnejših dopiških afer, imenovana ‘operacija Puerto’. Člani tedaj ene najboljših ekip sveta T-Mobile so namreč tesno sodelovali z razvpitim doktorjem Eufemianom Fuentesom, o čemer je nedavno dušo izlil tudi nekdanji prvi zvezdnik nemškega moštva Jan Ulrich. Sevilla je bil najtesnejši pomočnik slovitega nemškega kolesarja, leta 2006 pa jima je istočasno njuna ekipa zaradi obtožb o sistematičnem dopingu pokazala vrata.

Po odmevni dopinški aferi je bilo kariere na najvišjem nivoju za Sevillo konec. Foto: Profimedia

Pri skoraj 50. letih še vedno zmaguje med profesionalci

Tu je kariera španskega kolesarja zavila strmo navzdol, a ustavila se ni vse do danes. Že od leta 2011 namreč Oscar Sevilla dirka kot član kolumbijskih kontinentalnih ekip, od leta 2017 je del zasedbe Medellin-EPM. No, pravzaprav bi se moral v Kolumbijo preselili že leta 2010, a je moral še prej znova odslužiti kazen zaradi dopinga, pri katerem so ga ujeli, ko je bil pred tem član ameriške ekipe Relax-GAM.

A Seville vse to ni ustavilo in njegova kariera traja še danes. Pravzaprav je bila sezona 2023, ko Španec šteje že 47 let, celo zelo uspešna. Med drugim se je podpisal pod zmago na dirki Tour de Hainan, kar je bilo v družbi nekaterih favoriziranih ekip, na dirki je nastopila celo zasedba Israel – Premier Tech, prvovrstno presenečenje.

Star je že skoraj 50 let, a še vedno premaguje več kot pol mlajše tekmece. Foto: Profimedia

In tako bo v 48. letu starosti Sevilla, ki je poročen s Kolumbijko in ima od leta 2012 tudi kolumbijsko državljanstvo, vstopil še v svojo 26. sezono med profesionalci.

“Tudi v novi sezoni bom sodeloval z ekipo Medellin-EPM, zdaj sestavljamo koledar za naslednjo sezono. Vzel sem si zelo kratek premor, nato sem hitro nadaljeval s treningi v telovadnici. Pri mojih letih moraš biti zelo previden. Upam, da je pred mano še ena uspešna sezona, a dvomim, da lahko ponovim uspehe lanske,” v jeseni svoje kariere razmišlja Španec, ki je lani skupno med profesionalci vknjižil kar pet zmag.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!